Ziare.com

Rudy, when you have to shoot, shoot, don't talk!

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 12 Octombrie 2019, ora 19:32

   

Rudy, when you have to shoot, shoot, don't talk!
Petrisor Peiu
"We'll give you a fair trial, followed by a first-class hanging!",
Brian Dennehy in rolul serifului Cobb in "Silverado" (1985)


Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Rudolph William Louis Giuliani a fost (alaturi de Ion Ratiu) eroul tineretii generatiei mele. Pe vremea cand noi sufeream cel mai ingrozitor deceniu din istoria statului roman (anii 90), marcat de elanul demolator al regimului Iliescu, populat de dinozauri urati, venali, brutali si nefrecventabili, lumea intreaga aplauda miracolul infaptuit la New York de catre un legendar procuror de origine italiana. Sa ne aducem aminte doar faptul ca Giuliani a facut din New York cel mai sigur loc din Statele Unite. Domiciliul unei cincimi din intreaga bogatie a planetei, cel mai mare, mai cosmopolit si mai complicat oras american era un exemplu de succes al unui primar care a invins temuta mafie.

Pentru a intelege performanta lui Giuliani ar trebui doar sa privim un grafic sugestiv despre evolutia ratei infractionalitatii din intreaga America in comparatie cu New York-ul:


Sursa: "Uniform Crime Reports". Federal Bureau of Investigation.

In 1983, Giuliani a renuntat la cea de-a treia pozitie din Ministerul Justitiei (Associate Attorney General) in timpul administratiei Reagan, pentru a deveni procuror federal al districtitului de sud al statului New York (1983-1989), la el acasa adica.

In aceasta pozitie el a adus in practica magistratilor americani tactica "perp walk", adica arestarea si incatusarea suspectilor in locuri publice si in fata camerelor de luat vederi. Mandatul de procuror al lui Giuliani este incununat de procesul mafiei (Mafia Commission Trial), in care capii celor cinci familii mafiote din New York, Lucchese, Bonanno, Genovese, Colombo si Gambino, au fost condamnati la 100 de ani inchisoare.

Tot Giuliani este si procurorul care l-a arestat, investigat si i-a obtinut condamnarea celebrului broker Ivan Boesky si complicelui sau, Michael Milken, pentru fraudarea bursei prin utilizarea informatiilor din interiorul companiilor.

Dupa ce un cancer la prostata l-a silit sa abandoneze cursa pentru postul de senator din anul 2000, Rudy Giuliani a ramas departe de scena publica, desi numele sau a fost vehiculat pentru diverse competitii electorale. Avocat in baroul din New York, Giuliani a revenit in atentia tuturor atunci cand s-a hotarat sa devina unul dintre aparatorii presedintelui Donald Trump.

In week-end-ul trecut, vazandu-l pe Giuliani la FoxNews amenintandu-i pe democrati cu faptul ca in curand dezvaluirile despre amploarea coruptiei din gruparea Joe Biden vor ajunge la Romania, am retrait parca o scena celebra din filmul din 1966 al legendarului inventator al stilului "Spaghetii western", Sergio Leone, "The Good, the Bad and the Ugly", in care personajul Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez, interpretat de catre Eli Wallach, the ugly/il brutto striga "When you have to shoot, shoot, don't talk!" (cand trebuie sa tragi, trage, nu vorbi/ameninta).

Multa lume se intreaba, in Romania, in cine va trage Rudy Giuliani atunci cand va trage. Unii au incercat sa explice ca tinta este fiul lui Biden, Hunter, implicat in "consilierea" lui Puiu Popoviciu, baronul celui mai mare mall din tara, cel de la Baneasa. Uitandu-ma la cei care vorbeau despre aceasta posibilitate mi-am adus aminte de teoria probabilitatilor si de constatarea ca atunci cand auzi zgomot de copite, cel mai probabil sunt cai, nu zebre. De ce? Simplu, pentru ca la noi nu traiesc zebre, adica Puiu Popoviciu se pare ca nu prea a scapat de justitie, a trebuit sa fuga din tara si a mai renuntat si la cetatenia americana...

In cazul nostru, calul ar fi, cu cea mai mare probabilitate, nimeni altul decat presedintele fundatiei Biden, Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite la Bucuresti in timpul administratiei Obama-Biden. (sursa: AICI).

Legatura dintre Biden si Gitenstein este foarte veche. In perioada in care Biden era presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Gitenstein a fost numit seful echipei de consilieri ai comisiei, pozitie in care acesta din urma a "lucrat" de zor la respingerea candidaturii lui Robert Bork, propunerea presedintelui Reagan (1987), la Curtea Suprema.

Dupa aceasta experienta, viitorul ambasador la Bucuresti a scris si o carte, "Matters of Principle: An Insider's Account of America's Rejection of Robert Bork's Nomination to the Supreme Court". Dupa ce a donat peste 130.000 dolari catre campaniile democratilor intre 1990 si 2008, Gitenstein a fost principalul consilier al lui Biden in echipa de tranzitie dupa alegerile castigate de Obama in noiembrie 2008, motiv pentru multi sa il considere favorit la pozitia de director al biroului de politici juridice (Office of Legal Policy) al administratiei democrate.

Numai ca n-a fost sa fie: omul a fost "sapat" de catre democratii de stanga si de catre un ONG, Public Citizen, mult prea scrupulos in inventarierea carierei de lobby-ist a lui Gitenstein (sursa: AICI).

Si-uite asa sarmanul contributor cu 130.000 de dolari la campaniile lui Biden s-a vazut obligat sa se multumeasca cu un post de ambasador hat departe, tocmai la Bucuresti, in tara de unde familia sa emigrase prin 1890. Juramantul in aceasta calitate l-a depus in august 2009 si a plecat din functie la finalul lui 2012.

Mandatul lui Gitenstein de ambasador la Bucuresti coincide cu perioada de criza si restrangeri bugetare a celui de-al doilea mandat al lui Basescu. Dar se suprapune si pe o constructie economica unica in istoria Romaniei, constructie care avea sa ii marcheze definitiv destinul americanului.

Pe 5 decembrie 2005, Guvernul aproba actul constitutiv al Fondului Proprietatea, un vehicul in care statul roman a pus actiuni in valoare de 12 miliarde de lei, actiuni reprezentand cam o cincime din avutia Romaniei, adica din participatiile statului la marile firme din energie plus inca la cateva firme. Fondul era creeat cu scopul de a despagubi cu actiuni ale sale romanii carora statul le confiscase proprietatile in timpul regimului comunist.

O idee nobila transformata intr-o afacere urat mirositoare de catre Guvernul Tariceanu: o echipa de apropiati din jurul lui Tariceanu a hotarat, pe baze arbitrare, cine dintre victimele confiscarilor comuniste avea sa fie despagubit si cine nu. Fericitii despagubiti, in numar infim fata de cei nedreptatiti prin amanarea la calendele grecesti ale evaluarii lor, erau fie mari mostenitori din strainatate (precum familiile lui Malaxa sau Auschnit sau chiar membrii familiei regale), ai caror avocati au "tratat" cu camarila lui Tariceanu, fie sarmani batrani care au acceptat sa cedeze actiunile pe care le primeau unui grup de mafioti care aranjau aceste despagubiri contra unor sume modice (actiunea de 1 leu era platita cu mai putin de 20 de bani).

Practic, putinele actiuni transferate de fond unor romani normali au ajuns la cei putini din grupul Stelu-Rotaru-Brailoiu&Co, beneficiarii celei mai abominabile crime pe care guvernul Romaniei a comis-o impotriva tocmai a celor furati si exclusi social de catre regimul stalinist. Cea mai mare parte a celor carora comunistii le furasera avutul, cateva zeci de mii de oameni, au fost ignorati de catre imbuibatii de la usa lui Tariceanu si isi tarasc si astazi trupurile chinuite pe culoarele tribunalelor pentru a repara mizeriile creeate de un stat incapabil sa isi trateze egal cetatenii.

De altfel, in logica aceasta inteleg eu inclusiv pozitionarea urmasilor fostilor detinuti politici impotriva onorabilizarii excesive a lui Mihai Sora: acesti oameni sunt profund frustrati de catre o societate care se poarta mizerabil cu ei de 70 de ani. Romanii vor ramane pe veci otraviti de dusmanii si neincredere pentru ca acest stat condus de mafioti nu si-a reparat greselile istorice comise fata de elitele sale.

Pentru mine un model este Doamna Marie-Rose Mociornita, cea care isi poarta cu demnitate destinul de victima absoluta a regimului de dupa 1990 si a regimului de dinainte de 1990
.

Ei bine, dupa ce ciracii lui Tariceanu au terminat de impartit cascavalul Fondului Proprietatea, fondul ar fi trebuit listat. Asa era legea. Dar cand a contat vreodata legea in Romania? Si s-au apucat si guvernul Tariceanu, si guvernul Boc1, si guvernul Boc 2 sa tot amane listarea Fondului, cea mai mare entitate economica din tara. Dar pentru ca lucrurile sa fie si mai evidente, s-a permis totusi tranzactionarea privata a actiunilor pana la listare. Astfel incat, daca cumva scapase printre cei despagubiti si vreunul fara aprobare sa fie "convins" sa isi vanda actiunile grupului de mafioti, care, dupa plecarea lui Tariceanu, a devenit grupul de sub pulpana Elenei Udrea, beneficiarul final al regimului Basescu-Petrov.

Si-uite asa dragii mosului, la listarea Fondului, in ianuarie 2011, aveam urmatoarea structura a actionariatului:Sursa: AICI


Adica o treime din actiuni era inca nedistribuita, o treime era in posesia unor cetateni romani (grupul de mafioti detinea majoritatea), 10% era la mostenitorii din strainatate, iar 20% erau deja in mainile unor fonduri straine si unor fonduri romanesti. Practic, deja o cincime din actiuni fusesera cumparate la discounturi de 70-80% de catre unele fonduri, prin intermediul celor de la usile lui Tariceanu sau Elenei Udrea. Intre timp, Ministerul Finantelor numise administrator al Fondului firma americana Franklin Templeton Investment Management Ltd. In ziua listarii Fondului Proprietatea la Bursa, 25 ianuarie 2011, actiunea cu valoarea nominala de 1 leu s-a tranzactionat cu 0,68 lei, adica aveam un discount de 32%.

Cele mai mare portofolii de actiuni ale Fondului Proprietatea apartineau fondului american Elliot Management Corporation, proprietate a magnatului republican (aici n-ai prea nimerit-o, Rudy!) Paul Singer. Vehiculele de investitii ale acestuia, Manchester Securities Corporation si Beresford Energy Corporation au ajuns sa detina in 2015 20% din actiunile Fondului, pentru care a incasat peste 1 miliard de lei numai ca dividende si redistribuiri de capital. Acum, fondurile lui Paul Singer mai detin cam 3% din actiuni, dupa ce au vandut portofoliul propriu, cu un profit urias (au cumparat multe din actiuni pana la listare cu 0,2-0,3 lei/actiune). (sursa: AICI).

Prima intrebare care isi poate afla un raspuns de la Rudy Giuliani este: de ce ambasadorul Gitenstein, care in timpul mandatului a vituperat constant impotriva marilor afaceri de coruptie, nu a amintit niciodata de amanarea listarii la bursa a Fondului Proprietatea, ceea ce a permis, practic, preluarea, pe bani foarte putini, a unei cincimi din actiuni de catre fondurile Elliot?

Dar sa vezi cum le asaza Dumnezeu pe toate aliniate! La doar cateva luni dupa incheierea mandatului de ambasador, pe 23 aprilie 2013, Gitenstein apare ca membru in Comitetul Reprezentantilor Fondul Proprietatea SA, unde se afla si acum bine merci. Adica, nici mai mult nici mai putin, contribuabilul de 130.000 de dolari al campaniilor democrate devine insarcinat de catre actionarii Fondului sa supravegheze ce face administratorul Franklin Templeton. Cine erau actionarii la acea vreme oare?


Sursa: AICI


Adica 60% din actiuni erau, deja, detinute de catre fondurile straine, cea mai mare participatie fiind a fondurilor Elliot.

Iata cum arata astazi structura actionariatului Fondului Proprietatea:


Sursa: AICI


Ei, si-acum sa vedem ce s-a intamplat in timpul mandatului domnului Mark Gitenstein de reprentant al actionarilor Fondului Proprietatea. Pentru atmosfera, sa avertizam cititorul neavizat ca mandatul oricarui administrator de fond de actiuni, daca fondul nu este prevazut sa dureze o perioada limitata de timp, este foarte simplu: sa creasca valoarea actiunii, adica sa vanda actiunile neperformante si sa plaseze banii in actiuni performante.

Din 2013 pana acum performantele Fondului, obtinute sub atenta supraveghere a fostului ambasador american sunt, pe scurt urmatoarele:

Daca pe 30 aprilie 2013, valoarea activului net era de 14,977 miliarde de lei, iar valoarea activului net pe actiune era de 1,1397 lei, la 30 august 2019 valoarea activului net era de 10,715 miliarde de lei, iar valoarea activului net pe actiune era de 1,5437 lei. Cum asa? Valoarea activului net a scazut cu 1 miliard de dolari, iar valoarea pe actiune a crescut cu 35% in timp ce numarul actiunilor a scazut cu 88%??!!! Aproape ca nu mai conteaza pretul actiunii, care era in 2013 de 0,65 lei, iar in august 2019 era de 1,175 lei (o crestere de 69%). Asta da performanta pentru care sa fii platit regeste: sa asisti cum activele fondului se diminueaza cu o treime! (Sursa: AICI).

O fi fost vreo greseala, or fi distribuit oamenii mai mult ca dividende? Ei as, totul in linie cu celelalte companii listate la bursa:Sursa: AICI


O fi fost vreo criza economica in aceasta perioada? Se pare ca ultimul an in care am inregistrat recesiune a fost chiar 2013.

Sa fi avut bursa de la Bucuresti niste ani mai prosti? Iata cum a evoluat indicele BET in ultimii cinci ani, de exemplu:sau indicele BET-FI (Fondul Proprietatea este inclus in ambii indici):Si-atunci, care sa fie explicatia? Simpla, hai sa vedem ce a facut Fondul Proprietatea pana astazi:

Perioada incepe in forta in anul 2014, cand Fondul vinde din portofoliu actiuni in valoare de peste 1 miliard de lei (actiuni Romgaz de 644 milioane de lei, actiuni Transelectrica de 212 milioane de lei si actiuni Conpet de 100 milioane de lei). Toate prin metoda ABB - accelerate book building/oferta de plasament accelerat, adica s-au vandut pachete mari de actiuni la un discount foarte mare, dar necunoscut. Adica, intr-un secret absolut, cineva a vandut actiuni de 1 miliard de lei la un pret mult mai mic decat pretul de la bursa!

Dupa un an mai slabut, 2015, in care a mai lichidat din portofoliu un mizilic de 465 milioane de lei, vine spectaculosul rezultat din 2016, cand administratorul Fondului lichideaza, prin aceeasi metoda patentata deja ABB, un portofoliu de 2,1 miliarde de lei. Si ce portofoliu: actiuni Romgaz de 541 milioane de lei, actiuni Petrom de 682 milioane de lei, actiuni BRD, Banca Transilvania si E.ON Romania in valoare de aproape 900 de milioane de lei.

2017 se incheie modest, cu un portofoliu lichidat de doar 1,24 miliarde de lei, iar 2018 cu doar 173 milioane de lei. Daca tragem linie, ce observam: genialii administratori de la Fondul Proprietatea, platiti cu multe milioane, sub privirea de vultur a lui Gitenstein, au vandut, din portofoliul Fondului urmatoarele actiuni: Romgaz, Petrom, Banca Transilvania, BRD, Electrica, E.ON, Conpet, Transelectrica, Nuclearelectrica, adica taman cele mai bune si mai performante companii din Romania...

Ar putea fi, simplu, nestiinta sau nepricepere din partea unor administratori mai toti straini cu diplome grele inramate pe perete? Dar ce-au pazit reprezentantii actionarilor? Domnul Mark Gitenstein, reputat expert juridic al Comisiei Juridice din Senatul SUA si colegii lui? Aaaa, pai nu v-am spus cu cine este si a fost coleg Gitenstein in Consiliul Reprezentantilor Fondului: de exemplu, cu Steven Cornelis van Groningen, ditamai Presedinte si Director General la Raiffeisen Bank SA Romania sau cu Sorin Mandrutescu, director general (CEO) al Oracle Romania, proaspat suspect de luare de mita de la distribuitori, dar altfel deschizator al tuturor listelor cu propuneri de premier. Sau cu Julian Rupert Francis Healy, care a bifat si pe Ernst & Young si pe JP Morgan si s-a oprit la BERD...

Asa ca ma imbat si eu putin cu apa rece: ce-ar fi sa-l auzim pe Rudy Giuliani spunandu-ne si noua ce s-a intamplat la acele faimoase ABB-uri? Cum de s-au lichidat cele mai valoroase detineri ale Fondului Proprietatea (repet, poate n-a fost clar: Petrom, Romgaz, BRD, Electrica, Banca Transilvania, Conpet, Transelectrica, E.ON!) cu un pret mult mai mic decat pretul de tranzactionare de la bursa?
So, please, Rudy, no mercy! Shoot them all! We are counting on you.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 29970 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Banii lui Giuliani

Deocamdata Rudy Giuliani va trebui sa "talk" si sa raspunda pentru amestecul sau in ceea ce se numeste deja "cazul Ukraina".

Banii, cine altceva, l-au adus si pe el in postura de a da declaratii.

Niciodata nu i-au ajuns, in ultimii ani traieste cu 300 000 dolari pe luna si tot nu-i ajung. Al patrulea divort il va face putin mai sarac, dar asta e ultima sa grija acum.

 

Erata

Si eu in tineretea mea l-am avut erou pe Giuliano... Giuliano Gemma alaturi de Chuck Norris.
Dar permanent l-am avut erou pe tovarasul N.C. mult iubit si stimat.

 

Trump, un 'termen Fibonacci' in Dinamica Civilizatiei

acu' daca e vorba despre o dinamica de tip Fibonacci, io ce sa zic, ca nu e?!:))).
mai exact..., Trump e un 'termen Fibonacci'.
creca nu pare a fi, dar daca asta e...io ce sa i fac?!:))).

'lumea mare',
care se Misca ciclic,
tocmai ce a inceput un nou ciclu de dezvoltare,
orice ciclu de dezvoltare fiind marginit de doi termeni Fibonacci.
prin urmare, odata cu manifestarea unui nou ciclu de dezvoltare se manifesta 'termenul Fibonacci' aferent ciclului, si invers, adica maniefstarea unui 'termen Fibonacci' anunta initierea unui nou ciclu de dezvoltare.

un exemplu de 'termen Fibonacci' este Henry Ford. urmatorul 'Termen Fibonacci' din 'progresia Ford' este...Elon Musk.
Ford a revolutionat 'lumea mare' cu Model T, Elon revolutioneaza lumea mare nu doar cu Model 3, ci si, daca nu cumva mai ales, cu X Space, pentru ca fiecare nou ciclu ii disponibilizeaza dezvoltarii o noua valenta.

mai simplu spus, Elon Musk, un 'termen Fibonacci', fiind, poarta potentialul necesar civilizatiei pentru a se ridica la un nou nivel de dezvoltare, acest nivel aducind cu sine noutati absolute!
Trump, si el un 'termen Fibonacci', redefineste dinamicile 'lumii mari' din temelii, era post Trump, atunci cind ea se va manifesta, va avea la temelie Noi Sisteme Sociale.

Piatra pe piatra nu va ramane in temeliile lumii mari, alte temelii ii vor fi construite, ele vor fi capabile sa poarte noi sisteme sociale, deci si o dezvoltare fulminanta, pe masura colosalului potential disponibilizat civilizatiei.

Civilizatia e o constructie artificiala,
prin urmare,
pentru a si perpetua manifestarea,
scoate o caramida din ciclul de dezvoltare al naturii,
scapind astfel de dinamica Anotimpurilor,
care presupune si Iarna:)))... dupa care o noua Primavara.

adica...e nevoita sa si schimbe temeliile din mers!:))), treaba extrem de complexa, pentru ca asta a presupus, spre ex, manifestarea a doua razboaie mondiale.

ce vreau sa spun e ca daca macar unul din cele doua razboaie mondiale nu se manifestau, Civilizatia nu se mai manifesta nici ea, azi!:))), aliniindu se pe banca civilizatiilor disparute, adica pe banca tuturor celorlalte civilizatii, ca nici una dintre civilizatiile care s-au manifestat pe aceasta planeta nu a reusit sa si perpetuatueze manifstarea, disparind din peisaj!
iar civilizatiile alea u fost tari, nu gluma, de cele mai multe ori noi, azi, fiind incapabili sa le descifram ecuatiile de miscare!

tot asa si cu Trump! acu'daca e un 'termen Fibonacci', ce sa i facem, oameni buni!:)))...

Elon Musk e noul Henry Ford.
...stati sa vedeti cit de spectaculos e noul Einstein!:)))

 

Traiasca partenerul nostru strategic care ne iubeste dezinteresat!

Si ne ajuta sa ne imbogatim!
ps Multumim d-le Peiu ca mai aflam si noi cate ceva despre frumusetea asta de colaborare fructuoasa intre natiuni prietene!

 

Dan12 Rank user: x3 12.10.2019, 16:03:

la ultimul sau raliu electoral, Bozo a folosit un limbaj de mahala si a mimat un act sexual de la tribuna de unde isi arunca ineptiile...
asta a facut un presedinte american! in prime time!
considerindu-l nebun ii facem un favor...ca sa nu il caracterizam altfel...
multumit georgica cu explicatia?

 

Adica sa intelegem ca Fondul Proprietatea ...

... e un fel de Sovrom?
Si ca aia care cica vor sa ne "ajute" sa explotam resursele din Marea Neagra nu ar fi chiar usi de biserica, dar au resurse sa plateasca si mass media si servicii cat sa schimbe guverne pana cand ajunge la putere unul care le da resursele pe gratis?
Stiam.... dar bine ca apus cineva asa ceva in scris....

 

Bun articol

Dar numai numai supozitii, asa ca il asteptam pe Giuliani. Cat priveste "republicanul" Singer, hedge fund manager si vulture capitalist, credinta lui este banul. A contribuit la grupul fratiilor Koch (dusmani declarati ai lui trump), a fost impotriva desemnarii lui Trump (a donat un mil.$) pentru ca peste cateva luni sa doneze la inaugurarea lui Trump. Oricum este interesanta legatura lui Gitenstein cu Biden, asa ca m-as mira sa nu fie implicat in ancheta lui Giuliani. Lucrurile se leaga si in sfarsit intelegem pestea ani de unde venea sprijinul lui Basescu & Udrea.

 

Citesc cu plăcere articolele dvs.

Nu sunt de acord cu părerile expuse in ele tot timpul, dar pentru asta este presa.
Cu Stimă .. un politehnist.

 

pleaca itzig vine strul

daca ar vedea toti partizanii ce-i asteptau pe americani in munti, in ce gluma s-a transformat america, si cit de multa democratie au infipt pe glia lor, s-ar rascoli acolo in morminte; mai ramine de barberit aurul din apuseni si petrolul din marea neagra dupa care ura si la gara, iar bulibasha din sibiu poate sa vinda la fier vechi rachetele de speriat rusnaci si sa traga apa linistit

 

am citit cu sufletul la gura

sa aflu care a fost legatura lui Biden cu Romania....asa cum a strigat Rudy la Fox acum citeva zile....
cind colo, am aflat de minariile unui republican si un ambasador care a donat o mina de dolari pentru campania prezidentiala...
in rest, minareli dimbovintene cu niste dubiosi care pe vremea raposatului ar fi gustat glontul dulce al patriei la cit au furat...
dar rudy, cu trecutul sau glorios, a luat-o pe aratura de vreo doi ani iar in curind se ia de mina cu Bozo si se interneaza amindoi intr-un azil...sanatatea mintala a lor e intr-un declin evident...
dar republicanii sint maestri in a ascunde asemena lucruri, doar ei l-au sustinut pe Reagan in al doilea mandat cind suferea de Alzheimer...

 

Reagan a fost bolnav,Trump e rau si nebun......

Asa bolnav cum a fost,Reagan a lucrat puternic la distrugerea comunismului in cel de-al doilea mandat al sau(1984-1988)...

aceleasi comentarii

de radio sant: " bolnav si nebun" Cand faci o afirmatie trebuie sa vii cu "supporting sentences", asta e una din regurile de baza in English writing, dar nu pe dambovita

In al doilea mandat, Ronald Reagen l-a invitat

pe Gorbaciov in SUA si a dat mana cu el. Spre deosebire de Trump, Reagen a reusit sa castige nu doar mintile si inimile oamenilor ci si increderea ultimului presedinte sovietic. Si nu este de mirare, dat fiind ca Reagen a fost un om autentic, cu intentii bune, calduros, sincer si foarte inteligent. In contrast, Trump este un narcisist patetic, fostul patron-escroc al unei Universitati-Fake, fostul tepar care a usurat investitori de zeci si sute de milioane si un fost gunoi uman care-si trimitea mereu cainii (pardon, avocatii) pe capul contractorilor in scopul reducerii facturilor, samd. Reagen cred ca s-ar rasuci in mormant daca ar sti ca il puneti pe gunoiul-uman Trump langa el.
https://www.youtube.com/watch?v=rJck0ZfmAXc

Zvonuri, baiete!

Se stie clar ca dom' profesor e mare suporter a lui Trump. Pentru cine a vazut tiradele obosite ale lui Giuliani pe la televiziuni, a vazut imaginea unui om incoltit, incapabil sa scoata ceva coerent si care se contrazicea singur de la un minut la altul.

Giuliani va termina la puscarie, alaturi de infractorii pe care i-a condamnat. A incercat sa determine o putere straina sa intervina in procesele electorale americane, or asta e impotriva legii. Cred ca Giuliani o sa ii ia urma ultimului fixer a lui Trump, Michael Cohen, acum la inchisoare exact pentru aceleasi motive (contributii ilegale la campania prezidentiala). Trump nu o sa ezite o clipa sa il arunce sub autobuz ca sa se scape pe sine insusi. Sunt destule dovezi incriminatoare impotriva lui Giuliani, care nu mai poate invoca nici privilegiu client-avocat, devreme ce a incalcat legea, nici privilegiu prezidential, devreme ce nu e angajat al guvernului american.

 

Traiasca Republica Socialista California,

in frunte cu tovarasii actori! Traiasca intelectualitatea de la Hollywood! Traiasca eroica noastra taranime latino! Traiasca propagandistii nostri in frunte cu tovarasul George!

California este cel mai puternic Stat din SUA

pe langa Holywood, californienii mai au si multe universitati, Silicon Valey, etc. Trebuie sa admiteti ca, in California, nivelul educatiei este net superior fata de alte state (i.e. West Virginia, Oklahoma, Mississippi, etc) fapt evidentiat si prin difernta productivitatii, a PIBului/capita si a bunastarii. In concluzie, in SUA, orientarea partidelor la guvernare este mai putin relevanta (nivelul educatiei si mentalitatea oamenilor joaca un rol mult mai important). Aceste aspecte insa, sunt cam greu de inteles pentru oameni crescuti si formati in fostele bastioane comuniste (invatati sa gandeasca in alb/negru si stereotipuri).

Dom' profesor..

Chestia asta e legala pe Potomac si Giuliani este oprit pe Constitution Av,de comentariile precedente ale dumneavoastra si stafului de traducatori cu" ruperi" din context ale ziare.com. Pana mai deunazii 'bama era, daca nu ma insel, cel mai bun produs american, mai ceva ca becul lui Edison.Cam tarziu din pacate.....

 

Spre deosebire de tine, 'bama este nascut in SUA

iar tu esti nascut(a) in Romanica de odinioara - un fel de shiti-hole in ochii pomposului Trump (patronul unei Universitati Fake;)
P.S. Apropos, Departamentul de Stat cand are de gand sa introduca Romania in programul vizei Waiver?

Gitenstein donat peste 130.000 USD campaniile democraților 1990-2008

Adică a donat 130.000 USD in 18 ani??? Păi ăsta e e exemplu negativ, musiu Petrache, sunt membri simpli și de la Reps și de la Dems mai darnici decat Gitenstein...
Io-te acilea, din actualitatea zilei, Sondland a donat 1 milion doar pentru unica campanie a lui Bozo, dar cu ochelarii de cal e greu să vezi hăis...
Iar asta cu Gitenstein care "conducea fondul Proprietatea" in baza unui acționariat, e de rasul curcilor... Singura "dezvăluire" (pe care o știe toată lumea) care merită menționată e aia cu mafia girată de Tăriceanu...
In fine, să ai gura aurită, sper ca Rudi sa "puște", că cand (sic) pușcă Giuli cu gurița lui, vine inapoi inzecit...

 

@rautzu...

Gitenstein si $130000... normal ca suma ne intereseaza ...doar suntem pe forumuri romanesti :)) si nicidecum trecutul glorios al acestui personaj politician si apoi lobby ist caruia i sa dat reject de fractiunea pe (vremea aia mai exista) mai putzin corupta a propriului partid de a intra in executivul administartiei precedente.Pe de alta parte, exemplul cu Sondland are o relevanta aparte dar se pare ca "nu prea!!!".... iarasi forumuri romanesti,el fiind "businessman" si banii de obicei in meseria asta in america sunt obtinuti pe alte cai mai ales cand nu sunt din contracte cu statul ... dar pentru ca ambasadorii aici, sunt de doua feluri de meserie si fosti contribuabili...hai sa-ti dau credit.

'when your going to shoot, shoot don't talk'

De fapt Tuco a zis 'when your going to shoot, shoot don't talk'


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor