Festival dedicat Zilei Românilor de Pretutindeni organizat la București: „Legătura de nezdruncinat dintre țara mamă și cei plecați în diaspora”

Joi, 25 Mai 2023, ora 11:19
1430 citiri
Festival dedicat Zilei Românilor de Pretutindeni organizat la București: „Legătura de nezdruncinat dintre țara mamă și cei plecați în diaspora”
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este condus de secretarul de stat Gheorghe Cârciu FOTO Facebook / Gheorghe Cârciu

În perioada 25-28 mai are loc la București cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, organizat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

Potrivit Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP), festivalul se află „sub patronajul” președintelui Klaus Iohannis și cuprinde o serie de evenimente cu artiști români din ţară şi din străinătate, „de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație” precum artă, design, muzică, literatură.

Șeful DRP Gheorghe Cârciu a amintit că toate evenimentele din cadrul festivalului sunt gratis și i-a salutat pe românii de pretutindeni.

„Marcăm astfel legătura de nezdruncinat dintre țara mamă, cei care sunt plecați în diaspora și cei care, din considerente istorice nefericite, au rămas în alte granițe, dar mereu în sufletele și preocupările noastre.

În această perioadă, simțim că suntem mai aproape, că suntem cu toții din nou acasă. Îi așteptăm cu drag pe toți cei care vor să participe la evenimentele organizate de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Le transmit tuturor românilor sincere îmbrățișări și îi asigur că ne vom strădui să consolidăm și să protejăm identitatea românească în toate comunitățile în care trăiesc”, a transmis Gheorghe Cârciu pe Facebook.

Programul Festivalului

În după-amiaza zilei de joi, 25 mai, de la ora 16:00, Muzeul Naţional de Artă al României (Calea Victoriei, 49-53) găzduieşte în Sufrageria Regală deschiderea oficială a seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalului Aici – Acolo”. În aceeași locație, de la ora 17:00, are loc un concert de muzică barocă al „Ansamblului SEMPRE”.

Ziua de vineri, 26 mai, la ora 10:00, debutează cu o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (Șos. Pavel D. Kiseleff 28-30). De la ora 16.00, participanţii la Festival sunt invitaţi la un tur al expoziției Romanian Design Week, un proiect al ”The Institute” (în Piața Amzei), cel mai mare eveniment interdisciplinar din România care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică. Începând cu ora 18:00, la ARCUB (Str. Lipscani 84-90), are loc vernisajul expoziție de artă plastică „Dialog”, curatoriată de Anca Boeriu (Preşedinta Filialei Grafică a Uniunii Artiştilor Plastici). Expoziţia va fi deschisă în perioada 22 – 28 mai și propune un dialog între artiști români din ţară şi din diaspora, din țări precum: Elveția, Germania, Franța, SUA, etc. Expun: Mihaela Anura, Adriana Blendea, Ionuţ Theodor Barbu, Adriana Florea Băloiu, Brînduşa Bontea, Dorin Creţu, Anca Seel-Constantin, Ilie Chiobaş, Raluca Ilaria Demetrescu, Dorothea Fleiss, Dorel Găină, Ion Ilarion Isaila, May Oana Isar, Sofia Fränkl, Nicole Jutka, Rodica Lomnăşan, Petru Lucaci, Maria Scarlat Maliţa, Cristian Paraschiv, Ovidiu Petca, Mariea Petcu, Emilia Persu, Alec Vianu, Olivia Yanku, Anca Szonyi Thomas, Mirela Traistaru. De la ora 18:30, tot la ARCUB, împreună cu artiștii Dana și Stéphane Maitec se vizitează expoziția „Reflections #2”, care prezintă un un nou mod de a face fotografie. În continuare, de la ora 19:00, tot în incinta ARCUB, Departamentul Design Vestimentar al Universității Naționale de Arte organizează o prezentare de modă a studenților săi.

Ziua de sâmbătă, 27 mai, debutează la ora 10:30 la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) unde, în Sala „C.A. Rosetti”, au loc o serie de momente artistice susținute de ansambluri românești și o dezbatere pe teme de interes pentru pentru românii de pretutindeni. În după-amiaza aceleiași zile, la ARCUB (Str. Lipscani 84-90), ora 18:00, va avea loc o masă rotundă cu tema ”România este acasă”, moderată de Prof. Univ. Dr. Ion Bogdan Lefter. Începând cu ora 19:30, tot ARCUB găzduiește un moment artistic instrumental intitulat „Performance despre caracteristici culturale și sonore” susținut de interpreții Mircea Florian, Dragoș Andriana și Lucian Stan.

Ultima zi a Festivalului începe duminică, 28 mai, când de la ora 08:30 are loc slujba arhierească de la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (Aleea Dealul Mitropoliei 2). Tot la Catedrala Patriarhală va avea loc la ora 12:30 ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni. Ziua de duminică se va încheia cu un moment cultural de excepție, începând cu ora 20:00, la Sala Palatului (Str. Ion Câmpineanu 28), prin concertul ”Eu sunt: Damian Drăghici – O Călătorie în Adâncul Sufletului Meu”.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european, arată DRP.

La Festival sunt așteptați peste 300 de români din vecinătatea României (Moldova, Serbia, Ucraina, etc.) sau din țări mai îndepărtate (Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franța, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia, etc.).

Toate evenimentele sunt gratuite iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul “Aici-Acolo”.

Guvernul vrea să reinvestească o parte din fondurile de pensii. Ce procent ar putea fi repus în fluxul economic
Guvernul vrea să reinvestească o parte din fondurile de pensii. Ce procent ar putea fi repus în fluxul economic
România are un potenţial important de dezvoltare prin intermediul proiectelor realizate în parteneriat public-privat (PPP). Mihai Precup, Secretar de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului, a avut...
Gafe ale prezidențiabililor. De la declarații controversate la greșeli de istorie ale principalilor candidați pentru Cotroceni ANALIZĂ
Gafe ale prezidențiabililor. De la declarații controversate la greșeli de istorie ale principalilor candidați pentru Cotroceni ANALIZĂ
Principalii pretendenți pentru fotoliul de la Cotroceni s-au făcut remarcați și prin fapte mai puțin lăudabile, prin declarații controversate sau chiar greșeli majore. Printre cele mai...
#gheorghe carciu, #drp, #secretar de stat , #Bucuresti
  1. Putin se pierde în propriile sale „linii roșii” discreditate. „Nici el nu s-a adaptat la noile realități”. ANALIZĂ Atalantic Council
  2. Depozit de muniții rusesc, construit să reziste la o lovitură nucleară, distrus de dronele ucrainene. Armele Rusiei s-au făcut scrum
  3. „O mare aberație". Interzicerea sportivului după ce și-a făcut semnul crucii, subiect de revoltă în România. Ce spun președintele Federației de Judo și europarlamentarii
  4. Lupta crucială a Ucrainei pentru Donețk. „Dacă rușii nu mor, infanteria noastră va muri“
  5. Nimănui nu-i mai pasă dacă ajungi la timp la serviciu. Ce îi deranjează, de fapt, pe colegi
  6. Nivelul radiațiilor a crescut în mod misterios de-a lungul graniței dintre Norvegia și Rusia. Activitate secretă la locul de testare a rachetei „Cernobîl zburător”
  7. Microsoft dezvăluie minciunile pe care le-a postat Rusia pe rețelele de socializare despre Kamala Harris. Ipostazele false în care a apărut rivala lui Trump
  8. Franța modernizează avioane de luptă Mirage-2000-5 pentru a le livra Ucrainei
  9. Creatorul mesageriei criptate Ghost, folosită de infractori, arestat împreună cu alte zeci de persoane
  10. Aproape de dezastru în aer. Avion depresurizat în zbor. Pasageri răniți. „Urechile și nasurile oamenilor au început să sângereze"