Complexul de lux de la malul mării care transformă Atena într-un "mini-Dubai"

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 23:19
6162 citiri
Complexul de lux de la malul mării care transformă Atena într-un "mini-Dubai"
Proiect Hellinikon Commercial din Atena FOTO / news.gtp.gr

Localnicii se tem că o construcție uriașă, cu turnuri de 650 de metri, un port de agrement pentru mega-iahturi și un cazinou, va transforma orașul într-un "teren de joacă pentru super-bogați", "cu toată amprenta grecească ștearsă". Complexul vast este descris ca fiind cel mai mare proiect imobiliar din Europa.

Este cunoscută mai ales ca locul de naștere al democrației și pentru străzile sale murdare și pline de trafic, cu vedere spre ruinele impunătoare ale templului antic Partenon.

Însă, capitala Greciei, Atena, va avea în curând un proiect de 6,8 miliarde de lire sterline pe malul mării, care va cuprinde hoteluri de lux, 8.000 de locuințe de lux, centre comerciale, restaurante, un cazinou și un port de agrement cu locuri de acostare pentru mega-iahturi, creând o linie a orizontului care a fost comparată cu un mini-Dubai.

Complexul vast de sticlă și beton, descris ca fiind cel mai mare proiect imobiliar din Europa, ia formă pe 1.500 de hectare ale fostului aeroport internațional Ellinikon, închis în 2001.

Șefii din construcții cred că averea Atenei, lovită de recesiune, va fi transformată de noul cartier cu perechea sa de turnuri înalte de 200 de metri, făcându-le cele mai înalte clădiri din sudul Europei.

Există mari speranțe că situl, situat pe o suprafață de trei ori mai mare decât cea a orașului Monaco, va deveni cea mai recentă destinație aleasă de turiștii înstăriți care doresc să facă cumpărături de firmă sau să cumpere case la soare.

„Mini-stațiunea în stil Dubai”, spun criticii

Însă unii critici locali se tem că „mini-stațiunea în stil Dubai” va distruge caracterul orașului lor istoric, făcându-l un loc de joacă pentru cei bogați și celebri, eclipsând comorile tradiționale clasice ale Atenei.

Peppy Koliakakou, în vârstă de 50 de ani spune că toată amprenta grecească „va fi distrusă”. Koliakakou a declarat pentru Daily Mail că ar determina creșterea prețurilor imobiliarelor.

Ea a adăugat: „acesta este un loc de joacă pentru cei super bogați, de care grecul obișnuit nu se va putea bucura.

„Ar fi trebuit să existe și alte alternative la dezvoltarea aeroportului dezafectat, nu o vânzare completă în fața unor interese străine. Sunt îngrijorată că acest lucru va păta Atena și că va transforma zona într-un mini-Dubai de prost gust".

Proprietara unei fabrici de gin, Yianna Massonos, în vârstă de 56 de ani, a declarat: "Nu cred că grecii obișnuiți vor profita pe deplin de avantajele proiectului. Doar multimilionarii, șeicii și emirii de rang înalt au cumpărat apartamentele superbe".

Compania de dezvoltare Lamda se laudă că va include în cele din urmă două centre comerciale de lux și hoteluri de cinci stele, alături de facilități extinse de agrement, inclusiv un port de agrement și un parc public de 6 hectare care leagă orașul de plajă.

Noile lucrări de infrastructură vor include construirea unui tunel pentru a reduce aglomerația pe o parte a Bulevarului Poseidonas care șerpuiește de-a lungul coastei, creând o rută pietonală între parc și plajă.

Mașinile vor fi interzise, ​​cu excepția vehiculelor de urgență, iar transportul va fi deservit de o nouă linie de tramvai, precum și de două stații de metrou existente.

Dezvoltatorii promit, de asemenea, că și clădirile vor fi construite la standarde ridicate de eficiență energetică, folosind materiale reciclate cât mai mult posibil, deși ecologiștii se tem că va atrage mai mult trafic în zona înconjurătoare.

Odisseas Athanasiou, directorul executiv al Lamda Development, a declarat că primele 1.500 de case din prima etapă a proiectului au un preț de la 6.000 de euro pe metru pătrat, un preț mai mic decât alte proprietăți din suburbiile din sudul Atenei.

Prețurile care au crescut deja cu aproximativ 15%

Prețurile care au crescut deja cu aproximativ 15% sunt încă o fracțiune din valoarea medie a proprietății la Londrei, care este de 18.400 de euro pe metru pătrat sau de la Paris la 15.600 de euro, potrivit cercetărilor efectuate de Savills.

Turnul Riviera al proiectului, care va fi primul zgârie-nori rezidențial din Grecia, și-a vândut deja toate cele 170 de unități, în timp ce toate cele 28 de case din altă zonă numită Cove Villas au fost, de asemenea, luate în funcțiune.

Complexul Rivia Galleria din apropiere de magazine, restaurante și spații culturale pentru spectacole este construit într-o serie de curbe mari pentru a reproduce pânzele navelor grecești.

Lamda îl descrie drept „o propunere unică în lux, modă și petrecere a timpului liber”.

Următoarea zonă care va fi scoasă la vânzare, numită Mica Atena, va avea inițial 1.115 de case noi, piesa sa centrală fiind Park Rise - un bloc de 50 de metri cu 88 de apartamente, de la unul la cinci dormitoare.

Blocul din spatele unei fațade curbe, descrisă drept „o coloană greacă clasică reimaginată”, va avea facilități de fitness destinate exclusiv rezidenților, inclusiv o piscină interioară și grădini private.

Cel puțin o treime din apartamente au fost deja vândute, trei sferturi dintre cumpărători fiind greci și un sfert străini, deși locuințele nu au fost încă comercializate în străinătate.

Lucrările de construcție la Ellinikon sunt programate să fie finalizate în zece ani, dar dezvoltatorii admit că deficitul serios de forță de muncă în industria construcțiilor continuă să fie o provocare.

Peisaj apocaliptic în Grecia după sosirea valului de praf saharian. ”Este unul dintre cele mai grave episoade” VIDEO
Peisaj apocaliptic în Grecia după sosirea valului de praf saharian. ”Este unul dintre cele mai grave episoade” VIDEO
Valul de praf saharian care a acoperit Atena și alte orașe grecești a creat un decor apocaliptic. Ceața galben-portocalie a sufocat mai multe regiuni din Elada. Meteorologii susțin că acest...
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Cursa pentru trimiterea de baterii de apărare antiaeriană în Ucraina a început împiedicat, scrie Politico, care anunță că Spania și Grecia refuză să urmeze exemplul Germaniei şi să...
#Grecia, #atena, #complex imobiliar, #aeroport , #Grecia