Retrospectiva 2008 - Irakul trebuie sa inceapa procesul de reconstructie

Joi, 25 Decembrie 2008, ora 19:10
664 citiri
Retrospectiva 2008 - Irakul trebuie sa inceapa procesul de reconstructie

Dupa ce a reusit sa restabileasca ordinea in aproape intreaga tara si sa asigure viitoarea retragere a trupelor americane, guvernul irakian trebuie acum sa se ocupe de reconstructie, in cel mai prost moment, avand in vedere scaderea pretului petrolului si criza financiara.

In 2008, premierul Nuri al-Maliki si-a consolidat autoritatrea trimitand armata irakiana - sustinuta de unitati americane - in bastioanele siite Sadr City din Bagdad si Basra, comenteaza AFP.

In paralel, a incheiat un acord cu americanii, ce stabileste retragerea trupelor SUA pana la sfarsitul lui 2011. Acest acord bilateral ii ofera Bagdadului controlul asupra operatiunilor militare si prevede o prima retragere din orasele irakiene in iunie 2009.

Plecarea celor circa 150.000 de militari ar putea fi chiar accelerata de presedintele american ales Barack Obama, care a promis in campanie o retragere completa in 16 luni.

Dupa 2007, an groaznic pentru Irak, violentele interreligioase, mai ales intre sunniti si siiti, s-au diminuat considerabil, numarul civililor ucisi a scazut mult. Cei 100.000 "sahwa", militii formate de fosti insurgenti, care acum se ocupa de apararea cartierelor, au contribuit semnificativ la scaderea capacitatii de actiune a grupurilor rebele si a al-Qaida.

In paralel, armata irakiana a lovit Armata Mahdi, puternica militie siita de 60.000 de oameni devotati liderului radical Moqtada Sadr, lansand ofensive in fiefurile sale. De atunci, Sadr, care traieste, potrivit americanilor, in Iran, evita confruntarea directa si a lansat o vasta refacere a militiei sale.

Securitatea s-a ameliorat in mare, dar mai multe bastioane, ca provinciile Diyala si Ninive, se opun in continuare politicii de pacificare, iar Bagdadul se mai confrunta cu atentate.

Potrivit ministerelor irakiene de Aparare si Interne, 340 de irakieni au murit in noiembrie, fata de 606 in aceeasi perioada in 2007. In perioada de violente maxime, la inceputul lui 2007, aproape 2.000 de irakieni mureau pe luna. Armata americana a pierdut 17 militari in noiembrie, fata de 37 militari in aceeasi perioada a anului trecut. Cel putin 4.209 militari americani au murit in Irak din martie 2003.

Pe plan politic, kurzii nu sunt de acord cu puterea tot mai mare a lui Maliki si cu infiintarea consiliilor sale tribale in zone disputate cu arabii. Aceste "comitete de sustinere" - de fapt militii sunnite si siite care lupta impotriva al-Qaida - sunt considerate de catre kurzi varfuri de lance ale politicii Bagdadului pentru combaterea ambitiilor lor teritoriale.

In 2009, iraklienii se vor duce la urne, intr-o atmosfera mult mai calma decat in 2005. Pe atunci, violentele faceau ravagii, iar sunnitii au boicotat alegerile, contribuind astfel la suprematia siitilor.

Alegerile din provincii din 31 ianuarie si legislativele de la sfarsitul lui 2009 vor marca revenirea sunnitilor. "Toate comunitatile irakiene vor participa si vor avea un rol activ", a spus ministrul de externe, Hoshyar Zebari.

Anul viitor, reconstructia tarii va fi o prioritate pentru autoritati. Ministerul de Finante a estimat costul total la 400 miliarde de dolari.

Din bugetul pe 2009, numai 15 miliarde de dolari vor fi alocati reconstructiei si, avand in vedere scaderea pretului petrolului, acest proces risca sa dureze 30 de ani, in lipsa investitiilor private.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Irak proces reconstructie, #razboi Irak stabilizare , #Irak