Primavara Araba castiga Premiul Saharov 2011 pentru libertatea de gandire

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 16:26
914 citiri
Primavara Araba castiga Premiul Saharov 2011 pentru libertatea de gandire
Foto:Arhiva

Premiul Saharov pentru libertatea de gandire decernat de Parlamentul European in 2011 este castigat de cinci reprezentanti ai lumii arabe, in semn de recunoastere si sustinere a luptei lor pentru libertate si drepturile omului.

Laureatii din acest an sunt Asmaa Mahfouz (Egipt), Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (Libia), Razan Zaitouneh (Siria), Ali Farzat (Siria) si, postum, lui Mohamed Bouazizi (Tunisia). "Primavara Araba" a fost nominalizata de patru grupuri politice ale Parlamentului European: PPE, S&D, ALDE si Grupul Verzilor, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Acesti oameni au contribuit la schimbari istorice in lumea araba, iar acest Premiu reafirma solidaritatea Parlamentului European si sprijinul ferm pentru lupta lor dedicata libertatii, democratiei si incheierii regimurilor dictatoriale", a subliniat in discursul sau presedintele Buzek, explicand astfel decizia luata in cadrul Conferintei Presedintilor (Presedintele Parlamentului si liderii grupurilor politice).

Presedintele a mai adaugat ca premierea lor reprezinta "un simbol pentru toti cei care se lupta pentru demnitate, democratie si drepturi fundamentale in lumea araba si peste tot in lume."

Premiul Saharov pentru libertatea de gandire, denumit in onoarea fizicianului sovietic si dizidentului politic Andrei Saharov, a fost decernat de Parlamentul European in fiecare an, incepand cu anul 1988 unor personalitati sau organizatii care au avut o contributie importanta la lupta pentru drepturile omului si democratie. Castigatorii primesc un premiu in valoare de 50.000 Euro.

In acest an, in finala au mai intrat activistul civil si jurnalistul din Belarus Dzmitry Bandarenka si organizatia Comunitatea Columbiana pentru Pace San Jose de Apartado.

Premiul va fi decernat castigatorilor de catre Presedintele Jerzy Buzek in cadrul sesiunii Parlamentului de la Strasbourg, la 14 decembrie 2011.

Cine sunt laureatii

Asmaa Mahfouz (foto)

Asmaa Mahfouz s-a alaturat Miscarii Tineretului Egiptean la 6 aprilie 2008, ajutand la organizarea de proteste care cereau respectarea drepturilor omului. Hartuirea la care au fost supusi jurnalistii si militantii pentru democratie de catre regimul Mubarak, cat si exemplul tunisian, au determinat-o pe Asmaa Mahfouz sa organizeze proteste care sa ceara respectarea drepturilor fundamentale.

Videoclipurile ei de pe Youtube, mesajele de pe Facebook si Twitter au contribuit la motivarea egiptenilor sa-si ceara drepturile in Piata Tahrir. Dupa ce a fost retinuta de Consiliul Suprem al Fortelor Armate, a fost eliberata pe cautiune datorita presiunii venite din partea militantilor pentru democratie.

Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi

Ahmed al-Sanusi, cunoscut ca cel mai longeviv "prizonier de constiinta", a petrecut 31 de ani in inchisorile libiene ca urmare a unei incercari de a rasturna regimul colonelului Gaddafi. Membru al Consiliului National de Tranzitie, el depune eforturi acum pentru libertate si instituirea valorilor democratice in Libia post-Gaddafi.

Razan Zaitouneh

Razan Zaitouneh, aparatoare a drepturilor omului, a creat blogul "Informatii privind Drepturilor Omului in Siria" (SHRIL) care prezinta atrocitatile actuale din Siria. Ea a dezvaluit public crimele si abuzurile contra drepturilor omului comise de armata si politia siriana. Postarile ei au devenit o sursa importanta de informatie pentru media internationala.

Ea se ascunde acum de autoritati care o acuza ca e agent strain, arestandu-i sotul si fratele.

Ali Farzat

Ali Farzat, scriitor de satira politica, este un cunoscut critic al regimului sirian si al regimului presedintelui Bashar al-Assad. Caricaturile lui care ridiculizau conducerea lui Bashar al-Assad au ajutat la declansarea revoltelor in Siria.

Caricaturile lui Ali Farzat au devenit mai clare dupa declansarea revoltelor in martie 2011. In august 2011, fortele de securitate siriene l-au batut, rupandu-i ambele maini ca "avertisment" si i-au confiscat desenele.

Mohamed Bouazizi

Mohamed Bouazizi, vanzator intr-o piata tunisiana, si-a dat foc in semn de protest fata de umilintele continue si necazurile provocate de catre autoritatile tunisiene. Simpatia publica si furia inspirata de acest gest a dus la inlaturarea presedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali.

Faptul ca Mohamed Bouazizi si-a dat foc in semn de protest a declansat, de asemenea, un val de simpatie fata de el, revolte si schimbari fundamentale in alte tari arabe, in Egipt si Libia, in cadrul a ceea ce s-a numit "Primavara Araba".

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#premiul Saharov 2011, #primavara araba , #Egipt