"Marina", programul secret american care stie tot ce faci pe Internet

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 21:50
2629 citiri
"Marina", programul secret american care stie tot ce faci pe Internet
Foto: www.npr.org

Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite aduna informatii despre obiceiurile privind folosirea Internetului de catre milioane de americani inocenti care nu sunt suspectati de implicare in acte infractionale, arata noi documente ale NSA dezvaluite de fostul consultant al acesteia, Edward Snowden.

Documentele strict secrete arata cum comunitatea de informatii americana obtine si pastreaza informatii despre cetatenii americani luate de pe Internet fara ca macar sa obtina o permisiune oficiala de investigare sau sa deschida o ancheta legata de acele persoane, arata Russian Times.

Informatiiile sunt obtinute prin intermediul unui program al carui nume de cod este Marina si sunt pastrate de Guvernul american pe o perioada de pana la un an fara ca serviciile sa fie nevoite sa dea o explicatie privind motivul pentru care o persoana este supravegheata.

"Marina are capacitatea sa se uite inapoi cu cel putin 365 de zile in istoricul de date colectate prin intermediul sistemului Sigint, fara sa fie nevoie ca acel volum sa fi fost mandatat pentru colectare", a spus jurnalistul James Bell, de la The Guardian.

Conform unui ghid de instructaj pentru analistii de informatii furnizat de Edward Snowden, "Marina urmareste istoricul cautarilor pe Internet al unei persoane, aduna informatii privind contactele acestuia, continutul lor si realizeaza o descriere a persoanei".

Jurnalistul britanic arata ca programul poate colecta "aproape totul" despre ce face o persoana pe Internet, de la "cautarile online ale acestuia, la detalii privind conturile, activitatea de email si chiar parole".

Dupa ce New York Times a dezvaluit informatii despre acest program, un purtator de cuvant al NSA a declarat: "Toate cautarile de date trebuie sa includa un mandat justificativ din partea unui serviciu de informatii. Punct."

Dar, pe masura ce documentele lui Edward Snowden continua sa apara, devine clar ca informatii personale ale milioane de cetateni americani sunt folosite in mod curent de NSA si alte agentii de informatii.

La o conferinta de presa la Casa Alba, din cursul zilei de luni, corespondentul NBC Chuck Todd l-a indemnat pe secretarul de presa al presedintelui Obama, Jay Carney, sa comenteze ultimele dezvaluiri.

"Activitatile NSA se indreapta impotriva activitatii servciilor secrete straine, ipentru a proteja natiunea si interesele sale", a spus Carney. Acesta adaugat: "Facem ce fac si alte tari, si anume colectam informatie despre straini".

Atunci cand Todd a replicat: "Dar informatiile acestea sunt despre americani; sunt americani, nu straini", Carney a replicat spunand ca "actiunile NSA privind informatiile despre cetateni straini sunt conforme cu procedurile aprobate de procurorul general al Statele Unite si de secretarul Apararii".

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#NSA program secret Marina, #NSA Marina stocare informatii, #NSA Marina informatii Internet , #America