Cum a ajuns Israelul sa depinda de veto-ul SUA

Autor: Ana Ilie
Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 10:06
3195 citiri
Cum a ajuns Israelul sa depinda de veto-ul SUA

Politicianul israelian Abba Eban a spus o data ca palestinienii nu pierd nicio ocazie de a pierde o ocazie. Citatul, popular in Israel si SUA, este la fel de actual, dar il vizeaza, de aceasta data, pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Din cauza sa, Israelul a devenit cel care nu pierde nicio oportunitate de a pierde oportunitatea de a ajunge la o intelegere.

In urma cu doi ani, scrie comentatorul Yoel Marcus pentru Haaretz, Netanyahu si-a exprimat speranta in doua state pentru doua popoare. De atunci, nu a ridicat niciun deget pentru a implini acest ideal. Niciun discurs nu poate schimba faptele: premierul cu cel mai mare sprijin parlamentar nu a luat nicio decizie pentru compromis.

Daca si-ar fi dorit sa ajunga la o intelegere ar fi putut s-o faca. Insa are un tata in varsta de 100 de ani care nu l-ar fi iertat ca a cedat Israelul Mare, o sotie care nu-i usureaza sarcina si un mediu politic ce se opune deciziilor ce implica cedarea de teritorii, spune comentatorul israelian.

Bibi Netanyahu vorbeste engleza excelent, insa cu ce schimba asta situatia cand rivalul sau, care nu vorbeste asa de bine engleza, lucreaza corect. S-a ajuns in situatia in care majoritatea tarilor din America Latina vor sustine palestinienii cand isi vor cere recunoasterea la ONU. Cum de s-a ajuns ca Israelul sa aiba nevoie de Gabon pentru a-l salva pe Obama de la a-si exercita dreptul de veto in Consiliul de Securitate ONU?

Demersul palestinian nu a cazut din cer si putea fi rezolvat inainte sa fie prea tarziu. Insa in timp ce israelienii impart masti de gaze si se pregatesc pentru posibilitatea ca rachetele sa cada si peste Tel Aviv, la Ramallah, oamenii se pregatesc pentru o viata civica normala.

Si ce reactie vor avea israelienii daca Mahmoud Abbas va avea succes la ONU? Vor impune, cel mai proabil, sanctiuni, refuzand sa transfere taxele pe care le colecteaza pentru Autoritatea Palestiniana, sustine analistul.

Un vecin agresiv, care conduce la izolare

In timpul mandatului lui Netanyahu s-a pierdut capacitatea de a propune solutii destepte, de a cantari problemele pe termen lung. In loc de intelepciune evreiasca si moderatie s-a ajuns ca Israelul sa aiba o reputatie de vecin agresiv, care conduce la izolare internationala.

Deoarece initiativa de a permite Statului Palestina sa devina al 194-lea membru al ONU este sustinuta de majoritatea statelor membre, Bibi este panicat. Cum este deja obisnuit, a decis, in rolul sau de Superman, sa zboare la Washington pentru a sustine ca doar tarile pot fi membre ONU.

Insa Adunarea Generala ONU nu este Congresul american. Bibi nu va fi aplaudat aici, unde un mare procent dintre reprezentanti sunt musulmani - dar nici crestinii nu sunt chiar indragostiti de Israel, scrie comentatorul.

Presedintele american Barack Obama, care a descoperit recent ca in cateva districte importante republicanii ii bat pe democrati printre votantii evrei, se lupta pe viata si pe moarte pentru realegere.

Va incerca pana in ultima clipa sa evite sa se foloseasca de dreptul de veto, si ar putea avea succes. Consiliul de Securitate fara un veto ar deschide calea unei amanari in care pot incepe negocierile in regiune.

Insa chiar si discursul stralucitor al lui Bibi nu va schimba amarul adevar ca incearca sa pacaleasca pe toata lumea, in vreme ce tara pe care o conduce are probleme.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#palestinieni onu, #palestinieni vot onu, #netanyahu palestinieni onu , #Israel