Haos in legislatie, incertitudine maxima pentru angajatori: Ce se intampla cu negocierile colective si transferul contributiilor

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 15:22
8739 citiri
Haos in legislatie, incertitudine maxima pentru angajatori: Ce se intampla cu negocierile colective si transferul contributiilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Negocierile colective cu salariatii privind transferul contributiilor sociale ar putea fi munca in zadar pentru multi dintre angajatori. Motivul: membrii unei comisii senatoriale au decis in unanimitate sa ceara revenirea la vechile reglementari privind negocierea colectiva. Iar acelea ar fi obligatorii doar pentru angajatorii cu peste 20 de salariati.

Guvernul hotarase la jumatatea lunii noiembrie transferarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, incepand cu anul viitor. Prin intermediul OUG 82/2017, Executivul le-a impus de asemenea tuturor angajatorilor sa initieze negocieri colective cu salariatii, in perioada 20 noiembrie - 20 decembrie, privind majorarea salariilor brute aferente transferului de contributii sociale.

Desi s-au scurs deja doua treimi din aceasta perioada de negociere, parte dintre senatori vor acum sa schimbe regulile jocului. Mai exact, intentioneaza sa ii scuteasca de obligatia negocierii colective pe angajatorii care au mai putin de 20 de salariati, potrivit Profit.ro..

Vestea proasta pentru micii angajatori este ca propunerea senatorilor nu poate fi pusa in practica in timp scurt. Pentru ca ea sa castige putere de lege si sa produca efecte ar trebui sa fie adoptate mai intai de plenul Senatului, apoi de cel al Camerei Deputatilor. In plus, ar trebui promulgata de presedintele Klaus Johannis si publicata in Monitorul Oficial. Iar sansele ca toate aceasta sa se intample pana pe 20 decembrie sunt aproape nule.

In consecinta, daca propunerea se va adopta totusi la o data ulterioara angajatorii cu mai putin de 20 de salariati vor fi desfasurat degeaba negocieri colective.

Aceeasi comisie senatoriala cere anularea prerogativelor sporite de negociere ale sindicatelor si revenirea la cele prevazute Legea nr. 62/2011, a Dialogului Social.

Procedura de transfer a contributiilor sociale era oricum in impas din cauza intarzierii aparitiei legii care sa stabileasca data pana la care poate fi inscrisa in REVISAL majorarea negociata a salariului brut.

Desi respectiva lege ar fi trebuit sa intre in vigoare pana la finele anului, la acest moment ea nu exista nici macar in stadiul de proiect.

Citește și:
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Președintele Consiliului European vine în România. Anunțul, făcut după vizita lui Klaus Iohannis la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Anunțul a fost făcut vineri, 24 martie, de...
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
#transfer contributii sociale, #negocieri colective transfer contributii sociale, #modificare lege negociere transfer contributii sociale , #contributii