O mare putere europeană și 800.000 de români loviți de o criză gravă: Gaură de 60 de miliarde de euro

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 05:31
26521 citiri
O mare putere europeană și 800.000 de români loviți de o criză gravă: Gaură de 60 de miliarde de euro
Germania a fost lovită de o criză majoră în urma războiului din Ucraina și a prețurilor din energie FOTO: Wikipedia

O mare putere economică europeană și 800.000 de români care trăiesc în acestă țară sunt loviți de o criză gravă după ce Curtea Constituțională a luat o decizie-bombă, care a făcut o gaură de 60 de miliarde de euro la bugetul statului. Germania este "bolnavul" Europei, iar prognoza experților este una sumbră.

Pe măsură ce cea mai înaltă instanță a Germaniei a decis neconstituționale planurile actuale de cheltuieli, aceasta a distrus în cele din urmă mitul prețuit al națiunii privind prudența fiscală, potrivit The Telegraph.

Fostului cancelar Angela Merkel îi plăcea să evoce ideea unei gospodine șvabe, când le dădea altora prelegeri despre economie sensibilă.

Germania, foarte dură cu un aliat din NATO: Îl blochează să intre în posesia unei arme de top

Guvernele germane s-au prefăcut că rămân în această cămașă de forță, în timp ce ieșeau din ea. În 2020, cheltuielile legate de pandemia Covid au fost scuza. Dar crizele nu s-au oprit aici.

Războiul din Ucraina a adus o criză energetică dureroasă și o răsturnare a politicii de apărare. Anul trecut, cancelarul Olaf Scholz a câștigat aprobarea pentru un fond de 100 de miliarde de euro (86 de miliarde de lire sterline) pentru a moderniza forțele armate ale țării.

Susținând că frâna îndatorării a împiedicat investițiile esențiale, coaliția lui Scholz a realocat fonduri Covid pentru proiecte ecologice și subvenții industriale. Dar o hotărâre a Curții Constituționale a declarat o astfel de reetichetare ilegală, explodând o gaură de 60 de miliarde de euro în bugetul finanțelor publice.

Banii au fost alocați pentru orice, de la fabrici de semiconductori și baterii până la infrastructură și subvenții pentru industria siderurgică. Jumătate din ea fusese deja cheltuită; guvernul a declarat 2023 ca un alt an de urgență pentru a legaliza acest lucru retrospectiv.

Acea hotărâre a instanței a limitat capacitatea guvernului de a extrage sume din fonduri speciale în afara bugetului obișnuit care au fost create pentru a eluda frâna constituțională a datoriilor țării, care limitează cheltuielile cu deficitul federal la 0,35% din PIB, cu excepția perioadelor de urgență.

Un aliat al SUA dă un avertisment dur Israelului și Mossadului: Situație neașteptată în războiul cu Hamas VIDEO

Decizia instanței înseamnă că aproximativ 40 de miliarde de euro care au fost deja cheltuite pentru subvenții pentru prețul energiei în 2023 – și care au fost finanțate printr-un fond special – trebuie acum integrate retroactiv în bugetul ordinar, scrie Politico.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a avertizat cu privire la o scădere de 0,5% a creșterii anul viitor, în timp ce Scholz le-a spus parlamentarilor că decizia a marcat începutul „unei noi realități”, una care face „obiectivele mai dificil de îndeplinit pentru țara noastră”.

Această nouă realitate va aduce mai mult decât probleme economice, punând presiune asupra unui guvern de coaliție fragil și nepopular – un record de 8 din 10 germani sunt nemulțumiți de munca sa.

Reducerile necesare vor afecta germanii pe fondul unei crize a costului vieții. Numărul germanilor care nu își pot încălzi casele în mod corespunzător s-a dublat deja din 2021.

Anul viitor, vor avea loc alegeri în trei state din estul Germaniei, o țară unde trăiesc peste 800.000 de români, unde partidul AfD conduce sondajele. În Turingia, s-ar putea chiar să câștige definitiv, ceea ce ar trece premierul de stat lui Björn Höcke, un brand de extremă-dreapta însărcinat anterior cu utilizarea retoricii naziste.

Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Germania, #criza Germania, #Germania economie, #recesiune Germania, #razboi Ucraina, #criza economica financiara , #germania