„Imperiul” de gunoi al lui Gheorghe Dincă. Ce sumă a recuperat statul până acum de la „monstrul din Caracal” MOTIVARE

Sambata, 21 Octombrie 2023, ora 03:00
8611 citiri
„Imperiul” de gunoi al lui Gheorghe Dincă. Ce sumă a recuperat statul până acum de la „monstrul din Caracal” MOTIVARE
Gheorghe Dincă, suprins într-o fotografie în timpul perchezitiilor. FOTO: Ziare.com

Gheorghe Dincă – supranumit „monstrul din Caracal” – trebuie să plătească despăgubiri de câte 100.000 de euro familiilor victimelor Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, precum cheltuieli judiciare în cuantum de 750.000 lei către stat. Cu toate acesta însă, din valorificarea bunurilor lui Gheorghe Dincă, ANABI a strâns într-un cont suma de 20.763, din valorificarea celor 29 de tone de fier vechi pe care criminalul le-a strâns în curte, precum și din cele două autoturisme.

Curtea de Apel Craiova a respins pe data de 03.10.2023 o contestație în anulare formulată de familia Măceșanu împotriva deciziei de condamnare a lui Gheorghe Dincă la 30 de ani de pușcărie, pronunțată pe data de 30.05.2023.

În esență, motivul pentru care familia Măceșanu a formulat contestația în anulare este legat de respingerea unei cereri de recuzare a completului de apel, iar instanța nu le-a dat dreptate nici de data aceasta, respingându-le calea extraordinară de atac.

Din cuprinsul hotărârii – consultată de Ziare.com – rezultă însă alte aspecte: ce avere are Gheorghe Dincă, la ce sumă s-au ridicat cheltuielile cu ancheta și cu judecata și cât a recuperat statul până acum din bunurile sechestrate.

Problema e că acasă la Gheorghe Dincă procurorii au găsit și confiscat doar suma de 1.775 lei, pe care Agenția Națională de Administrare a Bunurilor provenite din Infracțiuni (ANABI) a depus-o într-un cont.

Ulterior, procurorii i-au pus lui Gheorghe Dincă sechestru pe terenurile și construcțiile pe care le deținea în Caracal:

  • Teren intravilan de 1.184 mp.
  • Teren intravilan categoria curţi construcţii în suprafaţă de 1.220 mp.
  • Teren intravilan de 1.856 mp.
  • Construcţii cu destinația „locuinţă” având o suprafaţă de 121 mp la sol, „construcţii anexă” având o suprafaţă de 91 mp la sol şi „construcţii anexă” având o suprafaţă de 196 mp la sol, acestea însumând o suprafaţă de 463 mp.
  • Teren arabil intravilan în suprafaţă de 463 mp.

Cât a recuperat statul până acum din averea „monstrului din Caracal”

Pentru recuperarea prejudiciului, ANABI și Fiscul trebuie să valorifice toate aceste bunuri și se pare că nimeni nu se înghesuie să cumpere proprietățile „monstrului din Caracal”, așa cum reiese din actele dosarului.

S-a constatat că au fost până în prezent valorificate de ANABI următoarele bunuri și sumele de bani obținute în urma valorificării anticipate au fost depuse în contul deschis conform art. 252 alin.8 Cpp, soldul curent al contului menţionat fiind în sumă de 20.763,48 RON:

  • Cantitatea de material feros aflată în curtea locuinţei inculpatului (Dincă Gheorghe – n.r.), respectiv cantitatea faptică de 29.130 kg, din cantitatea scriptică de 40 tone reținută în cursul urmăririi penale, conform procesului verbal de predare a bunurilor valorificate şi certificatului de adjudecare pentru bunuri mobile din 27.07.2020, evaluatorul precizând în cuprinsul raportului de evaluare cantitatea faptică de 29.130 kg, incluzând şi autoturism marca Ford nefuncțional, an de înmatriculare 1998, cu suma de 15.584,55 lei depusă în contul deschis de ANABI.
  • Autoturism marca Fiat Ducato, serie șasiu ZFA3000005508573, an fabricație 1998, cu suma de 2.461 lei.
  • Autoturism marca Fiat Ducato, serie șasiu ZFA23000005270481, an fabricație 1996, cu suma de 1.111 lei.
  • S-a dispus ca bunul mobil reprezentat de autoturismul marca Renault Megane cu nr. de înmatriculare OT-48-WYW, serie şasiu VF1KM1R0H35632564, ce a făcut obiectul măsurii asiguratorii a sechestrului, instituită prin ordonanţa nr. 2491/D/P/2019 din data de 29. 08 2019, să nu fie valorificat de către Administraţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, se arată în documentele instanței.

Din aceste bunuri Gheorghe Dincă trebuie să plătească suma de 700.000 de euro cu titlul de daune morale către familiile victimelor și 750.000 de lei către stat, cu titlul de cheltuieli judiciare.

Decizia definitivă: Gheorghe Dincă va sta 30 de ani la pușcărie

Curtea de Apel Craiova a decis, pe data de 30.05.2023, condamnarea definitivă a inculpatului Gheorghe Dincă la 30 de ani de închisoare, pentru omor calificat, trafic de persoane şi alte infracţiuni în cazul răpirii și uciderii adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, iar a inculpatului Ştefan Risipiţeanu la 12 ani de închisoare, pentru viol.

  • Ambele infracțiuni de omor calificat au fost săvârșite de inculpatul (Dincă Gheorghe – n.r.) cu premeditare, în sensul că, deși inculpatul și-a dat seama de poziția foarte vulnerabilă a victimelor sale, le-a aplicat lovituri în zone vitale ale corpului, chiar în timp ce erau doborâte la pământ asumându-și astfel survenirea desului acestora, extrem de previzibil, având în vedere violența cu care a acționat.
  • Totodată, infracțiunile de omor au fost săvârșite pentru a ascunde săvârșirea unor alte infracțiuni, respectiv traficul de persoane/minori și violul, inculpatul înțelegând astfel că victimele sale nu pot fi ținute captive la nesfârșit și nici nu-și dorea să fie denunțat de acestea.
  • Se reține că inculpatul (Dincă Gheorghe – n.r.) a comis fapta care a dus la decesul asupra victimei (Măceșanu Alexandra – n.r.) după ce mai întâi a omorât-o pe victima (Melencu Luiza – n.r.).
  • De asemenea, inculpatul a comis ambele infracțiuni de omor prin aplicarea unor lovituri deosebit de violente victimelor sale, victimei (Melencu Luiza – n.r.) până ce a auzit rupându-i-se coșul pieptului, iar (Alexandrei Măceșanu – n.r.) strângând-o puternic de gât în timp de era deja doborâtă la pământ, încât nu a mai avut nici o șansă”, reține instanța.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Gheorghe Dinca crime Caracal, #anabi, #prejudiciu, #daune morale, #Alexandra Macesanu, #Luiza Melencu , #justitie