Marile puteri au ajuns la un acord privind restabilirea sanctiunilor ONU impuse Iranului

Duminica, 31 Mai 2015, ora 15:51
3102 citiri
Marile puteri au ajuns la un acord privind restabilirea sanctiunilor ONU impuse Iranului
Foto: Facebook/Javad Zarif

Cele sase mari puteri au ajuns la un acord asupra unei modalitati de restabilire a sanctiunilor impuse de ONU Iranului, in cazul in care acesta incalca un viitor acord in dosarul nuclear, indepartand astfel un obstacol major din calea unui acord pana la 30 iunie.

Noua intelegere dintre membrii Grupului 5+1 - cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si China plus Germania - le aduce mai aproape de un posibil acord final cu Iranul, in pofida altor obstacole ca accesul ONU la instalatii militare iraniene, relateaza Reuters in pagina online.

Cele sase mari puteri si Iranul au ajuns la un acord interimar, pe 2 aprilie, in vederea unui posibil acord final vizand sa blocheze drumul iranienilor catre construirea unei bombe nucleare in schimbul anularii sanctiunilor. Insa calendarul ridicarii sanctiunilor, accesul si verificarea respectarii acordului si un mecanism de restabilire a sanctiunilor in cazul in care Teheranul isi incalca angajamentele sunt unele dintre cele mai dificile subiecte ramase in continuare in negociere.

Cum ar putea arata o intelegere SUA-Iran pe dosarul nuclear

SUA si UE doresc ca orice relaxare a sanctiunilor ONU sa fie reversibila in mod automat daca Teheranul incalca acordul final. Rusia si China resping in mod traditional asemenea masuri automate, deoarece le submineaza votul de veto in calitate de membri permanenti ai Consiliului de Securitate.

Potrivit noului acord cu privire la restabilirea sanctiunilor, presupusele incalcari ale Iranului urmeaza sa fie abordate in cadrul unui grup de solutionare a litigiilor, din care ar urma sa faca parte Cei Sase si Iranul, care va examina acuzatiile si va prezenta un aviz cu caracter neconstrangator, au declarat oficiali citati de Reuters.

In cazul in care Iranul se afla intr-o situatie in care nu se conformeaza prevederilor acordului, atunci sanctiunile ONU vor fi restabilite.

Oficialii citati nu au precizat cum vor fi restabilite sanctiunile, insa puterile occidentale au fost categorice asupra faptului ca acest lucru este necesar sa aiba loc fara un vot in Consiliu, in baza unor dispozitii ce urmeaza sa fie incluse intr-o noua rezolutie a Consiliului care sa fie adoptata dupa incheierea acordului final.

"Avem un acord destul de solid intre Cei Sase cu privire la mecanismul de restabilire a sanctiunilor, inclusiv cu rusii si chinezii", a declarat un oficial occidental. "Insa, acum este necesar ca iranienii sa fie de acord", a adaugat el.

Alt oficial occidental de rang inalt a catalogat acordul ca "provizoriu", deoarece depinde de acceptarea lui de catre iranieni. Un diplomat iranian de rang inalt este pe cale sa examineze o serie de optiuni cu privire la eventuala restabilire a sanctiunilor impuse de Consiliu Teheranului.

Era neclar cum va functiona mecanismul de restabilire a sanctiunilor, iar oficialii citati nu au oferit detalii. Era neclar, de asemenea, cum va proteja aceasta propunere Statele Unite si ceilalti membri permanenti ai Consiliului de un posibil vot de veto cu privire la restabilirea sanctiunilor.

Ambasadorul american la ONU Samantha Power a subliniat ca Washingtonul nu doreste ca seria de voturi de veto a Rusiei si Chinei cu privire la Siria sa se repete in cazul acordului in dosarul nuclear cu Iranul.

Ambasadorul francez la ONU Gerard Araud a declarat saptamana trecuta, la Washington, ca, potrivit unei initiative franceze, sanctiunile urmeaza sa fie restabilite automat in cazul unei incalcari, ocolindu-se astfel amenintarea unui vot de veto.

Potrivit acestei initiative, despre care Araud a spus ca nu a fost aprobata de catrei Cei Sase pana in prezent, Rusiei si Chinei le revine sarcina sa propuna un vot al Consiliului de a nu reimpune sanctiuni.

Rusii si chinezii nu au raspuns imediat unor solicitari de a confirma ca au fost de acord cu mecansimul.

Secretarul de Stat american John Kerry s-a intalnit sambata, la Geneva, cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif si au discutat depre progresele si obstacolele din cadrul negocierilor.

Restabilirea sanctiunilor impuse de catre Statele Unite si UE este mai putin dificila decat cea a sanctiunilor impuse de ONU, deoarece nu implica un vot in Consiliul de Securitate.

In ceea ce le priveste, Moscova, Beijingului si Teheranul au cerut asigurari ca Washingtonul nu poate forta unilateral o restabilire a sanctiunilor - un risc pe care-l considera tot mai important in contextul unei eventuale victorii a republicanilor in alegerile prezidentiale din 2016.

Un diplomat iranian de rang inalt a confirmat ca sunt in curs discutii despre optiunile specifice cu privire la restabilirea sanctiunilor. El a declarat pentru Reuters ca Teheranul pregateste propria restabilire a sanctiunilor in cazul in care puterile occidentale nu se ridica la inaltimea angajamentelor pe care si le asuma prin acordul final.

"Cel putin trei-patru sugestii au fost puse pe masa, care sunt analizate", a declarat el. "Iranul poate, de asemenea, sa-si reia imediat activitatile, daca celelalte parti nu isi indeplinesc obligatiile asumate in acord", a adaugat el.

Diplomatul a mai spus ca este "o problema foarte sensibila".

Daca Iranul accepta mecanismul de restabilire a sanctiunilor propus, raman alte probleme de depasit, inclusiv accesul AIEA la instalatiile militare si la cercetatorii iranieni si ritmul ridicarii sanctiunilor.

Teheranul da asigurari ca programul sau nuclear este exclusiv pasnic si respeinge acuzatiile Occidentului si aliatilor sai potrivit carora vrea sa produca armament nuclear. Iranul afirma ca sanctiiunile sunt ilegale si ca depune eforturi mari sa le evite.

Iranul vrea un nou acord cu Statele Unite în domeniul nuclear. Ultimul a fost denunţat de Donald Trump, în 2018
Iranul vrea un nou acord cu Statele Unite în domeniul nuclear. Ultimul a fost denunţat de Donald Trump, în 2018
Iranul dorește reluarea negocierilor în domeniul nuclear și este în contact cu Statele Unite, afirmă presa iraniană preluată duminică, 21 aprilie, de dpa. Sub titlul "Salvarea acordului...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Marile Puteri Iran ONU, #ONU sanctiuni Iran, #Iran program nuclear , #Iran