Epidemia de Ebola: Ce face ONU pentru a lupta cu boala

Miercuri, 13 August 2014, ora 11:57
2019 citiri
Epidemia de Ebola: Ce face ONU pentru a lupta cu boala
Foto: Deutsche Welle

Ban Ki-Moon, secretarul general al ONU, l-a numit pe doctorul David Nabarro coordonator in cazul in cazul epidemiei Ebola, acestuia fiindu-i incredintata o strategie ce are drept scop combaterea focarului de infectie.

Nabarro a condus si alte actiuni ONU pentru combaterea unor boli infectioase, inclusiv impotriva virusului SARS (Sindromul Acut Respirator Sever).

"Trebuie sa evitam panica si teama. Ebola poate fi prevenita. Cu resurse, cunostinte, actiuni rapide si vointa, oamenii pot supravietui bolii. Ebola a fost tinuta sub control in alta parte si putem face asta si aici", a declarat Ban, potrivit Deutsche Welle.

Ebola a fost diagnosticata pentru prima oara in urma cu patru decenii si a fost descrisa ca fiind unul dintre cele 10 virusuri mortale ale lumii. Un nou focar de Ebola a aparut in luna martie in Guineea, raspandindu-se apoi in Liberia, Sierra Leone si Nigeria.

Ban este de parere ca Africa are nevoie de medici, asistente si echipament, in special de costume de protectie si corturi de izolare, mai ales in Guinea, Liberia si Sierra Leone, unde mai mult de 1.000 de oameni au murit deja.

Epidemia de Ebola: La cine ajunge medicamentul experimental?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca judecata etica "trebuie sa ghideze furnizarea" medicamentelor experimentale in timpul focarelor, iar companiile si guvernele au "obligatia morala de a colecta si distribui datele generate".

In cadrul teleconferintei organizate marti de OMS, la care au participat experti din toate colturile lumii, s-a discutat despre folosirea medicamentelor neautorizate in situatii de urgenta, precum in cazul infectiilor cu Ebola. S-a ajuns astfel la concluzia ca este etic ca, in anumite conditii, medicamentele experimentale sa fie oferite pe post de tratament sau preventie.

Momentan nu exista niciun leac impotriva Ebola. Virusul a omorat 1.014 oameni, iar mai mult de 1.848 de persoane au fost infectate din luna martie si pana in prezent.

Voluntar roman in Africa: Populatia e fara aparare in fata Ebola

Compania producatoare a medicamentului experimental ZMapp a anuntat ca a oferit gratuit toate dozele de tratament catre partea de vest a Africii. De asemenea, Statele Unite au confirmat ca tratamentul a fost trimis in Liberia.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#Ebola tratament epidemie, #ebola medicament experimental, #ONU ebola combatere , #Ebola