Hunter Biden sfidează Congresul SUA. Refuză să fie audiat cu ușile închise, în timp ce republicanii pregătesc votul de destituire a tatălui său

Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 23:30
2480 citiri
Hunter Biden sfidează Congresul SUA. Refuză să fie audiat cu ușile închise, în timp ce republicanii pregătesc votul de destituire a tatălui său
Hunter Biden FOTO X/CBSNewsColorado

Fiul preşedintelui Joe Biden, Hunter Biden, a sfidat miercuri, 13 decembrie, un ordin al republicanilor din Camera Reprezentanţilor de a depune mărturie cu uşile închise despre afacerile sale, sporind tensiunile cu legislatorii care intenţionează să voteze pentru a declanşa ancheta de punere sub acuzare a tatălui său, relatează Reuters.

Într-o declaraţie de presă făcută în afara Capitoliului, Hunter Biden a criticat ancheta ca fiind nefondată şi a anunţat că nu va da curs unei citaţii a Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanţilor pentru a fi audiat cu uşile închise.

Hunter Biden s-a oferit să depună mărturie în public, ceea ce i-ar oferi şansa de a-şi apăra dosarul şi pe tatăl său în ceea ce ar fi probabil o confruntare televizată de mare audienţă într-un an electoral. Hunter Biden a argumentat că este îngrijorat de faptul că mărturia sa în spatele uşilor închise ar putea fi denaturată.

Republicanii au insistat ca el să depună mai întâi mărturie într-o depoziţie privată.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor au spus că înţeleg decizia sa de a nu coopera, deoarece, au spus ei, republicanii au denaturat dovezile din audierile private anterioare. "Ei au continuat să selecteze mici bucăţi de dovezi şi să denatureze" ce s-a întâmplat, a declarat reprezentantul Jamie Raskin, cel mai important democrat din comisie.

Republicanii au declarat că vor lua măsuri pentru a-l acuza pe Hunter Biden de sfidarea Congresului, ceea ce l-ar putea duce la închisoare. "Fiul preşedintelui nu are dreptul de a stabili regulile", a declarat reprezentantul James Comer, preşedintele Comisiei de supraveghere.

Înainte de a intra, joi, într-o vacanţă de trei săptămâni, Camera Reprezentanţilor urmează să voteze în cursul zilei de miercuri pentru a autoriza ancheta de destituire a preşedintelui Joe Biden. Preşedintele Camerei, Mike Johnson, a declarat că este încrezător că procedura de impeachment va fi aprobată, deşi republicanii controlează Camera cu o marjă destul de îngustă, de 221 de mandate la 213.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor susţin că Biden şi familia sa au profitat în mod necorespunzător de pe urma unor decizii la care a participat Joe Biden în perioada în care a ocupat funcţia de vicepreşedinte, între 2009-2017. Ancheta lor se concentrează îndeaproape pe afacerile lui Hunter Biden.

Până în prezent, nu au reuşit să descopere dovezi de nereguli din partea preşedintelui. "Nu există nicio dovadă care să susţină acuzaţiile potrivit cărora tatăl meu ar fi fost implicat financiar în afacerile mele, pentru că nu s-a întâmplat aşa ceva", a declarat Hunter Biden, în vârstă de 53 de ani.

Casa Albă a negat că ar fi comis vreo infracţiune şi a respins ancheta ca fiind motivată politic înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024. Republicanul Donald Trump, singurul preşedinte american care a fost pus sub acuzare de două ori în Congres, este principalul candidat pentru a-l înfrunta pe Biden. Trump a fost achitat de Senat în ambele anchete.

Reprezentantul republican Jim Jordan a declarat că afirmaţiile lui Hunter Biden potrivit cărora tatăl său nu a fost implicat "financiar" sugerează că preşedintele ar fi putut fi implicat în afacerile fiului său, chiar dacă nu a profitat de pe urma acestora. "A fost implicat, doar că nu financiar. Aceasta este o abatere uriaşă de la tot ceea ce au spus", a declarat Jordan.

Avocatul Casei Albe a respins această afirmaţie, comentând pe platforma socială X: "Jim Jordan continuă să mintă şi să facă declaraţii complet false despre conţinutul aşa-numitei lor investigaţii".

Hunter Biden, care a descris luptele sale cu dependenţa de droguri şi alcool, a fost, de asemenea, subiectul unei anchete penale care durează de ani de zile. Aceasta a dus la acuzaţii federale potrivit cărora a minţit în legătură cu consumul de droguri în timp ce cumpăra o armă de foc şi la acuzaţii separate de neplată a 1,4 milioane de dolari în taxe. El a pledat nevinovat la acuzaţiile privind armele de foc, iar avocatul său spune că şi-a rambursat integral taxele.

"În perioada dependenţei mele, am fost extrem de iresponsabil cu finanţele mele. Dar a sugera că acesta este un motiv pentru o anchetă de destituire este dincolo de absurd. Este neruşinat", a declarat el.

În timp ce tatăl său era vicepreşedinte, Hunter Biden a făcut parte din consiliile de administraţie al unui conglomerat industrial ucrainean şi al unui fond de investiţii privat chinezesc. Unul dintre foştii săi asociaţi a declarat că a încercat să ofere o "iluzie de acces" tatălui său, dar nu are cunoştinţă de nicio abatere din partea bătrânului Biden.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Hunter Biden, #congres SUA, #audiere, #destituire, #Joe Biden , #SUA