Profesorii au suspendat greva. Elevii se întorc la școală de marți

Luni, 12 Iunie 2023, ora 11:55
11103 citiri
Profesorii au suspendat greva. Elevii se întorc la școală de marți
Protest al profesorilor aflați în grevă FOTO Ziare.com

Sindicatele din Educație au anunțat luni, 12 iunie, că greva profesorilor se suspendă, urmând ca elevii să se întoarcă în bănci de marți, 13 iunie. Acest lucru înseamnă de asemenea că va fi respectat calendarul probelor de Bacalaureat și Evaluare Națională.

Condiția este adoptarea de astăzi a a unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediul pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024, conform unui comunicat de presă transmis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Conținutul integral al comunicatului

„Greva se suspendă!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.”

Nicolae Ciucă: ”În atâția ani s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri”

Premierul Nicolae Ciucă a susținut o declarație de presă în urma anunțului sindicatelor. Principalele declarații:

”- Astăzi, pe baza discuțiilor și angajamentelor tuturor părților implicate, am decis, la nivelul coaliției și în deplin consens cu liderii de sindicat ca, odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta și ne vom ține de cuvânt – cum am făcut și până acum – prin adoptarea OUG cu elementele de conținut așa cum au fost ele agreate cu sindicatele

- Coaliția de guvernare, guvernul pe care îl conduc au asumat cu maximum de responsabilitate, pentru interesul public și pentru rezolvarea problemelor din sistemul de învățământ, acumulate în foarte mulți ani.

- În atâția ani s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, probleme care trebuie rezolvate. În deplină responsabilitate a liderilor guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, am considerat că e absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă.

- Să încheiem anul școlar, să se desfășoare evaluarea națională și examenul de bacalaureat.

- În acest moment adoptăm OUG, de fapt sunt două OUG – una cu asigurarea fondurilor salariale de la stat, una pe linia de finanțare europeană.

- Acest guvern a asigurat cu sfârșitul anului 2021, o finanțare de 8 miliarde de lei, față de finanțările cuvenite pentru 2021-22. La aceasta se adaugă sumele de bani pe care le adăugăm prin această OUG, de aproximativ 3 miliarde de lei.

- În acest tablou al finanțării trebuie să amintim că nu doar partea salarială e cea care contează, ci și investițiile în învățământ. Sunt bani alocați pentru dezvoltarea infrastructurii din tot sistemul de educației. Am cuprins aceste lucruri în noile legi ale educației.

- La toate acestea trebuie să subliniem alocarea de 3,6 miliarde de euro bani prin PNRR care vin pentru a complementa efortul care se face de la bugetul de stat”, a declarat Nicolae Ciucă.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#greva profesori, #greva suspendata, #elevi , #greva