Israelul, atacat de rachete siriene

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 22:28
4703 citiri
Israelul, atacat de rachete siriene
Foto: CNN

Mai multe rachete siriene au fost lansate in zona muntelui Hermon, miercuri, ocupata de israelieni.

"Rapoartele initiale au indicate ca respectivele rachete sunt un rezultat al unei situatii domestice din Siria (un conflict intre armata si rebeli - n.red.)", a precizat un purtator de cuvant al fortelor armate israeliene.

"In consecinta, muntele Hermon va fi inchis temporar pentru vizitatori", a adaugat acesta, citat de CNN.

Varful muntelui este cel mai inalt punct al tarii si reprezinta o destinatie turistica foarte cautata, pe tot parcursul anului.

Zona atacata face parte din Platoul Golan, un fost teritoriu sirian, care a fost alipit Israelului, in 1967. Cele doua tari au semnat un armistitiu in 1974, dupa razboiul de la Yom Kippur, iar Natiunile Unite au plasat inca de atunci forte armate acolo.

Tensiunea dintre cele doua tari a luat amploare in ultima vreme, existand mai multe atacuri.

In plus, un oficial israelian a semnalat, miercuri, ca tara sa ia in considerare continuarea atacurilor spre Siria, pentru a opri transferul de armament avansat catre militantii islamici si l-a avertizat pe presedintele sirian, Ashar al-Assad, ca guvernul pe care il conduce va suporta niste consecinte grave daca continua aceasta actiune.

"Suntem determinati sa continuam sa prevenim transferul de armament avansat catre Hezbollah, deoarece va destabiliza intreaga regiune. Daca presedintele Assad va reactiona si va ataca Israelul direct sau prin intermediul teroristilor sai, atunci el risca sa-si puna in pericol regimul si tara", a precizat oficialul, care a preferat sa ramana in anonimat, potrivit New York Times.

Motivele pentru avertismentul Israelului sunt inca neclare: fie aceasta tara incearca sa opreasca inarmarea Siriei fara sa mai apeleze la forta militara, fie alerteaza alte state asupra unui nou atac in Siria, care ar putea provoca si mai multe pagube in aceasta tara, care se confrunta de mai bine de doi ani cu un razboi civil.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat, luni, ca Israelul este "complet hotarat" sa impiedice Siria sa cumpere rachete rusesti.

In acest sens, prim-ministrul israelian va merge intr-o vizita in Rusia pentru a discuta cu presedintele Vladimir Putin despre temerile ca Moscova ar fi pe cale de a le livra autoritatilor siriene mai multe rachete de ultima generatie.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Israel rachete Siria, #Israel atacat Siria, #Israel conflict Siria , #Israel