Opinii: Noua Ordine Mondiala se imbraca de la second-hand

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 23:55
3053 citiri
Opinii: Noua Ordine Mondiala se imbraca de la second-hand

In forma sa actuala, legea internationala este o gluma. De exemplu, Statele Unite si aliatii sai au dispretuit legea atunci cand au invadat Irakul. Simplul refuz de a recunoaste aceste fapte la Tribunalul Penal International de catre SUA face ca cetatenii americani sa nu se afle sub jurisdictia acestuia.

Puterea lumii este impartita in doua mari nuclee sau, mai nou, intr-unul singur. Totusi, traficul de influenta este prezent pe tot globul, inclusiv in statele subdezvoltate. Dorinta marilor puteri de a conduce lumea este oarecum periclitata de realitatea cruda, ce se observa chiar cu ochiul liber.

Abuzuri, nedreptati, minciuni si furturi masive. Acestea sunt doar cateva elemente fundamentale ce stau la baza celor mai puternice state din lume. Interesele monocolore sunt cele care pot declansa oricand un conflict intre marile puteri, declarate oficial, si celalalte state, considerate mult prea slabe si naive pentru a purta aceleasi haine de firma.

Dupa cum stim, astazi, tari ca Franta si Marea Britanie au drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, in timp ce India nici nu viseaza la asa ceva. Nu mai pomenim de Brazilia, Indonezia sau Africa de Sud.

Ar trebui sa vedem o lume in care toti membrii comunitatii internationale sa se bucura de aceleasi drepturi, inclusiv dreptul la oportunitati egale din nastere. Din nefericire, astazi ne confruntam cu o perpetuare de situatii in care esti catalogat drept o persoana care "are" sau una care "nu are" doar din simplul fapt ca te-ai nascut un metru mai incolo de o granita invizibila, desenata pe harta acum cateva sute de ani.

Ar trebui sa vedem o lume in care toate tarile si continentele au reprezentanti la Consiliul de Securitate ONU. Altfel, ce rost are sa avem acest organ, atata timp cat deciziile sale sunt dispretuite? Ce sens au valorile daca comunitatea internationala continua sa conduca folosindu-se doar de jumatati de masura?

Ar trebui sa vedem o lume in care dreptul de veto este impartit, o lume in care toate continentele sa aiba reprezentanti permanenti la CS ONU, indiferent ca vorbim de state precum Australia, Canada, Japonia, Brazilia, Africa de Sud, India, Indonezia sau Iran. Oricine poate sta la aceeasi masa cu Franta, Rusia, Marea Britanie, China sau SUA.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#noua ordine mondiala, #diplomatie nivel international, #drept decizie state, #drept international , #diplomatie