Doi procurori au fost eliberați din funcție prin decret prezidențial semnat marți, 22 martie de Klaus Iohannis.
Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat ”decretul privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a doamnei Sorinca Ronela – pensionare, la data de 25 martie 2022”.
Tot cu acea dată va fi eliberat din funcție și Gligor Ioan Sabău, prim procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
În 2016, Gligor Ioan Sabău, la acea vreme prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, a fost trimis în judecată de DNA pentru mai multe fapte de corupție.
”În perioada 2009 – 2012, Gligor Sabău a pretins și primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de aproape 37.000 lei, de la o persoană cu funcție de conducere din cadrul primăriei Beiuș (denunțător în cauză)”, scrie comunicatul DNA.
”În schimbul foloaselor pretinse și primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să nu își îndeplinească ori să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcția deținută și prevăzute de lege, constând în conducerea și coordonarea directă a activității PJ Beiuș și implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliția Beiuș”, se arată în comunicat.
Procurorii susțin că magistratul urma să facă demersuri și să își exercite atribuțiile în sensul soluționării favorabile a dosarelor care-l vizau pe denunțător și, totodată, să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi cauze cu privire la faptele comise de acesta în domeniul achizițiilor publice.
DNA precizează că, în vara 2009, Gligor Sabău i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco – Catolică Oradea, denunțător în cauză, să doneze municipiului suprafața de 427 mp teren, aflat în proprietatea unității de cult, astfel încât Primăria Beiuș să poată asfalta drumul ce face accesul la locuința sa.
„Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care pe rolul PJ Beiuș era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunilor de furt calificat, distrugere și profanare de morminte în care erau vizați reprezentanții Bisericii Greco – Catolice”, susțin procurorii.
În anul 2020, el a fost achitat definitiv de către Înalta Curte, conform clujust.ro. O colegă de parhcet, acuzată și ea în dosarul de corupție, a fost achitată de asemenea. Sabău a stat 2 luni în arest preventiv și 5 luni în arest la domiciliu.