Un cocktail cu ingrediente „exotice”: Ringier vs. redacțiile GSP&Libertatea

Autor: Calin Nicolescu - redactor-șef Ziare.com
Miercuri, 04 Octombrie 2023, ora 18:34
3617 citiri

Oricum ar încerca s-o fardeze conducerea Ringier, concedierea redactorului șef al GSP, Cătălin Țepelin, miroase urât. Din informațiile de până acum, a pedeapsă pentru onestitate.

Jurnaliștii din redacțiile GSP și Libertatea au acuzat, cu subiect și predicat, nu voalat, presiunile industriei jocurilor de noroc. Ca să nu ne mai învârtim în jurul sintagmelor fără identitate, vă propun să trecem în revistă, cu nume și prenume, persoanele și companiile ce gravitează în jurul subiectului.

Ringier, mezalianța bulgărească

Gazeta Sporturilor (GSP), alături de celelalte mărci sportive din portofoliul companiei elvețiene, face parte dintr-o subsidiară a grupului, intitulată Ringier Sports Media Grup, al cărui CEO este Robert Lingg, un nepot al lui Michael Ringier, și are ca acționar minoritar (49%) pe bulgarul Stilian Shishkov.

Bulgarul deține portalul Sportal365.com, prin care a devenit partener de afaceri cu Superbet, probabil cea mai puternică companie de jocuri de noroc din România și un mare consumator de publicitate, în special în mass-media sportivă.

La „execuția” lui Cătălin Țepelin nu a participat decât Robert Lingg, în timp ce Stilian Shishkov nu a venit la Bucureşti, el fiind cel care, din relatările din interiorul Ringier România, ”a avut un mare rol atât la demiterea lui Mihnea Vasiliu, cât şi la cea a lui Cătălin Ţepelin”, notează Pagina de Media. Mihnea Vasiliu a fost directorul general al Ringier România până la începutul lui iulie 2023, când s-a „despărțit” de companie în condiții eliptice, mascate în spatele unor expresii vagi de tipul „vreau să explorez noi oportunităţi”. După nici trei săptămâni, Mihnea Vasiliu (57 de ani) a murit în urma unui atac de cord, în recepția unui hotel din București.

Francofonul sârb, Dragic

Liderul pieței de pariuri sportive din România, Superbet, este o companie înființată de sârbul Sacha Dragic în 2008, împreună cu soția sa Augusta Dragic. Sacha Dragic s-a născut la 29 august 1966 în Paris. La vârsta de 18 ani a ales cetățenia sârbă (iugoslavă la acel moment).

Soția, Augusta Dragic, un fost chirurg devenit antreprenor, este un om de afaceri de succes, cu investiții în mai multe ramuri economice, inclusiv membru în Consiliul de Administrație al One United Properties, unul din principalii dezvoltatori imobiliari din România. În trecutul Augustei Dragic mai există, însă, și o condamnare la trei ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune de către Curtea de Apel Timişoara, pronunțată în 2009.

Superbet a dat o lovitură importantă în 2019, când a vândut un pachet minoritar de acțiuni gigantului american Blackstone, care a investit 175 de milioane de euro în companie, devenind astfel parteneri.

Sacha Dragic a mai dat o lovitură importantă de imagine la începutul lui 2023, când sârbul s-a retras de la conducerea companiei de pariuri sportive și l-a numit în locul său pe fratele președintei Comisiei Europene Ursula van der Leyen, Hans-Holger Albrecht.

„Expansiunea” business-urilor lui Dragic a continuat în septembrie 2023, când o altă companie de-a sa, Easy Asigurări, a primit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) autorizația de vânzarea de asigurări auto în România, deci inclusiv polițe RCA. Totodată, Easy Asigurări a primit și autorizația ASF pentru operațiuni de brokeraj.

Conflictul primordial

În comunicatul lor, jurnaliștii de la GSP și Libertatea amintesc că, înainte ca șefii Ringier să le fi pretins să verifice articolele despre industria jocurilor de noroc, a existat un precedent și-n 2022, când o situație similară s-a înregistrat cu privire la un articol despre Claudio Cisullo, președintele Consiliului de Administrație al One United Properties, dar și membru al Board-ului Ringier.

Articolul din Libertatea prezenta decizia instanței judecătorești prin care a fost suspendat proiectul imobiliar One United din Aleea Modrogan și a fost semnat de jurnalista Iulia Marin, care s-a sinucis între timp. Până ca regretabila dramă să se producă, afaceristul elvețian Claudio Cisullo a găsit de cuvință să o reclame pe jurnalistă colegilor șefi din conducerea Ringier. Cisullo îi reproșa Iuliei Marin că nu i-a prezentat punctul de vedere vizavi de decizia instanței.

În loc de concluzii

E ceva ilegal sau e totul legal în toată această istorie? E totul ok sau e complet imoral? Este asta toată povestea sau doar un șir de coincidențe? Nu știu, sincer, să răspund la aceste întrebări. Știu însă că cele de mai sus sunt informații verificabile și la îndemna oricui are nițică răbdare și conexiune la internet. Vorba aia... „nu pot nici să confirm, nici să infirm“. Dar pot, măcar, să consemnez.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#gsp, #demitere, #redactor sef, #Superbet, #Ringier, #dragic , #GSP