Ce le-a spus Klaus Iohannis sindicaliștilor din învățământ. Greva profesorilor va continua

Marti, 30 Mai 2023, ora 16:20
6498 citiri
Ce le-a spus Klaus Iohannis sindicaliștilor din învățământ. Greva profesorilor va continua
Imagine de la întâlnirea de la Cotroceni FOTO Administrația Prezidențială

Discuţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii angajaţilor din sistemul de învăţământ s-au încheiat marţi după-amiază.

Liderii de sindicat au anunțat că preşedintele Klaus Iohannis le-a promis protestatarilor că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, acord privind revendicările acestora.

Oamenii sunt cei care decid. Astăzi şi mâine îi consultăm şi ei vor lua o decizie”, a anunţat liderul FSLI, Simion Hăncescu. Miercuri, greva va continua. La ieşirea liderilor de sindicate de la negocieri, protestatarii au scandat ”Nu plecăm!”

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a anunţat, la ieşirea de la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că greva cadrelor didactice şi a celorlalţi angajaţi din educaţie va continua, miercuri.

”A promis că se va implica”, a afirmat liderul FSLI, Simion Hăncescu. Preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a catalogat discuţia cu şeful statului drept ”constructivă”

Colegii noștri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot duce la detensionarea acestui conflict”, a afirmat, la rândul său, Marius Nistor.

”I-am prezentat domnului preşedinte care sunt revendicările noastre. (...) Domnia sa a spus că emiterea unui act normativ, ordonanţă sau altceva, nu se poate, dar că se angajează, în cazul în care se va accepta un acord, îl va gira, va gira şi domnia sa acel acord”, a declarat Simion Hăncescu, la finalul negocierilor.

Întrebat cine ar trebuie să încheie, din partea autorităţilor, un astfel de acord, liderul FSE ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a răspuns că un astfel de document ar trebui încheiat în primul rând de către liderii coaliţiei majoritare, întrucât ”este vorba de un acord politic”.

”Un acord politic pe care şeful statului s-a oferit să îl gireze şi să garanteze punerea lui în aplicare. În acordul respectiv ar trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, grilă care trebuie să plece de la acel reper foarte important: salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Marius Nistor.

El a precizat că important este ceea ce cred profesorii. ”Premierul îşi doreşte acest lucru, dar mai departe este vorba de ceea ce cred colegii noştri. Ei trebuie să creadă că o hotărâre a oamenilor politici va fi dusă la îndeplinire. Cred că cea mai importantă victorie pentru colegii noştri este faptul că pentru prima dată partidele politice care se află la putere au înţeles care este nemulţumirea existentă în sistemul educaţional, că oamenii nu mai pot fi ignoraţi, că trebuie să ţii cont de solicitările lor şi în momentul în care şi preşedintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre, poate fi un semnal pozitiv.

Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri şi vom da un răspuns clar. (...) Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul de faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică de recredibilizare, prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ”, a adăugat Marius Nistor.

El a subliniat că ”nu e vorba să facă cineva vreun pas înapoi”, iar ceea ce e important e ca solicitările protestatarilor să fie puse, toate, în aplicare. Întrebat dacă miercuri va continua greva, Simion Hăncescu a răspuns: ”Mâine va fi, aşa cum este decizia oamenilor”.

Hăncescu le-a prezentat participanţilor la protest ce s-a discutat: ”Ceea ce a promis preşedintele având în vedere ce s-a propus de ieri, acel acord pe care oamenii l-au respins, preşedintele a promis că va pune semnătura, îl va gira şi va urmări ca în noua lege a salarizării să fie. Ceea ce au spus clar că nu vor da ordonanţă pentru măririle pe care le-am cerut. Singura ofertă care a rămas în picioare este prima de 4.000 de lei”.

Eveniment Quarterly Report

Biden, teleconferință cu Iohannis pe tema ajutorului pentru Ucraina. Ce alți lideri au mai discutat cu președintele SUA
Biden, teleconferință cu Iohannis pe tema ajutorului pentru Ucraina. Ce alți lideri au mai discutat cu președintele SUA
Joe Biden a avut marţi o teleconferinţă cu mai mulţi lideri ai ţărilor aliate SUA pentru "a coordona continuarea ajutorului pentru Ucraina", a anunţat Casa Albă într-un comunicat,...
Klaus Iohannis a promulgat legea care sancționează neregulile în utilizarea fondurilor europene
Klaus Iohannis a promulgat legea care sancționează neregulile în utilizarea fondurilor europene
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 3 octombrie, legea privind constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor...
#greva invatamant, #profesori, #Klaus Iohannis , #greva invatamant