Noul guvern polonez țintește presa de stat: ”Un astfel de serviciu nu merită finanţare din buzunarele contribuabililor”

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 10:54
1488 citiri
Noul guvern polonez țintește presa de stat: ”Un astfel de serviciu nu merită finanţare din buzunarele contribuabililor”
Parlamentul de la Varșovia cere reinstaurarea imparțialității presei publice FOTO Twitter/Sejm RP

Noul parlament al Poloniei a adoptat marți, 19 decembrie, o rezoluție prin care se cere restabilirea imparțialității mass-media publice, în vreme ce noul guvern condus de Donald Tusk, care a depus jurământul în urmă cu o săptămână, a promis că va reforma canalele despre care criticii spun că s-au politizat sub administrația anterioară.

„Sejm (camera inferioară a Parlamentului)... solicită tuturor autorităților statului să ia imediat măsuri menite să restabilească ordinea constituțională în ceea ce privește accesul cetățenilor la informații fiabile și funcționarea mass-media publică”, se arată în proiectul de rezoluție.

În ultimii opt ani, posturile publice de radio şi televiziune poloneze şi agenţia de presă PAP deveniseră presa de partid a guvernului PiS (Partidul Lege şi Justiţie), care a ”realizat în mod evident sarcini de propagandă”, indică rezoluţia votată marţi de legislativul de la Varşovia.

Ministerul pentru Participarea Statului, care este implicat în media publice prin intermediul adunărilor generale ale acţionarilor, trebuie să ia acum măsuri corective.

Reorganizarea posturilor publice de radio şi TV este una dintre priorităţile noului guvern proeuropean condus de Donald Tusk. Criticile sunt îndreptate în special către postul naţional de televiziune TVP.

”Un astfel de serviciu public media aşa cum avem în prezent nu merită finanţare din buzunarele contribuabililor”, a spus Tusk.

Săptămâna trecută, un grup de parlamentari PiS s-au adresat Tribunalului Constituțional, despre care criticii spun, de asemenea, că s-a politizat sub guvernul anterior, pentru a se pronunța dacă guvernul poate lua măsuri pentru lichidarea companiilor publice de radio și televiziune. În semn al tensiunilor dintre TVP Info și noul guvern, postului i s-a refuzat intrarea la o conferință de presă cu premierul Donald Tusk, marți.

Tusk a fost supus unor atacuri intense din partea TVP Info, care a căutat să-l înfățișeze drept necinstit, indiferent față de bunăstarea polonezilor de rând și aflat sub stăpânirea Germaniei și Rusiei.

La începutul conferinței de presă de marți, canalul a prezentat un ecran negru cu cuvintele „Conferința de presă a primului ministru Donald Tusk trebuia să fie aici”. Emisiunile sale includ acum și cuvintele „Aveți dreptul de a alege” în colțul ecranului.

Tusk a spus că mizează pe cooperarea cu președintele și cu opoziția în problema reformării presei de stat și că deciziile vor fi luate înainte de Crăciun.

Cu toate acestea, într-o scrisoare adresată președintelui parlamentului Szymon Holownia, președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat că orice modificare a mass-media de stat trebuie să fie efectuată în conformitate cu constituția.

„Fără a pune la îndoială dreptul de a introduce modificări de către majoritatea parlamentară, trebuie subliniat că un scop politic nu poate constitui o scuză pentru încălcarea sau eludarea reglementărilor constituționale și statutare”, a scris el.

Separat, Biroul Suprem de Audit al Poloniei (NIK) a declarat că a transmis două sesizări procurorilor cu privire la infracțiuni suspectate la TVP care ar fi putut duce la pierderi financiare.

Alegerile parlamentare poloneze din 15 octombrie au fost câştigate de o alianţă tripartită condusă de Donald Tusk. PiS, care s-a aflat la putere din 2015, se află acum în opoziţie.

Organizaţiile internaţionale au criticat maniera în care media publice din Polonia au acoperit campania electorală.

”Media publice s-au transformat complet într-un braţ al propagandei formaţiunii de guvernământ PiS şi servesc nu doar pentru a promova interesele partidului, dar şi pentru a ataca şi a denigra criticii lui”, indică un raport al Centrului european pentru libertatea presei şi media (ECPMF).

Misiunea de observatori a OSCE a criticat posturile publice pentru ''favorizarea clară a PiS în relatările sale şi în acelaşi timp manifestarea de ostilitate deschisă faţă de opoziţie''.

Evenimentele socio-politice au fost prezentate consecvent într-o manieră distorsionată şi părtinitoare, potrivit OSCE.

Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au...
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
#impartialitate presa, #Polonia, #mass media, #Varsovia, #Donald Tusk, #partidul lege si justitie, #politizare , #Polonia