O grupare de infractori a clonat site-urile unor bănci și a „spălat” banii furați prin conturi deschise pe numele unor nevoiași

Sambata, 26 August 2023, ora 12:29
6833 citiri
O grupare de infractori a clonat site-urile unor bănci și a „spălat” banii furați prin conturi deschise pe numele unor nevoiași
Peste 40 de persoane s-au trezit cu banii retrași din conturi. FOTO: Pixabay.com

Șapte persoane au fost arestate preventive pentru infracțiuni informatice, iar alte 15 sunt cercetate sub control judiciar, după ce procurorii DIICOT au destructurat un grup infracţional care ar fi creat site-uri false asemănătoare celor originale ale unor unităţi bancare şi prin care ar fi reuşit să sustragă sume de bani de la peste 40 de persoane.

Procurorii de la DIICOT Galaţi au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a şapte persoane şi măsura controlului judiciar faţă de alte 15, cercetate pentru săvârşirea unor infracțiuni informatice.

Vineri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi a dispus arestarea preventivă a celor 7 şapte persoane reținute, pentru o perioadă de 30 de zile, informează DIICOT.

Anchetatorii au reţinut că, în perioada octombrie 2022 - iunie 2023, în municipiul Bucureşti, localităţile limitrofe ce aparţin de judeţul Ilfov şi judeţele Giurgiu şi Dâmboviţa s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni informatice care a creat site-uri false asemănătoare site-urile originale ale unor unităţi bancare, inducând în eroare peste 40 de persoane vătămate, care au accesat paginile falsificate şi şi-au introdus credenţialele conturilor bancare deţinute.

„Acestea au fost colectate de inculpaţi care le-au utilizat transferând sumele de bani din conturile persoanelor vătămate în conturi deschise în acest scop la alte bănci. După efectuarea operaţiunilor financiare frauduloase, inculpaţii au retras o mare parte din sumele de bani de la bancomate din Bucureşti şi Timişoara. Persoanele vătămate au fost prejudiciate cu sumele de 2.228.847 lei şi 44.543 euro. Membrii grupului infracţional organizat au acţionat pe trei paliere, având sarcini precis delimitate”, se precizează în comunicat.

Membrii grupării au clonat site-urile unor bănci

Astfel, arată sursa citată, primul palier a fost format în special din persoane cu abilităţi tehnice şi cunoştinţe solide în domeniul informatic, care au avut rolul de a crea site-urile web false, asemănătoare site-urilor originale ale unor bănci, în scopul inducerii în eroare a clienţilor.

„Membrii acestui palier au încărcat pe motoarele de căutare site-urile falsificate şi au aplicat măsuri specifice, astfel încât la tastarea denumirilor unităţilor bancare, site-urile falsificate să fie primele afişate”, spun anchetatorii.

Membrii grupului au colectat credenţialele de acces obţinute prin inducere în eroare şi le-au utilizat în mod fraudulos introducându-le pe site-urile reale ale unităţilor bancare, ceea ce le-a permis să dobândească control deplin pe conturile persoanelor vătămate (în special societăţi comerciale) şi să efectueze transferuri de fonduri băneşti în diferite conturi deschise la alte bănci pe numele altor membri ai grupului infracţional.

Banii furați de pe carduri, „spălați” prin conturile altor persoane

Persoanele care au acţionat pe cel de-al doilea palier au identificat, recrutat şi coordonat persoanele cărora le revenea rolul de a deschide conturile în care urmau să fie virate, în mod fraudulos, sumele provenite din conturile persoanelor vătămate.

„Ultimul palier a fost format, în special, din persoane cu o condiţie materială modestă sau care doreau să obţină, cu efort minim, foloase materiale importante. Acestora le-a revenit, după aderarea la grupul infracţional organizat, rolul de a-şi deschide conturi la unităţi bancare în care erau virate ulterior sumele de bani provenite din conturile bancare fraudate”, arată anchetatorii.

Au fost puse în aplicare 36 de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov, Galaţi, Bacău, Timiş şi municipiului Bucureşti.

În cadrul acestor acțiuni au fosy identificate şi ridicate unităţi de calcul tip laptop, carduri şi documente bancare, telefoane mobile, ceasuri de lux, sume de bani în lei şi în euro, precum şi arme albe.

De asemenea, au fost descoperite şi ridicate droguri de mare risc: cantităţile de 35 de grame cocaină, 16 grame de M.D.M.A., 650 de comprimate ecstasy şi 56 de doze de LSD, precum şi 3 grame canabis drog de risc.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#grup infractional organizat, #clonare carduri, #banci, #DIICOT, #arestare preventiva , #justitie