Un aliat al SUA dă un avertisment dur Israelului și Mossadului: Situație neașteptată în războiul cu Hamas VIDEO

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 03:25
14562 citiri
Un aliat al SUA dă un avertisment dur Israelului și Mossadului: Situație neașteptată în războiul cu Hamas VIDEO
Reuniune a cabinetului de război din Israel FOTO: Times of Israel

Războiul dintre Israel și Hamas a depășit borna de 60 de zile, iar după zilele de armistițiu luptele și bombardamentele au reînceput cu înverșunare. Însă acum s-a produs o turnură neașteptată: un aliat al SUA din NATO, Turcia, dă un avertisment dur Israelului și Mossadului împotriva încercării acestora de a ucide membri Hamas de pe teritoriul său.

Serviciile Secrete din Turcia au transmis un mesaj omologilor lor israelieni, în speranța stopării unei posibile escaladări peste granite a războiului dintre guvernul lui Benjamin Netanyahu și militanții Hamas din Fâșia Gaza, potrivit Bloomberg.

Turcia a avertizat Mossadul, Agenția de spionaj a Israelului, să nu încerce să ucidă membri ai Hamas pe teritoriul său, folosind canale secundare pentru a transmite mesajul, în urma rapoartelor privind planurile de asasinare a liderilor grupării militante palestiniene de peste mări.

Un fost apropiat al președintelui rus anunță: Sfârșitul lui Putin și pericolul global neglijat de la Moscova

Un înalt oficial turc de informații, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că agenția de informații MIT le-a spus omologilor israelieni de la Mossad că astfel de mișcări unilaterale ar avea repercusiuni grave asupra relațiilor bilaterale dintre Turcia și Israel. Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului, invocând sensibilitatea problemei.

Problema a izbucnit după ce radiodifuzorul public israelian Kan a citat o înregistrare a liderului Serviciului de securitate internă Shin Bet, Ronen Bar, prin care anunța despre planurile ce vizau liderii Hamas din teritoriile palestiniene, precum și din Liban, Turcia și Qatar. Unii dintre liderii Hamas, inclusiv Ismail Haniyeh, sunt cunoscuți că vizitează și stau în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei.

„În Gaza, în Cisiordania, în Liban, în Turcia, în Qatar, în toată lumea”, Israelul e hotărât să elimine liderii Hamas, a spus Ronen Bar în înregistrările difuzate de Kan News duminică seara. „Va dura câțiva ani, dar vom fi acolo pentru a o face, conform Times of Israel.

Un istoric german bagă spaima în Occident: Putin poate spulbera Europa dintr-un motiv nebănuit

„Cabinetul Netanyahu și-a stabilit un obiectiv pentru noi, să eliminăm Hamas. Și suntem hotărâți să o facem, acesta este Munchenul nostru”, a spus Bar, referindu-se la efortul israelian de ani de zile de a asasina teroriștii palestinieni responsabili de atacul de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, în care au fost uciși 11 sportivi israelieni.

1,9 milioane de persoane au fugit de război, din Gaza

Luni, agenția de presă Reuters a citat un oficial al serviciilor secrete turcești nenumit: „Au fost făcute avertismente necesare interlocutorilor pe baza știrilor despre declarațiile oficialilor israelieni și i s-a exprimat Israelului că [un astfel de act] ar avea consecințe grave.”

Agenția de știri Anadolu din Turcia a citat în mod similar surse locale care avertizează statul evreu împotriva „angajării de activități ilegale” în țară.

Războiul a izbucnit pe 7 octombrie, când aproximativ 3.000 de teroriști conduși de Hamas au trecut prin granița din Fâșia Gaza și au făcut ravagii în regiunile sudice, ucigând peste 1.200 de oameni în Israel, majoritatea civili masacrați pe fondul atrocităților brutale.

Germania, foarte dură cu un aliat din NATO: Îl blochează să intre în posesia unei arme de top

Cel puțin 240 de persoane de toate vârstele, inclusiv copii mici și bătrâni, au fost răpite și luate ostatici în Gaza. Aproximativ 100 au fost returnate săptămâna trecută în baza unui acord de eliberare.

De cealaltă parte, au murit peste 15.800 de persoane din Fâșia Gaza în urma bombardamentelor și luptelor duse de forțele militare ale Israelului, scrie NBC. În plus, aproximtiv 1,9 milioane de persoane au fost strămutate din Gaza.

Avertismentul semnalează noi tensiuni între cele două țări, a căror relație a fost tensionată de la o disputa publică din 2009 dintre premierul de atunci Recep Tayyip Erdogan și Shimon Peres, președintele Israelului la acea vreme.

Erdogan, care este în prezent președintele Turciei, a apărat Hamas – desemnată organizație teroristă de SUA și Uniunea Europeană – ca grup care luptă pentru drepturile palestinienilor. Israelul este în război cu Hamas de aproape opt săptămâni.

Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata israeliană şi-a exprimat sâmbătă speranţa că speră că debarcaderul construit pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar către Fâşia Gaza, asediată şi bombardată de Israel,...
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
#razboi Gaza, #turcia israel, #Turcia Israel conflict, #mossad, #Israel razboi Gaza, #Erdogan Turcia, #Netanyahu, #razboi Israel , #Razboi Gaza