New York Times scrie despre "statul paralel" si Soros, in discursurile din SUA pana in Romania

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 13:45
5358 citiri
New York Times scrie despre "statul paralel" si Soros, in discursurile din SUA pana in Romania

Discursurile cu accente denigratoare ale unor activisti politici de dreapta la adresa miliardarului George Soros, unul dintre donatorii Partidului Democrat din SUA, s-au mutat treptat in ultimii ani din sferele marginale ale spatiului public in centrul dezbaterii politice, comenteaza New York Times.

"La cateva ore dupa ce a fost informat saptamana trecuta ca a fost primit un dispozitiv exploziv la resedinta sa situata la periferia orasului New York, George Soros, investitor miliardar si donator al Partidului Democrat din SUA, a primit un telefon de la colegi pentru a discuta despre o alta amenintare: actiunile Guvernului autoritarist din Ungaria in scopul inchiderii Universitatii infiintate in Budapesta.

Tentativa de atac cu bomba din New York - despre care s-a stabilit ulterior ca s-a inscris intr-o serie de tentative similare vizandu-i pe principalii critici ai presedintelui Donald Trump - nu a aparut pe neasteptate.

Nu este o coincidenta ca domnul Soros se confrunta cu opozitie intensa si cu amenintari in acelasi timp in doua tari situate la distanta de mii de kilometri", explica editorialistii Kenneth Vogel, Scott Shane si Patrick Kingsley intr-un articol publicat in cotidianul The New York Times sub titlul "Cum s-a mutat calomnierea lui George Soros din zonele marginale spre centrul spatiului public".

"Pe ambele maluri ale Atlanticului, o retea de activisti si politicieni de dreapta au petrecut ani incercand sa il portretizeze pe George Soros nu doar ca fiind un puternic adversar politic, ci personificarea a tot ce ei detesta.

Recurgand la o forma de antisemitism codificat, l-au portretizat ca fiind liderul unei miscari 'globaliste', un radical de stanga care ar submina ordinea stabilita, incercand sa dilueze caracterul de rasa alba, crestin al societatilor, prin imigratie. In acest proces, au impins versiunea lor despre George Soros, in varsta de 88 de ani, dinspre zonele obscure ale Internetului si din emisiuni radio spre centrul dezbaterilor politice", cred editorialistii NYT.

"Soros este denigrat, deoarece este eficient", afirma Stephen Bannon, fost director pentru strategii de campanie al lui Donald Trump si fost consilier la Casa Alba, care acum incearca sa promoveze o miscare nationalista coordonata, in Europa si Statele Unite, pentru contracararea influentei construite de George Soros in zona politica de stanga.

"Pot doar sa sper ca intr-o zi voi fi la fel de eficient ca el, si la fel de calomniat", a spus Bannon, catalogand amenintarile cu bomba drept "biletul de intrare in aceasta arena".

La postul TV Fox News, in apelurile Partidului Republican pentru colectarea de fonduri si in studiile grupurilor de lobby conservatoare, George Soros este catalogat drept un simbol al liberalismului devenit agresiv.

Presedintele Donald Trump, un politician republican, il mentioneaza in postarile pe Twitter si in discursuri ca fiind finantatorul manifestarilor impotriva sa, iar familia prezidentiala si consilierii merg uneori mai departe. Donald Trump jr. a distribuit prin Twitter anul acesta acuzatia lansata de actrita Roseanne Barr ca George Soros este nazist.

Statul paralel din SUA

In campania electorala premergatoare scrutinului parlamentar din SUA, in care George Soros finanteaza Partidul Democrat, miliardarul este acuzat ca le ofera bani si imigrantilor latino-americani care se indeapta spre Statele Unite, ca sustine prezenta unui stat paralel in birocratia federala si protestele fata de numirea de catre Donald Trump a unui judecator controversat intr-un post la Curtea Suprema de Justitie din SUA.

In Europa, actiunile impotriva lui George Soros sunt alimentate de lideri nationalisti precum premierul Ungariei, Viktor Orban, si de politicieni din fosta tari comuniste precum Macedonia, Albania si Rusia.

"Este bancher, este evreu, face donatii pentru Partidul Democrat - este furtuna perfecta pentru denigrare de catre politicienii de dreapta, in SUA si in Europa", explica Michael Posner, avocat pentru drepturile omului si fost oficial in Departamentul de Stat in timpul Administratiei Barack Obama.

George Soros a oferit principalului sau grup, Fundatia pentru o Societate Deschisa, 32 de miliarde de dolari pentru ceea ce organizatia numeste drept eforturi de construire a democratiei in Statele Unite si in lume.

In plus, in Statele Unite, George Soros a contribuit personal cu peste 75 de milioane de dolari de-a lungul anilor la activitatile unor candidati si organizatii, conform Comisiei Federale Electorale si Serviciului Intern pentru Venituri.

"Initial, George Soros s-a concentrat pe sustinerea democratiilor aparute dupa dizolvarea Uniunii Sovietice. Insa, pe masura ce in Statele Unite a devenit un activist politic traditional, conservatorii au intensificat eforturile pentru a-l discredita - si pentru a-i folosi imaginea in scopul discreditarii candidatilor si cauzelor pe care le sustine - uneori exagerand ori caracterizand gresit rolul sau in actiuni ale unor grupuri pe care le finanteaza si, in alte situatii, prin campanii de imagine catalogate drept antisemite. (...)

Ultima reclama folosita in 2016 de echipa de campanie a lui Donald Trump il prezenta pe George Soros - precum si pe Janet L. Yellen, la acea vreme presedinte al Rezervelor Federale, si pe Lloyd Blankfein, directorul Goldman Sachs, ambii evrei - drept exemple de 'interese speciale mondiale' care s-au imbogatit de pe urma americanilor care muncesc.

Dincolo de orice altceva, George Soros a fost ridicat de Donald Trump si de aliatii acestuia la o notorietate mai mare in discursul elaborat pentru campania electorala din 2018. I-au atribuit rol principal in amenintarea pe care ei sustin ca o reprezinta imigrantii din America Centrala, care se indreapta spre SUA si in ceea ce au numit drept 'gloata' democrata care a protestat fata de numirea judecatorului Brett Kavanaugh intr-un post la Curtea Suprema de Justitie", observa editorialistii NYT.

Apare si Romania

Organizatia Judicial Watch a preluat o tema utilizata de membri republicani ai Congresului SUA in scrisori trimise Departamentului de Stat si Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala, in care Fundatia pentru o Societate Deschisa a lui George Soros este acuzata ca foloseste fonduri publice pentru promovarea unei agende liberale in Albania, Colombia, Macedonia si Romania.

Un purtator de cuvant al Fundatiei pentru o Societate Deschisa a declarat ca programele la care se face referire se concentreaza pe teme semnificative pentru "idealuri americane", precum combaterea coruptiei si promovarea principiilor statului de drept.

George Soros a donat peste 15 milioane de dolari in actualul ciclu electoral pentru sustinerea candidatilor Partidului Democrat din SUA. Reprezentantii lui George Soros afirma ca acesta a oferit un milion de dolari grupului Proiectul de Integritate a Democratiei (Democracy Integrity Project), infiintat dupa scrutinul prezidential desfasurat in SUA in 2016 pentru a investiga presupusele ingerinte straine in procesul electoral si pentru a depista presupuse legaturi ale lui Donald Trump cu grupuri de interese ruse.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...