Criza din Irak: Se pot schimba granitele in Orientul Mijlociu

Sambata, 14 Iunie 2014, ora 13:15
2547 citiri
Criza din Irak: Se pot schimba granitele in Orientul Mijlociu
Foto: ABC News

Capturarea oraselor Mosul si Tikrit din Irak de catre jihadisti ar putea influenta redesenearea hartii unei tari corodate de ura religioasa. De asemenea, frontierele nationale din Orientul Mijlociu stabilite in urma cu aproape un secol sunt in pericol, din cauza incheierii unor posibile aliante regionale.

Luptatorii din gruparea islamista Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL) au ridicat steagurile negre la Mosul in aceasta saptamana, cand fortele armatei irakiene si-au parasit posturile si au fugit, potrivit Reuters.

Cum ei preseaza spre Bagdad, Statele Unite si alte puteri occidentale sunt ingrijorate de perspectiva ca aceasta ofensiva a jihadistilor ar putea stabili o baza periculoasa in inima Orientului Mijlociu, un alt Afganistan.

"Ceea ce vedem este fragmentarea puterii. Guvernul premierului Nuri al-Maliki nu va fi niciodata capabil sa concentreze puterea in acelasi mod cum a fost pana acum.

Asistam la o retrasare a granitelor", a spus Fwaz Gerges, expert in problemele Orientului Mijlociu de la London School Economics.

Usurinta cu care ISIL, o miscare jihadista sunnita care a intretinut razboiul civil din Siria, a cucerit orasele irakiene a uimit o regiune obisnuita cu astfel de socuri.

Criza din Irak: Iranul, dispus sa dea o mana de ajutor SUA

Pe de alta parte, Iranul, care are o mare influenta in Irak, este atat de alarmat de avansarea fortelor ISIL incat ar putea sa coopereze cu Washingtonul pentru a ajuta Bagdadul.

Observatorii din Irak considera ca grupul ISIL, care este estimat la cateva mii de luptatori, nu va fi capabil sa avanseze in Bagdad, o capitala cu 6 milioane de locuitori, unde guvernul lui Maliki dispune de forte speciale.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#conflict lupte Irak, #capturarea Mosul Tikrit jihadisti, #luptatori islamisti Irak, #redesenerea frontierelor Orientul Mijlociu , #Irak