Șeful Axel Springer, miliardarul german acuzat că-și folosește imperiul mediatic în scopuri politice

Vineri, 14 Aprilie 2023, ora 23:20
1931 citiri
Șeful Axel Springer, miliardarul german acuzat că-și folosește imperiul mediatic în scopuri politice
Mathias Döpfner, șeful trustului Axel Springer/ FOTO: handelsblatt.com

Câteva publicații importante din Germania scriu despre patronul de presă Mathias Döpfner, șeful trustului Axel Springer, cel mai mare editor media din Europa, care a încercat să folosească tabloidul său emblematic, Bild, pentru a influența rezultatul ultimelor alegeri din Germania și a alimentat ziarul cu opiniile sale personale privind schimbările climatice, măsurile Covid și fostul cancelar Angela Merkel. Acest portret este bazat pe e-mailuri și alte mesaje trimise sau primite de miliardar.

Axel Springer este grupul de presă german care deține tabloidul Bild, cotidianul Die Welt și — parțial — site-ul american Politico, mai precis ediția europeană, instalată la Bruxelles, Politico.eu. Iar aceste documente „deschid o fereastră nebănuită spre mecanismele interne ale celui mai mare grup de presă european – dar și spre lumea interioară a lui Mathias Döpfner”.

Personaj cu mai multe fețe

Süddeutsche Zeitung scrie că omul este “un personaj cu multe fețe”, iar Die Zeit îl descrie ca pe un om care domnește peste o bună parte din presa germană și care este apropiat de miliardarul trumpist Peter Thiel, dar și de Elon Musk, „care disprețuiește elitele și pare să considere cotidianul Bild ca pe un instrument politic”. Și asta chiar dacă grupul său de presă se mândrește cu motto-ul: Cel mai eficient model economic pentru mass-media este cel care transcende partidele politice.

Într-unul dintre mesajele din 2017, publicate de Die Zeit, Döpfner spune: „Sunt cu totul pentru schimbările climatice”, argumentând că civilizația umană în perioadele de climă caldă a avut întotdeauna „mai mult succes” decât în ​​perioadele cu climă rece. „Nu ar trebui să luptăm împotriva schimbărilor climatice, ci să ne adaptăm la acestea.”

Comentariile fac parte dintr-un mesaj mai lung, în care Döpfner își rezumă părerile sale de politică externă despre „Vestul liber, musulmanii și altele”.

Döpfner, care deține o cotă de 22% în compania Axel Springer din Berlin și face parte din consiliul de administrație al Netflix, și-a exprimat în mod repetat neîncrederea față de est-germani. „Ossis [germanii de est] sunt fie comuniști, fie fasciști. Dezgustător."

Într-un mesaj din octombrie 2019, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, CEO Axel Spring solicită anularea reunificării și transformarea fostei RDG într-o „zonă agrară și de producție cu plăți salariale uniforme”. „Mama a spus-o mereu. Ossis nu vor fi niciodată democrați. ”

Die Zeit scrie că antipatia personală a lui Döpfner față de fostul cancelar Merkel, crescută în RDG, l-a pus pe Döpfner pe un curs de coliziune cu Friede Springer, văduva fondatorului companiei Axel și acționarul majoritar al acesteia.

În timp ce Friede Springer i-a scris editorului de atunci al Bild, Julian Reichelt, la începutul pandemiei în 2020, lăudând guvernarea Merkel, Döpfner a criticat restricțiile pandemice introduse de cancelarul de atunci.

„Acesta este sfârșitul economiei de piață”, a scris el după ce parlamentul german a adoptat un pachet istoric de ajutor pentru a proteja economia de șocurile legate de coronavirus. „Și începutul anului 33”, a adăugat Döpfner, aparent o referire la anul în care Adolf Hitler a fost numit cancelar și a transformat Germania într-o dictatură.

Mesajele citate de Die Zeit arată, de asemenea, că directorul editorial este entuziasmat de Donald Trump mai ales după uciderea, în ianuarie 2020, a generalului iranian Qassem Suleimani de o dronă americană. "Părerea mea. Premiul Nobel pentru pace pentru Trump”, scria acesta într-un mesaj.

Apropiat de liberal democrați

În Germania, publicarea acestor mesaje a făcut valuri în cercurile politice ale țării.

Mesajele divulgate ridică, de asemenea, întrebări specifice cu privire la legăturile strânse dintre imperiul editorial Springer – ale cărui titluri emblematice includ Bild, Die Welt, Business Insider și Politico – și partidul Liber Democrat (FDP), un partener junior în coliția de guvernare a social-democratului Olaf Scholz.

Citând o cină cu liderul FDP, Christian Lindner, Döpfner l-a îndemnat în mod repetat pe Julien Reichelt, în calitate de editor al Bild, să „facă mai mult pentru FDP” în perioada premergătoare alegerilor federale din septembrie 2021. „Vă rugăm să întăriți FDP”, a scris el cu două zile înainte de vot.

În declarația sa emisă joi după-amiază, Döpfner a răspuns acuzației că a folosit Bild ca instrument pentru a-și promova propriile interese politice.

Reichelt nu a răspuns solicitărilor presei germane cu privire la mesajele scurse. Die Zeit l-a citat pe avocatul lui Reichelt care a pus la îndoială legalitatea procedurii disciplinare care a dus la eliminarea acestuia și anunțând intenția sa de a lua măsuri legale împotriva lui Axel Springer în Germania și SUA.

Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au...
Poliția din Germania a arestat un cetățean rus care a înjunghiat mortal doi bărbați ucraineni VIDEO
Poliția din Germania a arestat un cetățean rus care a înjunghiat mortal doi bărbați ucraineni VIDEO
Autoritățile germane au arestat, sâmbătă seară, 27 aprilie, un cetăţean rus suspectat de uciderea a doi cetăţeni ucraineni într-un mic oraş din sudul Germaniei, relatează dpa. Doi...
#Germania, #scandal, #sef, #axil springer, #Mathias Dopfner , #germania