Libia, experimentul esuat care se apropie de dezastru

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 23:11
6105 citiri
Libia, experimentul esuat care se apropie de dezastru

La doi ani de la prabusirea regimului Gaddafi, Libia s-a transformat in "Vestul Slabatic al Africii de Nord". Se vorbeste ca in sudul tarii se aduna tot mai multi imigranti, apropiati ai ai al Qaida, iar tara sta pe un butoi cu pulbere.

Seful Guvernului de tranzitie, Ali Zeidan, a fost rapit joi dimineata si, ulterior, eliberat de o grupare a fostilor insurgenti. Acest incident vine pe un fond de instabilitate totala a tarii si incertitudine politica. In plus, gruparile teroriste si contrabandistii devin o problema majora, scrie presa germana.

In zona de granita din sud, aflata in Sahara Libiana, timpul parca a stat in loc, totul aratand extrem de linistit. Aceasta liniste este inselatoare, pe aici tuaregii intra in Libia, venind din Mali. Iar ei nu sunt singurii. Se vorbeste ca printre "cotropitori" se afla si simpatizanti ai gruparii teroriste al Qaida, aripa din nordul si vestul Africii.

Locuitorii din zona prefera sa fie precauti: "De curand, au aparut zvonuri ca la nord se misca un convoi inarmat al al Qaida. Insa, dupa verificari amanuntite, s-a stabilit ca este vorba de un convoi militar libian", spune un localnic.

Contrabanda cu arme si narcotice

De fapt, cea mai mare problema a locuitorilor din sudul Libiei nu sunt islamistii, ci infractionalitatea si razboiul dintre gruparile inarmate de traficanti. "In desert este valabila legea celui mai puternic, insa in satele noastre exista siguranta, pentru ca oamenii se cunosc intre ei", spun localnicii.

Totusi, oamenii nu se sfiiesc sa afirme ca in zona nu exista siguranta totala pentru locuitori, iar fortele de ordine libiene nu controleaza regiunile de granita. "Granitele, de fapt, sunt larg deschise. Prin ele intra in tara narcotice si arme, iar armata nu are forta sa se descurce cu traficantii si extremistii", explica primarul orasului apropiat, Ghat, pentru Deutsche Welle.

In Libia nu exista o armata, in adevaratul sens al cuvantului, Fortele Nationale de Securitate, slabite intentionat in vremea lui Gaddafi, caruia ii era teama sa nu piarda puterea in defavoarea lor, sunt in proces de constructie.

Guvernul provizoriu a decis sa includa in armata o serie de grupari rebele, cu scopul de a demobiliza revolutionarii. Astfel, fostii rebeli - care sunt niste tineri fara pic de educatie - au primit un serviciu contra unui salariu, la care nici nu visau. Ei, insa, nu au calitatile necesare pentru a primi un rol de vames sau agent de siguranta.

Statul duce lipsa de autoritate, noii soldati urmand ordinele sefilor de clan si interesele tribului din care fac parte, scrie presa germana.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Libia razboi, #Libia Al Qaida, #gaddafi libia , #al Qaida