Ne va obliga sau nu UE să mâncăm gândaci? Zvonurile care au pus pe jar omenirea

Duminica, 04 Septembrie 2022, ora 08:43
11291 citiri
Ne va obliga sau nu UE să mâncăm gândaci? Zvonurile care au pus pe jar omenirea
Consumul de insecte este posibil, dar nu obligatoriu FOTO Pixabay

Se vorbește tot mai mult de faptul că UE va obliga cetățenii să mănânce gândaci. Scandalul a luat amploare în ultimele zile din cauza unor declarații controversate promovate de mai multe televiziuni. Zvonurile ar fi false, întrucât UE doar a recomandat mâncatul insectelor.

Inclusiv în România a apărut ideea că Uniunea Europeană și chiar ONU ne vor obliga să mâncăm insecte. Aceasta s-a accentuat în ultimele zile mai ales când persoane publice și politice și chiar miniștri au alimentat teoria.

Presa internațională relata din 2015 același subiect - cum vrea UE să ne oblige să mâncăm gândaci. Prezentatorii celebrelor posturi internaționale de televiziune aveau aproape aceeași abordare.

Tot scandalul a luat naștere când UE și ONU au început să vorbească despre faptul că insectele pot fi o sursă alternativă de proteine, iar fermele sau crescătoriile de insecte sunt mai prietenoase cu mediul decât cele care cresc animale familiarizate cu farfuria românului.

O agenție specializată ONU, spunea asta încă din 2013, într-un raport care era menit să educe populația, nu să o oblige la ceva anume, potrivit digi24.ro. „Sperăm că acest raport să crească conștientizarea privind rolurile insectelor în a ajuta mediul înconjurător și viața oamenilor”, se arată în raportul publicat. Practic, documentul arată clar că nu este vorba de nicio impunere. Lucru întărit și de Comisia Europeană. Într-un răspuns pentru PressOne, instituția precizează că „nu îi va forța pe cetățeni să mănânce insecte (sau orice altceva). Consumul insectelor este posibil, niciodată obligatoriu, atâta timp cât acestea sunt autorizate ca alimente noi de Comisie." Totuși, numeroasele teorii false au fost mediatizate, iar isteria a ajuns și în România.

#insecte, #insecte proteine, #Uniunea Europeana, #agricultura, #fake news , #Comisia Europeana