Egipt: Mubarak e gata sa demita guvernul, dar nu cedeaza puterea

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 08:55
3493 citiri
Egipt: Mubarak e gata sa demita guvernul, dar nu cedeaza puterea
Foto: Arhiva

Presedintele Egiptului Hosni Mubarak s-a adresat sambata natiunii pentru prima oara de la izbucnirea protestelor impotriva regimului sau, aratand ca nici dupa trei decenii nu are de gand sa cedeze puterea.

In schimb, Mubarak s-a aratat gata sa demita guvernul si sa adopte masuri de reforma economice si politice, informeaza AFP.

"Am cerut guvernului sa demisioneze si maine (sambata, n.red) vom avea un nou Cabinet", a declarat Mubarak la postul public de televiziune, cu o fata impietrita, dupa patru zile de proteste in care nu a dat nicio declaratie publica in ciuda faptului ca bilantul total al mortilor se ridica la 27 de persoane.

"Nu vom pregeta sa facem reforme. Vom continua sa pacem pasi importanti pentru a asigura independenta justitiei si libertatile cetatenesti", a mai adaugat presedintele egiptean.

In varsta de 82 de ani, Hosni Mubarak a fost in fruntea statului in ultimii 30. Protestatarii ii cer acum sa renunte, acuzand ca in timpul regimului sau tara a fost profund afectata de coruptie, iar sistemul politienesc a devenit extrem de brutal.

Cei aflati in strada s-au declarat nemultumiti de discursul tinut de presedintele lor, spunand ca este prea putin si prea tarziu.

"Nu vrem sa demisioneze doar guvernul, intregul regim trebuie sa cada" a declarat unul dintre demonstratii din Alexandria.

13 manifestanti au murit vineri in orasul Suez in confruntarile cu politistii, alti 5 in Cairo si 2 in Mansura. Alti 7 protestatari si-au pierdut viata miercuri si joi.

Liderul demonstrantilor, disidentul Mohamed ElBaradei, laureat al premiului Nobel, s-a aratat gata sa preia puterea pentru o perioada de tranzitie, in cazul in care i se va cere, dar, inconjurat de circa 2.000 de protestatari, cu totii tinte ale fortelor de politie, a fost nevoit sa se refugieze intr-o moschee din Cairo.

Marile puteri aliate, SUA, Marea Britanie si Germania si-au exprimat vineri profunda ingrijorare fata de situatia in care s-a ajuns in Egipt. Mai mult, oficialii britanici au declarat ca protestatarii au "solicitari legitime".

Presedintele american Barack Obama a facut un apel la autoritatile egiptene sa nu utilizeze forta impotriva protestatarilor, in cadrul unei convorbiri telefonice de circa o jumatate de ora cu presedintele Mubarak. De asemenea, secretarul de stat american Hillary Clinton a cerut Egiptului sa faca "tot posibilul" pentru a tine in frau fortele de securitate, iar cancelarul german Angela Merkel i-a solicitat lui Mubarak sa "permita protestele pasnice".

Mii de egipteni au iesit vineri pe strazi in Cairo, Alexandria si Suez, ignorand interdictiile introduse de autoritati, in semn de protest fata de regimul lui Hosni Mubarak. Manifestantii le-au cerut si soldatilor trimisi in strada ca sa ii imprastie sa se solidarizeze cu ei.

"Armata si poporul, impreuna!", au scandat manifestantii in fata postului public de televiziune.

Protestele din Egipt au pornit la scurta vreme dupa cele din Tunisia. 27 de oameni au murit pana acum, sute au fost raniti, iar circa 1.000 au fost arestati in intreaga tara, de la izbucnirea, marti, a protestelor.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Hosni Mubarak proteste, #proteste Egipt, #morti Egipt , #Egipt