Județul din România afectat grav de un focar de gripă aviară. Autoritățile au delimitat zone de protecție

Sambata, 23 Decembrie 2023, ora 21:40
3178 citiri
Județul din România afectat grav de un focar de gripă aviară. Autoritățile au delimitat zone de protecție
Păsări de curte FOTO / pexels

Virusul gripei aviare H5N1 a fost confirmat în probele prelevate de la păsările dintr-o fermă comercială de găini ouătoare din Piscani, județul Olt, care avea un efectiv de 73.583 de capete. Autoritățile au delimitat zone de protecție și de supraveghere în jurul focarului și au impus restricții de circulație pentru persoane, animale și vehicule în aceste zone. Păsările sunt monitorizate constant, iar asociația de vânători a fost implicată pentru supravegherea păsărilor sălbatice din zonă.

Imediat de la anunţarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului, mai arată comunicatul de presă al ANSVSA.

Pentru implementarea planului de măsuri a fost informată Instituţia Prefectului Olt şi a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, care a adoptat măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară.

Conform procedurilor, păsările vor fi eliminate din focar, cadavrele vor fost ecarisate împreună cu resturile de furaje şi aşternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, se va proceda la efectuarea dezinfecţiei.

În jurul focarului au fost delimitate zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) şi au fost luate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport. Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat şi la ajutorul asociaţiei de vânători pentru a supraveghea zona.

Zona de protecţie (3 km) cuprinde localităţile Scorniceşti, Mogoşeşti, Piscani, Jitaru şi Fondul cinegetic 8 Scorniceşti.

Zona de supraveghere (10 km) cuprinde localităţile: Constantineşti, Scorniceşti, Rusciori, Teiuş, Şuica, Mărgineni Slobozia, Chiţeasca, Bircii, Bălţaţi, Mihăileşti Popeşti, Negreni, Potcoava Fălcoeni, Optaşi-Măgura, Tătuleşti, Priseaca, Oporelu şi trei exploataţii comerciale de suine. Tot în acest areal intră şi fondurile cinegetice 10 Optaşi, 11 Potcoava, 7 Priseaca, 6 Oporelu, 9 Tătuleşti.

În judeţul Olt sunt nouă exploataţii comerciale de găini ouătoare, şase exploataţii comerciale de păsări de carne şi două exploataţii comerciale de prepeliţe. Unităţile au fost notificate şi verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent şi ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subproduse obţinute doar de la animale sănătoase, mai indică sursa citată.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

Virusul care amenință omenirea. Un specialist român trage un semnal de alarmă: ”E bine ca statele să fie pregătite”
Virusul care amenință omenirea. Un specialist român trage un semnal de alarmă: ”E bine ca statele să fie pregătite”
Oganizația Mondială a Sănătății a lansat un nou apel către toate statele lumii pentru a lua măsuri sporite împotriva gripei aviare. În urma analizelor de laborator a reieșit că virusul...
Cât de mult s-au scumpit ouăle cu doar câteva zile înainte de Paște. "Sunt scheme speculative ale retailerilor"
Cât de mult s-au scumpit ouăle cu doar câteva zile înainte de Paște. "Sunt scheme speculative ale retailerilor"
Chiar dacă prețul oului la poarta fermei este mai scăzut în perioada de dinainte sărbătorilor pascale, românii plătesc mult mai mult în supermarketuri. Prețul unui ou este de peste două...
#gripa aviara, #focar, #pasari, #ferma, #Olt , #gripa aviara