Protestele musulmane zguduie lumea: Din Niger in Atena, ard steagurile americane

Autor: Ana Ilie
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 11:32
5240 citiri
Protestele musulmane zguduie lumea: Din Niger in Atena, ard steagurile americane

Protestele musulmanilor fata de filmul produs in America ce il insulta pe profetul Mahomed nu se disipeaza, ci afecteaza si tari care pana acum nu au avut parte de manifestatii: Grecia, Turcia, Iran, Canada, Franta si Nigeria s-au confruntat, duminica, cu mania anti-americana a musulmanilor.

In paralel cu adunarea delegatilor la Adunarea Generala ONU de la New York, unde vor dezbate, cel mai probabil, si chestiunile libertatii de expresie si blasfemiei, steagurile SUA au fost din nou aprinse in toate colturile lumii musulmane, scrie Reuters.

In Iran, studentii au scandat "Moarte Americii" si "Moarte Israelului", in fata ambasadei franceze din Teheran, in semn de protest fata de publicarea unor noi caricaturi cu profetul Mohamed in revista satirica Charlie Hebdo.

In Nigeria au continuat protestele violente. Musulmanii siiti din Katsina au ars steagurile SUA, Frantei si Israelului, iar un lider religios a cerut ca protestele sa continue pana cand productorii fimului anti-islamic si ai caricaturilor sunt pedepsiti.

Una dintre cele mai socante interventii a avut loc in Pakistan, unde un ministru a oferit 100.000 de dolari oricui il omoara pe autorul peliculei "Inocenta Musulmanilor".

Guvernul s-a disociat de acesta, iar SUA au condamnat vehement initiativa. In acelasi timp, insa, sunt tot mai dese vocile care cer ca ONU sa ia o masura prin care sa scoata in afara legii insultele aduse islamului si blasfemia in general.

In Bangladesh, 30 de persoane au fost ranite si alte 40 arestate de politie, in urma ciocnirii cu fortele de ordine.

La Atena, unde spiritele sunt oricum infierbantate de criza economica si masurile de austeritate, unii protestatari au aruncat cu sticle de apa, pietre si incaltaminte in politie, care a ripostat cu gaze lacrimogene. Calmul s-a reinstaurat abia dupa ce demonstrantii au spart manifestatia pentru a se ruga.

Conflictul s-a reaprins peste cateva ore intr-un penitenciar din Atena, unde zeci de detinuti musumani si-au dat foc la saltele si cearsafuri. Abia dupa interventia pompierilor au recapatat autoritatile controlul situatiei, mult dupa miezul noptii.

In alte locuri ale lumii, cum ar fi Paris si Toronto, protestele au fost mici si pasnice. Cu toate acestea, ambasadele occidentale raman in alerta, dupa ce ambasadorul SUA in Libia si alti trei americani au fost ucisi in proteste similare.

In Turcia, aliat SUA, musulmanii au ars steagurile Americii si Israelului, duminica, strigand "Fie sa se rupa mainile care il ating pe Mohamed".

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#proteste film anti islam, #proteste film Mohamed , #America