Cum ne aparam? In primul rand cu informatiile (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 08:18
3299 citiri
Cum ne aparam? In primul rand cu informatiile (Opinii)
Foto: Europe1

Ceea ce s-a intamplat la Paris depaseste, cu siguranta, capacitatea de intelegere a unei minti normale. Nici nu pot sa discut despre motivatia actului terorist. Ar insemna sa discut in termeni rationali despre irational. Nebunia nu poate fi justificata si evaluata rational in niciun fel.

Dar cred ca la anumite chestiuni trebuie sa ne gandim foarte serios, cu foarte mult realism.

Atentat terorist la Paris - LIVE

Vedem din nou ca terorismul este o bomba cu ceas. Nu poti sa stii niciodata unde va exploda, cand va exploda, cu ce costuri.

Iata ca a explodat in inima Europei, intr-o redactie de ziar, in modul cel mai ironic, un ziar menit sa amuze.

Parisul a fost lovit si in 1995. Cu ani in urma era lovita cea mai mare gara din Spania. A fost lovita Londra. Nu vorbesc de New York. Unde apare bresa, apare si lovitura. Nimeni nu se poate socoti cu adevarat la adapost.

Este exact mesajul pe care vor sa il transmita teroristii, este esenta terorii, dar el este, din nefericire, adevarat.

Am auzit oameni spunand ca poate masurile de securitate de la publicatia Charlie Hebdo au fost deficitare. Cat de bune sa fi fost aceste masuri de securitate in fata unor oameni cu mitraliere?

Nu ai cum sa pui un politist sau un jandarm inarmat pana in dinti langa fiecare cetatean. Singura sansa realista ramane munca de informatii, care sa demonteze din timp asemenea barbarii.

Si se pare ca serviciile secrete franceze au ratat lamentabil in acest caz. Daca ele nu ratau, cei doi suspecti, cu activitate si legaturi cunoscute cu terorismul, ar fi fost monitorizati eficient. In mod cert, insa, ele erau ultima linie de aparare.

Si ajungem aici la toate dezbaterile din ultima vreme, privind serviciile secrete, privind legislatia care le ofera acestora mai multe parghii, precum legea Big Brother sau a cartelelor pre-pay, despre bugetele considerate mereu prea mari alocate acestora in loc ca banii sa fie folositi pentru scoli, spitale sau alocatii pentru copii.

Sigur ca aceia care contesta aceste aspecte au argumentele lor, sigur ca democratia trebuie protejata de abuzuri ale unor institutii care si-ar depasi atributiile.

Dar, pe de alta parte, democratia, lumea civilizata trebuie sa fie protejata in egala masura de barbarie si dementa.

Razboiul lumii contemporane vedem ca nu e unul conventional. Ci unul perfid si foarte complicat, mai mult subteran, cu explozii de violenta incontrolabile. Linia frontului este, iata, in mijlocul marilor orase, in redactii de ziare, metrouri si gari. In fata acestor provocari feroce nu cred ca mijloacele conventionale sunt suficiente.

Da, eu ii inteleg pe cei care apara cu inversunare libertatile civile, dreptul la protectia comunicatiilor si a vietii private. Dar nu cred ca in fata acestor provocari ele pot ramane sacrosante. Pentru ca pretul pe care il putem plati pentru acest tabu este cutremurator.

Asta nu inseamna ca trebuie sa avem doar state politienesti. Inseamna ca echilibrul dintre protectia drepturilor civile si nevoia de a asigura securitatea cetatenilor trebuie foarte bine calculat, tinand cont de datele si pericolele concrete.

Si cred ca serviciile secrete trebuie sa aiba la dispozitie parghiile legislative si financiare necesare pentru a-si face datoria si a preveni atrocitatile. Sigur ca pe masura parghiilor trebuie sa fie controlul si garantiile ca puterea foarte mare nu va deveni una antidemocratica.

Dar legi precum Big Brother, precum declararea datelor la cumpararea cartelelor pre-pay mi se par, din aceasta perspectiva, necesare, indiferent cata indignare as putea starni.

Veti spune, poate, ca Romania nu este o tinta importanta. Nu exista asa ceva. Bulgarii credeau la fel pana cand au fost loviti la Burgas. Exista doar brese si zone vulnerabile care sunt imediat exploatate.

SRI a considerat ca in acest moment nivelul de alerta terorista nu trebuie ridicat de la nivelul precaut si nu am motive sa ma indoiesc ca este decizia cea mai potrivita.

Dar ar fi bine sa nu uitam ca Romania este pe harta ISIL, aparent legata de atentatul de la Paris.

Nu suntem cu totul la adapost, nu suntem in zona verde. Si trebuie sa fim constienti de acest lucru.

As vrea sa fiu bine inteleasa. Nu pledez pentru o superputere a serviciilor secrete, nu pledez pentru ca ele sa fie in afara oricarui control. Nici gand. Pledez pentru o abordare lucida in care sa fim constienti ca suntem cu totii vulnerabili si trebuie sa ne aparam adecvat pentru ca mai apoi sa nu regretam amarnic.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#atentat terorist Paris, #legea Big Brother , #atentat Paris