De ce se teme Israelul nuclear?

Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 23:27
4612 citiri
De ce se teme Israelul nuclear?

Summitul pentru Securitate Nucleara de la Washington, gazduit de presedintele american Barack Obama zilele acestea, ar fi fost o buna oportunitate pentru Israel sa intre in "legalitate" iesind din "opacitatea nucleara" auto-impusa, recunoscand ca poseda arme nucleare. Nu a fost sa fie.

Desi in mod declarat scopul summitului de la Washington era crearea unui angajament international pentru abordarea chestiunii terorismului nuclear la cel mai inalt nivel, neoficial, summitul ar fi trebuit sa abordeze un subiect mult mai complex, apreciaza scriitorul Avner Cohen, autor al lucrarii "Israel and the Bomb" (Israelul si bomba), pentru Foreign Policy.

Ideea era de a forma un nou forum nuclear, paralel cu Tratatul de Nonproliferare NPT (si nu menit a-l inlocui), o modalitate de a implica si cele trei state nucleare din afara NPT in dialogul global cu privire la acest subiect. In final, forumul ar fi trebuit sa adreseze chestiunea unei lumi fara arme nucleare, asa cum si-ar dori Barack Obama.

Cele trei state care lipsesc din NPT, India, Pakistan si Israel, au situatii deosebite si ar avea numai de beneficiat de pe urma summitului.

Desi Israelul nu a semnat NPT, este singurul stat cu arme nucleare care are o politica de "opacitate nucleara" sau "ambuguitate nucleara", prin care nici nu confirma nici nu neaga ca ar avea un arsenal nuclear. Politica aceasta, acceptata si tolerata de SUA din 1969 inacoace, a devenit tot mai defensiva in ultimii ani.

Israelul are un interes puternic in a fi reprezentat la summitul nuclear de la Washington, la cel mai inalt nivel. In primul rand, pentru ca terorismul nuclear este o chestiune prioritara, cea mai serioasa amenintare la adresa Israelului.

In al doilea rand, prin simpla participare, Israelul ar capata o oarecare legitimitate pentru comportamentul nuclear responsabil: avand in vedere ca nu a semnat NPT, ar fi fost o ocazie unica sa fie recunoscut si identificat drept unul din "statele pasnice" ale lumii in chestiunile nucleare.

Mai mult, americanii au dat asigurari Israelului ca daca participa la summit vor avea grija ca reprezentantul sau, premierul Benjamin Netanyahu, nu va fi atacat de ceilalti participanti la forum pentru ca nu aderat la NPT si pentru politica de opacitate.

Cu toate acestea, dupa luni intregi in care Netanyahu a confirmat ca va conduce delegatia israeliana, acesta s-a decis in ultima clipa sa nu mearga la Washington, aparent, dupa ce i s-a comunicat ca o serie de lideri arabi ar putea aduce in discutie cele doua probleme mentionate mai sus (acesta a devenit aproape un ritual al tarilor arabe la forumurile internationale).

Tocmai din acest motiv, decizia lui Netanyahu este nefericita: denota teama, lipsa de incredere si faptul ca Israelul crede ca este izolat international.

Chiar daca cineva ar fi ridicat problema nesemnarii NPT, asta nu are nicio insemnatate practica. Toata lumea recunoaste ca Israelul, ca si celelalte doua state non-semnatare, India si Pakistan, detine arme nucleare care nu pot, din motive legale si politice, sa adere la NPT ca state nucleare. Mai mult, toata lumea recunoaste ca aceste trei state, din cauza intereselor strategice, nu pot renunta la armele nucleare pentru a adera la NPT.

Problema nu este faptul ca Israelul poseda arme nucleare, ci faptul ca refuza sa le recunoasca- opacitatea nucleara este o politica arhaica, care face trimitere la secretomanie si ascunzisuri, care nu promoveaza deloc imaginea unui Israel nuclear precaut si responsabil.

A.I.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Israel nuclear, #summit nuclear Israel, #club nuclear Israel , #Israel
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
Cel mai mare dusman al Israelului este Adevarul, ha, ha, ha!!!
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5
minciuna, fitilismul, provocarea, asasinatul, nerecunosterea, cinismul, avaritia... aduse la rang de politica de stat!