Hamas dezvăluie motivul pentru care a atacat Israel pe 7 octombrie. „O etapă necesară”

Duminica, 21 Ianuarie 2024, ora 20:07
7011 citiri
Hamas dezvăluie motivul pentru care a atacat Israel pe 7 octombrie. „O etapă necesară”
Gaza după atacurile israeliene FOTO Nexta/X

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a declarat că atacul din 7 octombrie asupra Israelului a fost "o etapă necesară" împotriva ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene şi a admis că "haosul" a antrenat "erori", potrivit unui document publicat duminică, 21 ianuarie, de mişcarea palestiniană.

Hamas a indicat că în "haosul" din jurul graniţei dintre Israel şi Fâşia Gaza "poate că au avut loc erori", negând totuşi că a vizat civili şi dacă s-a întâmplat a fost "accidental, în timpul confruntărilor cu forţele de ocupaţie" şi aceasta în pofida celor 1.140 de persoane ucise în timpul acestui atac fără precedent, majoritatea dintre ei civili, potrivit unui bilanţ bazat pe date oficiale israeliene.

Mişcarea islamistă, aflată la putere în Gaza din 2007, cere încetarea "agresiunii israeliene", afirmă că "poporul palestinian" poate "decide viitorul" teritoriului de coastă şi respinge "proiectele internaţionale sau israeliene".

În acest document de aproape 20 de pagini, primul de acest tip, Hamas, considerată organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, menţionează că vrea să ofere "propria versiune a faptelor".

În timp ce atacul său din 7 octombrie împotriva Israelului a dus la moartea a 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ bazat pe cifre oficiale israeliene, Hamas insistă "că a făcut tot posibilul pentru a evita lovirea civililor".

"Este posibil să fi fost comise greşeli în cursul operaţiunii 'potopul Al-Aqsa', din cauza prăbuşirii bruşte a aparatului de securitate şi militar de-a lungul graniţei dintre Israel şi Fâşia Gaza", notează Hamas.

Evitarea vătămării civililor, în special copii, femei şi persoane în vârsta este o obligaţie religioasă şi morală a luptătorilor brigăzilor al-Qassam", a continuat el, menţionând braţul armat al formaţiunii.

Investigaţii sunt în curs de desfăşurare în Israel, după informaţii privind violenţe sexuale.

Pe 7 octombrie, aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice în timpul acestor atacuri, fără precedent ca violenţă şi amploare, iar, potrivit Israelului, 132 de persoane rămân captive în Fâşia Gaza - dintre care 27 ar fi murit, potrivit unui bilanţ bazat pe cifre oficiale israeliene.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Hamas, #Gaza, #Israel, #razboi Gaza , #Razboi Gaza