În Georgia, partidul de guvernământ pro-rus începe procedura de demitere a președintei Zurabişvili din cauza vizitelor în state UE

Vineri, 01 Septembrie 2023, ora 23:31
2598 citiri
În Georgia, partidul de guvernământ pro-rus începe procedura de demitere a președintei Zurabişvili din cauza vizitelor în state UE
Președinta Georgiei, Salome Zurabişvili FOTO / Facebook

Partidul de guvernământ pro-rus din Georgia a anunţat vineri că va începe procedura de destituire a preşedintei Salome Zurabişvili ca urmare a vizitelor acesteia în Uniunea Europeană, care au fost efectuate împotriva voinţei guvernului de la Tbilisi, relatează Reuters.

Liderul partidului Visul Georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat că şefa statului a ”încălcat flagrant” Constituţia ţării şi că formaţiunea politică va declanşa procedura de destituire.

Kobakhidze a precizat ce vrea să spună prin vizita șefului statului la Berlin, unde președinta Zurabishvili s-a întâlnit cu președintele german Frank-Walter Steinmeier. Cu o zi înainte, același Kobakhidze a explicat că, potrivit articolului 52 din constituție, „președintele își exercită funcțiile reprezentative numai cu acordul guvernului”, iar cabinetul de miniștri condus de premierul Irakli Garibashvili i-a interzis șefei statului să efectueze vizite nu numai în Germania, ci și în Ucraina, Elveția, Polonia, Bulgaria, Belgia, Cehia, Danemarca, Israel și Emiratele Arabe Unite.

Kobakhidze a recunoscut că este improbabil ca această procedură să aibă succes întrucât partidul Visul Georgian, ce deţine o majoritate simplă în parlament, va trebui să atragă voturi din tabăra opoziţiei.

Zurabişvili, fost diplomat francez de origine georgiană, a fost aleasă preşedintă a Georgiei în 2018 cu sprijinul partidului Visul Georgian.

Ulterior, şefa statului georgian a renunţat la sprijinul din partea acestui partid, pe care l-a acuzat de mai multe ori că este pro-rus şi insuficient de angajat faţă de aderarea Georgiei la UE şi la NATO.

În martie, Salome Zurabişvili a spus că se va opune unei legi controversate privind ”agenţii străini” susţinută de guvernul georgian şi despre care criticii afirmă că este inspirată din legile ruse utilizate de Moscova pentru a reprima opoziţia.

Președinta a explicat în repetate rânduri necesitatea vizitei în capitalele europene până la apropierea lunii octombrie, când conducerea UE poate decide să acorde Georgiei statutul de membru candidat al Uniunii Europene.

Potrivit constituției, după anunțarea publică a începerii procedurii de punere sub acuzare a șefului statului, majoritatea parlamentară este obligată să se adreseze Curții Constituționale a țării. Dacă se stabilește că președinta a încălcat cu adevărat legea de bază mergând într-un turneu european fără acordul guvernului, parlamentul va vota legea demiterii președintelui, dar două treimi membrii legislativului, adică, 100 de parlamentari, este necesar pentru adoptare. În acest moment, partidul Visul Georgian are doar 78 de locuri în parlament.

Alte partide parlamentare de opoziție au spus că nu vor sprijini demiterea, deoarece Salome Zurabishvili acționează în conformitate cu spiritul și litera articolului 78 din constituție, care obligă toate ramurile guvernului să „facă totul pentru integrarea Georgiei în NATO și UE. "

Următorul președinte al Georgiei va fi ales în 2024, dar nu prin vot popular, ci cu majoritate parlamentară, imediat după alegerile legislative programate în același an.

Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#Georgia, #criza politica, #destituire, #presedinte, #vizite, #UE , #Georgia