Greva foamei de la Guantanamo, afectata de Ramadan

Joi, 01 August 2013, ora 14:33
1621 citiri
Greva foamei de la Guantanamo, afectata de Ramadan

Greva foamei inceputa in urma cu sase luni de majoritatea detinutilor de la inchisoarea americana Guantanamo Bay din Cuba a fost afectata de una sfanta a musulmanilor, Ramadan. Autoritatile au permis unora dintre suspectii de terorism sa stea impreuna, pe perioada Ramadanului, asa ca greva foamei a fost deocamdata data uitarii.

Autoritatile militare ale inchisorii sustin ca institutia este stabila si calma, dupa recentele actiuni destabilizatoare, insa nu stiu daca greva foamei va fi reluata dupa incheierea Ramadanului, la 7 august, si revenirea la activitatile obisnuite, informeaza Reuters.

Doar 66 de detinuti mai erau in greva foamei miercuri, 42 dintre acestia fiind hraniti cu forta.

Stirile privind greva foamei la Guanatanmo au facut inconjurul lumii si vestea ca medicii de acolo ii hranesc fortat pe detinuti a provocat atata indignare incat presedintele Barack Obama a fost nevoit sa actioneze rapid pentru a incerca sa inchida baza militara, asa cum a promis din primul mandat.

In ultimele doua luni, administratia Obama a admis repatrierea a doi detinuti algerieni, a numit un reprezentant al Departamentului de Stat care sa negocieze relocarea celorlalri si a anunta planurile de a implementa revizuirea cazurilor pentru a decide daca unii detinuti pot fi eliberati pe cautiune, daca se stabileste ca nu sunt dovezi ca ar fi avut legaturi cu vreun atac terorist.

Din 166 de persoane care se afla la Guantanamo Bay, 102 se aflau in greva foamei luna trecuta.

Armata americana a fost zguduita de protestul a peste jumatate dintre prizonierii de aici. O echipa medicala suplimentara de 40 de persoane a fost trimisa de urgenta in Cuba pentru a face fata situatiei.

Inca de cand SUA au inceput sa aduca in Guantanamo suspectii de terorism, in ianuarie 2002, greva foamei a fost o masura frecventa de protest. Actuala greva a foamei a inceput in februarie, dupa ce gardienii au confiscat fotografii si alte bunuri ale detinutilor in timpul unei perchezitii. Prizonierii sustin ca gardienii au avut si o atitudine nepotrivita fata de Coranul pe care il aveau in celule, insa armata americana neaga aceste rapoarte.

Carlos Warner, un avocat american ce reprezinta unii dintre detinuti, a explicat ca acestia sunt tot mai frustrati de "conditiile foarte proaste" si considera ca actualul proces juridic ii lasa intr-o stare de incertitudine permanenta.

"Au ajuns sa creada ca singura cale de a parasi Guantanamo este moartea. Din nefericire, cred ca barbatii sunt pregatiti pentru asta", a spus Warner.

Administratia Obama a decis ca mai mult de jumatate din prizonieri pot fi eliberati sau transferati, insa Congresul a blocat toate eforturile de inchidere a inchisorii, asa ca a devenit foarte dificila linistirea prizonierilor. Multi dintre acestia sunt yemeniti pe care SUA nu ii repatriaza deocamdata din cauza problemelor din tara lor.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#greva foamei Guantanamo, #Guantanamo greva Ramadan , #Guantanamo
Comentarii