Conflict major între Germania și Franța: ”Europa se află într-o situație gravă”

Marti, 17 Octombrie 2023, ora 01:41
34217 citiri
Conflict major între Germania și Franța: ”Europa se află într-o situație gravă”
Conflict între Macron (stânga) și Scholz privind energia nucleară în Europa FOTO / Hepta

Un conflict major există între Germania și Franța, fiind o poveste legată de mentalități divergente modelate de-a lungul deceniilor, plecând de la dezastrul de la Cernobîl din era Uniunii Sovietice și până la catastrofa de la Fukushima. Întâlnirea de la Hamburg dintre cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron nu a reușit să deblocheze diferendul dintre cele două țări privind domeniul nuclear și viitorul energiei în Europa.

„Pot exista certuri între parteneri. Dar astăzi nu ne aflăm într-o casă de bătrâni care să ne certăm pe chestiuni banale. Europa se află într-o situație gravă”, a spus Eric-André Martin, specialist în relații franco-germane la think-tank-ul francez IFRI, potrivit Financial Times.

Cele două națiuni, Germania și Franța, au idei opuse despre energia atomică, care amenință tranziția UE de la combustibilii fosili. Conflictul de acum a devenit o problemă majoră într-o relație delicată dintre cele mai mari două economii ale Europei.

Războiul mai larg din Orientul Mijlociu aruncă lumea în criză: Dezastrul de 1.000 de miliarde de dolari

Disputa lor cu privire la modul de tratare a energiei nucleare într-o serie de reforme ale UE are consecințe asupra modului în care Europa intenționează să avanseze către o energie mai curată. Aceasta va afecta, de asemenea, modul în care blocul își asigură sursele de energie pe măsură ce regiunea se îndepărtează de gazul rusesc și modul în care oferă industriei sale energie la prețuri accesibile pentru a concura cu SUA și China.

Franța, care produce două treimi din puterea sa din centrale nucleare și are planuri pentru mai multe reactoare, luptă pentru ca tehnologia cu emisii scăzute de carbon să fie luată în considerare în obiectivele sale de reducere a emisiilor și pentru libertatea de a folosi subvențiile de stat pentru finanțarea sectorului.

Pentru Germania, care și-a închis ultimele centrale nucleare în acest an și a fost deosebit de zguduită de dependența sa anterioară de gazul rusesc, există îngrijorarea că un impuls nuclear va diminua progresele energiei regenerabile.

Berlinul se teme că Parisul ar beneficia mai mult decât vecinii săi dacă va ajunge să poată garanta prețuri scăzute la energie de la marea sa producție nucleară ca urmare a noilor reguli UE privind piețele de energie electrică, spun experți apropiați de discuțiile dintre cele două țări.

România alături de Franța, susține energia nucleară

Miniștrii celor două părți au recunoscut că există o problemă. „Conflictul este dureros. Este dureros pentru cele două guverne, precum și pentru partenerii noștri [din UE]”, a declarat Sven Giegold, secretar de stat la Ministerul German pentru Economie și Climatizare.

Agnès Pannier-Runacher, ministrul Franței al Energiei, spune că vrea „să iasă din tărâmul emoțional și să treacă de neînțelegerile considerabile care s-au acumulat în această discuție”.

Dar impasul francez și german asupra energiei nucleare a încetinit deja dezbaterile privind politicile cheie ale UE, cum ar fi regulile privind energia regenerabilă și modul în care ar trebui să fie produs hidrogenul.

SUA lovesc 2 țări aliate ale sale, care fac jocul lui Putin: Blochează tranzacțiile ilegale cu Rusia

Dezastrul de la Fukushima din Japonia din 2011 s-a dovedit un punct fără întoarcere. Fostul cancelar german Angela Merkel, care inițial a respins planurile unui guvern anterior social-democrat și verde de a renunța treptat la energia nucleară, a anunțat închideri care au avut loc în sfârșit anul acesta.

În ultimele luni, Franța a creat o alianță nucleară susținută de 14 țări, inclusiv Cehia, Polonia, România și Ungaria, iar Pannier-Runacher spune că problema nu este „doar o problemă franco-germană”.

Dar Franța se bazează în mod disproporționat pe producția nucleară în comparație cu majoritatea țărilor UE, iar operatorul de stat al flotei sale, EDF, deține o poziție dominantă pe piață.

Comisia Europeană nu a prevăzut o creștere a energiei nucleare care va reveni în Europa și a presupus că aceasta va fi stabilă și va scădea pe măsură ce țările vor împinge spre obiectivul UE de zero emisii nete până în 2050.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Germania Franta, #energia nucleara, #energie atomica, #energie regenerabila Europa, #energie verde, #UE energie regenerabila , #germania