China: Viitorul presedinte avertizeaza Partidul Comunist

Autor: Ana Ilie
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 09:48
3669 citiri
China: Viitorul presedinte avertizeaza Partidul Comunist

Viitorul presedinte al Chinei, Xi Jinping, a avertizat, luni, Partidul Comunist chinez, ca trebuie sa se lupte cu coruptia, altfel risca distrugerea tarii.

Agentia oficiala chineza Xinhua a relatat ca Xi a tinut, la sfarsitul saptamanii trecute, un discurs in fata Politburo, un organism cu 25 de noi membri, informeaza Washington Post.

Xi a avertizat ca partidul trebuie sa fie vigilent in ceea ce priveste coruptia. In ultimii ani, a spus viitorul lider chinez, tarile unde coruptia a declansat mania ampla a populatiei au avut parte de miscari sociale si chiar prabusirea regimului.

Intr-un limbaj dur, vicepresedintele Xi, care va prelua functia de sef al statului in martie, de la Hu Jintao, a avertizat: coruptia este "ca viermii care se inmultesc in materia in descompunere", un proverb chinezesc ce inseamna ca "pe cei slabi ii pandeste prabusirea".

"In ultimii ani, unele tari si-au creat probleme care au condus la manie publica, miscari sociale si prabusirea regimului - coruptia a fost un factor important in toate acestea", a spus Xi in plenul Politburo, al doilea cel mai important organism decizional al partidului.

"Multe fapte ne spun asa - cu cat devine mai rea coruptia, singurul rezultat va fi sfarsitul partidului si sfarsitul statului! Trebuie sa fim vigilenti!", a continuat Xi.

"Recent, partidul nostru a avut parte de cazuri serioase de disciplina si legale, de o natura demna de dispret, care au avut un efect politic prost si au socat oamenii", a aratat acesta, fara a da nume. Este cunoscut insa scandalul in care a fost implicat unul dintre "greii partidului", eventual candidat la presedintia Chinei, Bo Xilai.

Bo a fost expulzat din partid anul acesta si se confrunta cu posibile acuzatii de coruptie si abuz de putere, iar sotia sa este inchisa pentru uciderea unui om de afaceri britanic.

Xi a intarit ca membrii partidului, in special cei aflati la nivele ridicate, nu trebuie sa abuzeze de pozitiile lor pentru castiguri personale si ca nu se afla deasupra legii.

Cu toate declaratiile de intentie ale lui Xi, spun observatorii, lipsa unui sistem de justitie independent si faptul ca partidul este obsedat de mentinerea controlului in toate domeniile inseamna ca aceasta reforma anti-coruptie are slabe sanse sa inceapa.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Comentarii
Grasutul
rank 5
Probabil domnul Xi se referea la primavara araba cand a pomenit de