Semnele care trădează infecția cu virusul hepatitei C

Miercuri, 27 Martie 2024, ora 20:00
2896 citiri
Semnele care trădează infecția cu virusul hepatitei C
hepatita c FOTO: freepik.com

La nivel mondial, 71 milioane de persoane trăiesc în prezent cu hepatita cronică cu virus hepatitic C. Dintre acestea, doar 20% sunt diagnosticate, și doar 5% sunt tratate cu medicamente anti-virale cu acțiune directă (medicamente care vindecă infecția cronică cu VHC în peste 95% dintre cazuri). Grav este că, în majoritatea cazurilor, infecția cronică cu VHC netratata evoluează spre ciroză și cancer hepatic!

Statisticile arata că România are cea mai ridicată rată a prevalenței infecției cu VHC din Uniunea Europeană - 3,3%, în contextul existenței unui nivel scăzut de informare și conștientizare privind aceasta afecțiune în rândul populației. Se estimează că în România:

  • peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC.
  • circa 80% dintre infecții ar fi cu replicare virală.
  • 99% dintre infecții apar în genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariție a cirozei hepatice.
  • peste 550.000 de persoane ar avea boala activă, progresivă.

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o boală infecțioasă a ficatului, cauzată de infectarea cu virusul hepatitic C (VHC). Virusul poate determina atât forme acute, cât și forme cronice de hepatita, a căror severitate variază de la afecțiuni puțin grave la forme foarte severe de boală, amenințătoare de viață.

Infecția acută de obicei nu prezintă simptome și nu pune viață în pericol, o parte dintre pacienți (15-45%) eliminând virusul din organism în primele 6 luni de la infectare. Pacienții vindecați vor păstra în organism anticorpi anti-VHC, formați de sistemul imunitar în urma infecției acute. Restul pacienților (55-85%) vor dezvolta forma cronică de infecție cu VHC.

Medicii atrag atenția că pacienții cu infecție cronică cu VHC au un risc ridicat de a dezvolta complicații redutabile precum ciroză și cancer hepatic. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatită C.

Semnele hepatitei C

în multe cazuri hepatita C poate rămâne nediagnosticata timp de mai mulți ani deoarece simptomele sale pot fi adesea puse pe seama altor boli. Oboseală, probleme și dureri digestive, probleme ale pielii, depresia și insomnia sunt cele mai des întâlnite simptome ale acestei afecțiuni și toate pot avea și alte cauze. Din acest motiv, infecția cu virusul hepatitei C este adesea nediagnosticata până în momentul în care apar complicații hepatice severe.

Medicația antivirală poate vindecă până la 95% dintre persoanele cu hepatită cronică cu VHC, cu reducerea corespunzătoare a riscului de ciroză, cancer hepatic și deces prin boala cronică de ficat.

Cum se pune diagnosticul pentru infecția cu VHC?

Diagnosticarea VHC se realizează în 2 etape:

1. Test preliminar de identificare a anticorpilor anti-VHC. Rezultatul pozitiv la acest test indică faptul că persoana respectivă a fost sau este infectată cu VHC. Rezultatul pozitiv nu indică prezența hepatitei cronice (persoanele cu infecții acute cu VHC vindecate spontan păstrează în organism anticorpii anti-VHC, fără a avea hepatită cronică).

Acest test se poate realiza din sânge sau din salivă.

2. Test de confirmare a infecției curente cu VHC. Acest test caută prezența efectivă a virusului în sângele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indică existența hepatitei cronice cu VHC la persoana respectivă.

Toate persoanele identificate că pozitive la testarea preliminară trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezenței efective a virusului/ existența sau nu a formei cronice de hepatită.

Testarea pentru depistarea infecției cu VHC se realizează la nivelul majorității laboratoarelor acreditate din România.

Cum se transmite virusul hepatitei C?

Virusul hepatitei C se transmite în special prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Cele mai frecvente căi de transmitere sunt:

  • injectarea de droguri, cu utilizarea acelorași ace sau seringi de mai multe persoane
  • reutilizarea sau utilizarea instrumentarului medical nesterilizat, în instituții care nu respectă normele sanitare în vigoare pentru prevenirea infecțiilor
  • transfuzii de sânge sau produse din sânge, efectuate în condiții nesigure
  • tatuaj
  • piercing
  • contact sexual neprotejat
  • în timpul sarcinii, de la mama infectată la făt.

VHC nu se transmite prin mâncare, apă sau prin contactul uzual cu o persoană infectată (îmbrățișare, strângere de mână, sărut, mâncat la aceeași masă etc.).

Cum poți preveni infectarea cu VHC?

în prezent, nu există vaccin disponibil pentru prevenirea infecției cu VHC, desi sunt în derulare cercetări medicale în acest sens. Cunoașterea căilor de transmitere a virusului și luarea masurilor de precauție pentru prevenirea transmiterii acestuia sunt singurele modalități prin care ne putem proteja de infecția cu VHC.

Iată câteva sfaturi practice pentru prevenirea infectării cu VHC:

  • pentru orice problemă medicală, tratează-te numai în centre medicale acreditate.
  • refuză utilizarea în comun cu alte persoane a oricărui instrument medical (seringă, ac de seringă etc), indiferent de context.
  • evită utilizarea în comun cu alte persoane a oricăror obiecte de uz personal. Periuță de dinți, lamele de ras, trusă de manichiură, etc. reprezintă posibile surse de infectare. De aceea, îți recomandăm să îți creezi truse personale cu astfel de obiecte, pe care să te asiguri că le folosești doar tu și pe care le dezinfectezi periodic.
  • evită contactele sexuale întâmplătoare. Protejează-te folosind prezervativul pentru a evita infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv transmiterea hepatitei C.
  • evită efectuarea de tatuaje
  • evită efectuarea de piercing-uri

Ce faci dacă cineva apropiat este infectat sau suferă de Hepatită C?

Hepatita C nu se transmite prin contactele uzuale de zi cu zi! Deși va fi necesară o atenție suplimentară, majoritatea activităților pe care le desfășurați împreună, ca familie sau grup de prieteni, nu vor fi afectate. Virusul nu se transmite prin simplă atingere, prin îmbrățișare, sărut, strângere de mână sau activități recreative uzuale.

Riscul îl reprezintă doar contactul cu sângele, ceea ce implică o atenție sporită daca există răni deschise pe piele, în cavitatea bucală sau pe organele genitale. Iar acest lucru poate fi ținut ușor sub control prin evitarea folosirii în comun a anumitor obiecte de igienă personală și prin protejarea rănilor cu plasturi sau fașe sterile. Se va acorda o atenție sporită tăieturilor, arsurilor, iritațiilor, chiar dacă acestea sunt superficiale. Protecția sexuală este obligatorie!

Este obligatoriu că toate persoanele care au intrat în contact fizic intim (contact sexual, utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală etc.) să se testeze pentru virusul hepatitei C.

Dacă o persoană apropiată este infectată cu virusul hepatitei C, fii alături de ea și oferă-i tot suportul tău! Se poate vindeca. Vindecarea bolii necesită tratamente specifice, realizate sub supravegherea direct a unui medic specialist. în toată această perioadă, cunoscând căile de transmitere a virusului, este ușor să luați împreună măsurile de precauție necesare pentru a evita transmiterea virusului către alte persoane.

Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Milioane de britanici suferă de Covid de lungă durată. Mulți spun că activitatea zilnică le este afectată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#hepatita, #hepatita C, #simptome , #boli