Dupa Australia, vine randul Indiei: A fost recunoscut al treilea gen

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 16:05
4512 citiri
Dupa Australia, vine randul Indiei: A fost recunoscut al treilea gen
Foto: Shunya

Curtea Suprema din India a decis sa recunoasca apartenenta la al treilea gen, diferit de cel masculin si de cel feminin, in cazul persoanelor transsexuale.

Este vorba despre indivizii care nu se considera nici femei, nici barbati si care nu vor sa fie identificati in acte cu niciunul dintre cele doua genuri, transmite BBC.

"Este dreptul fiecarei fiinte umane sa-si aleaga genul", se arata in amendamentul prin care este prevazuta recunoasterea celui de-al treilea gen.

Germania, prima tara europeana care recunoaste cel de-al treilea sex

Astfel, persoanele care sufera de tulburarea identitatii de gen vor avea drepturi si obligatii sociale egale cu ale barbatilor si femeilor din India.

Potrivit unei estimari neoficiale, India are circa doua milioane de persoane transsexuale si travestite. Aceste minoritati sunt cunoscute in India sub denumirea de populatia "hijra" sau "eunuch".

Discriminare si saracie

Activistii pentru recunoasterea identitatii de gen a persoanelor transsexuale din India sustin ca, cel putin pana acum, acesti oameni au fost ostracizati de societate, fiind discriminati si obligati sa traiasca in saracie.

Cei mai multi transsexuali si travestiti din India traiesc din activitati artistice, cantand sau dansand prin baruri, ori, mai rau, din cersit sau din prostitutie.

Aparatorii drepturilor transsexualilor indieni sustin ca acestia nu sunt internati in spitale si ca, pana in prezent, erau obligati sa se declare ca fiind ori de sex masculin, ori de sex feminin.

"Si persoanele transsexuale sunt cetateni ai Indiei si trebuie sa li se asigure drepturi egale si sanse de a se dezvolta. In spiritul Constitutiei, trebuie sa asiguram drepturi egale pentru dezvoltarea potentialului, indiferent de casta, religie sau gen", se arata in hotararea Curtii Supreme.

Totodata, Instanta Suprema din India a transmis autoritatilor ca trebuie sa aiba in vedere cresterea gradului de constientizare in randul populatiei cu privire la persoanele apartinand celui de-al treilea gen si ca trebuie sa le asigure accesul la asistenta medicala sau la toalete in spatiile publice.

Australia recunoaste existenta celui de-al treilea sex

La inceputul lunii aprilie, si Australia a recunoscut dreptul persoanelor care nu se considera nici barbati, dar nici femei sa poata fi identificate ca apartinand unui al treilea gen.

Totul a pornit dupca ce Norrie, un locuitor din Sidney, a declansat o actiune in instanta pentru a i se recunoaste dreptul de a fi o persoana fara gen.

Desi se nascuse barbat, Norrie a obtinut o hotarare a Inaltei Curti a Australiei prin care autoritatile sunt obligate sa recunoasca categoria persoanelor fara o identitate sexuala specifica.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#India recunoastere gen transsexuali, #persoane transgender India recunoastere, #al treilea sex recunoscut , #India