ONU: Numarul civililor morti in Afganistan a scazut, pentru prima data in 6 ani

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 10:22
1676 citiri
ONU: Numarul civililor morti in Afganistan a scazut, pentru prima data in 6 ani

Numarul civililor morti in Afganistan a scazut cu 12% in 2012. Este pentru prima data cand aceasta cifra a scazut in ultimii sase ani, releva un raport ONU dat publicitatii marti.

Raportul Misiunii de Asistenta ONU in Afganistan (UNAMA) sustine ca descresterea se datoreaza catorva factori: mai putine atentate sinucigase; mai putine atacuri aeriene; mai putine lupte la sol intre fortele militante si pro-guvernamentale; grija fortelor pro-guvernamentale de a proteja viata civililor, scrie CNN.

"Descresterea numarului de civili morti, constatata de UNAMA in 2012, este binevenita. Totusi, costul uman al conflictului ramane inacceptabil", a aratat Jan Kubis, reprezentant special ONU pentru Afganistan.

Kubis da vina pe bombele plasate pe marginea drumurilor de catre militanti pentru cele mai multe morti din randul civililor.

Raportul vine in conditiile in care SUA si majoritatea tarilor NATO intentioneaza sa-si retraga trupele din Afganistan pana la sfarsitul lui 2014.

In pofida descresterii numarului de victime civile, socotind aici si ranitii, militantii vizeaza civilii pe tot cuprinsul tarii si ataca fara a se gandi la vietile oamenilor, se arata in raport.

In total, 81% din toate mortile din randul civililor in 2012 au fost atribuite elementelor anti-guvernamentale.

Raportul trateaza cu severitate talibanii, care ataca civilii fara discriminare, chiar daca au promis ca nu ii vor viza.

In pofida rezultatului pozitiv al raportului, numarul mortilor in randul femeilor si fetelor a fost in crestere anul trecut.

"Numarul de femei si fete afgane ucise si ranite in conflict a crescut cu 20% in 2012. Este o realitate tragica faptul ca majoritatea femeilor si fetelor afgane au fost ucise sau ranite in timp ce isi vedeau de activitatile lor zilnice", a precizat Georgette Gagnon, director pentru drepturile omului la UNAMA.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#numar civili morti scadere Afganista, #Afganistan civili morti , #Afganistan
Comentarii