Transportul grânelor: R. Moldova vrea să ajute Ucraina

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Joi, 24 August 2023, ora 18:00
1660 citiri

Republica Moldova și Ucraina își sincronizează acțiunile în vederea asigurării securității regionale în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei.

Premierul moldovean Dorin Recean s-a întâlnit miercuri la Kiev cu omologul său ucrainean Denis Șmîhal. Cei doi oficiali au discutat despre dinamizarea proiectelor bilaterale în domenii precum cel economic, energetic, agricol, infrastructură și transport. Un comunicat al Guvernului de la Kiev precizează că cei doi prim-miniștri au convenit inclusiv asupra dezvoltării controlului comun la frontiera moldo-ucraineană – un detaliu care nu se regăsește însă și în comunicarea publică a Guvernului de la Chișinău. Anterior, discuțiile legate de acest subiect provocau iritații la Moscova și reacții acide din partea autorităților separatiste pro-ruse de la Tiraspol.

Dorin Recean: „Vă mulțumim pentru că apărați Moldova și Europa”

„Ucraina rezistă neclintit în fața agresiunii brutale ruse, protejând țara, cetățenii și valorile noastre comune. Mulțumim Ucrainei și ucrainenilor pentru faptul că avem pace și securitate în Moldova. Vă mulțumim pentru că apărați Moldova și Europa, dar și pentru că apărați valorile fundamentale din care sunt construite societățile noastre. Moldova a fost, este și va rămâne solidară cu Ucraina și cu cetățenii ucraineni. Împreună, contribuim și la eforturile regionale de asigurare a securității alimentare, prin fortificarea cooperării pentru tranzitul mărfurilor ucrainene și restaurarea infrastructurii de transport rutiere și a căilor ferate. Ca buni vecini, parcurgem un drum hotărât și plin de determinare în calea ireversibilă de aderare la UE, demonstrând voință comună de a construi societăți moderne, prospere și democratice în cadrul familiei europene”, a declarat premierul moldovean Dorin Recean.

În ajunul întrevederii de la Kiev, ministrul Infrastructurii de la Chișinău, Andrei Spânu, a anunțat o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale privind alocarea banilor pentru reabilitarea în regim de urgență a tronsonului de cale ferată Cahul-Giurgiulești. Potrivit lui, decizia Chișinăului are legătură cu atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Spânu susține că reabilitarea acestei porțiuni de cale ferată va garanta conexiuni alternative și transport de mărfuri sigur pe calea ferată spre și dinspre porturile Giurgiulești, Galați și Reni.

Denis Șmîhal: „Conexiunile feroviare sunt cruciale pentru noi”

La rândul său, prim-ministrul Ucrainei a mulțumit Moldovei pentru sprijinul acordat din primele zile de război și a vorbit despre cooperarea moldo-ucraineană în vederea continuării parcursului european. „Aș vrea să remarc progresele noastre în dezvoltarea logisticii în fața blocării de către Rusia a „coridorului de cereale” din Marea Neagră. O decizie rapidă cu privire la construirea unui pod peste Nistru, dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei și a conexiunilor feroviare sunt foarte importante și cruciale pentru noi”, a menționat Denis Șmîhal.

Vizita lui Recean la Kiev are loc la o zi după întrevederea președintei Maia Sandu cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, în marja summitului liderilor țărilor din sud-estul Europei, care a avut loc la Atena. Cei doi lideri au vorbit despre tranzitul de grâne ucrainene prin Moldova, despre ultimele evoluții de pe front și despre parcursul european al celor două state. Potrivit Maiei Sandu, în pofida situației regionale dramatice, ambele țări fac reforme complicate și pași concreți ca să accelereze inițierea negocierilor de aderare la UE.

Un nou semnal de alarmă tras de Maia Sandu

Președinta Maia Sandu susține că Rusia a schimbat metodele prin care încearcă să destabilizeze Moldova și a cerut instituțiilor statului și cetățenilor mai multă vigilență. „Să fim pregătiți pentru toate scenariile”, a atenționat șefa statului. Potrivit ei, riscul vine din partea politicienilor corupți folosiți de Rusia ca să dăuneze proceselor democratice din Moldova.

În timp ce la Chișinău gruparea Șor continuă să antagonizeze societatea, la Tiraspol autoritățile separatiste vor, conform declarației lui Vitali Ignatiev, ministrul de externe al republicii autoproclamate, „extinderea colaborării cu Rusia în contextul creșterii presiunii politice și economice exercitate de Chișinău” asupra regimului separatist. Iar la sud, în Autonomia Găgăuză, președintele Adunării Populare (legislativul local), Dmitri Konstantinov, amenință cu crearea republicii găgăuze „pentru că așa cere poporul”. Pe 9 septembrie, la Comrat, va avea loc adunarea deputaților de toate nivelurile, iar Konstantinov crede că acela ar fi un moment prielnic pentru lansarea acestei inițiative cu iz separatist.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#grane, #transport grane, #Republica Moldova, #Ucraina , #Republica Moldova