Reportaj din Japonia: Ajutor de la marina civila americana - sectia "rezerve" (I)

Marti, 22 Martie 2011, ora 15:20
2448 citiri
Reportaj din Japonia: Ajutor de la marina civila americana - sectia "rezerve" (I)
Foto: Daylife

Ofiterii din marina civila americana, dupa ce ies la pensie, pot opta sa fie tinuti pe "listele de urgenta", de unde sunt alesi pentru anumite curse, de obicei calatorii foarte scurte.

Dupa cutremurul din Japonia, care a avut loc pe 11 martie 2011, o multime de capitani pensionari au fost solicitati sa se angajeze in efortul de sprijinire a populatiei nipone sinistrate.

Companiile marine sau Guvernul platesc integral deplasarea cu avionul, dus-intors, si camerele de hotel. Pensionarii sunt multumiti sa faca un ban in plus, in timp ce totul seamana cu o vacanta, in care isi pot lua cu ei sotiile.

Asa se face ca luni dimineata, pe 14 martie, am fost solicitat de compania ADCI pentru un voiaj cu alimente in Japonia. Spre regretul meu, mi-a fost imposibil sa accept. In schimb, vecinul si amicul meu, Ronny, si el capitan la pensie, s-a hotarat sa plece.

Acceptand voiajul, marti seara (15 martie) s-a prezentat la dispeceratul companiei, in Long Beach, California, unde a fost repartizat, impreuna cu alti doi capitani, pe vasul ADCI "Georgia".

Regimul de lucru pe vas era in schimburi de cate patru ore, pe puntea de comanda, si de maximum sase ore pentru restul echipajului, care numara 28 de persoane. Vasul, fabricat in 1976, in Canada, avea o lungime de 230 m, latime de 49 m si o capacitate de 20.000 tone.

Drumul incepe de la "geamandura rosie" ...

Ajutoarele pentru Japonia au inceput sa fie incarcate deja de luni, asa ca atunci cand s-a urcat pe vas, era gata de plecare. Nu a avut nici macar timpul necesar sa inspecteze vasul si sa se familiarizeze cu sistemele lui, decat dupa plecarea din rada, sub comanda pilotului portului, pe la orele 23:00. Abia atunci au reusit se inceapa inspectia. Ajunsi la "geamandura rosie", pilotul i-a parasit, si au continuat drumul cu un fel de strangere de inima, nestiind exact ce fel de nava aveau.

Ronny stia ca eu lucrasem pe "Georgia" si s-a decis sa ma tina la curent, zilnic, cu ce se intampla pe traseu.

Georgia sau drumul spre Japonia cu 28 km/h

Varsta isi lasase amprenta peste tot, in special in domeniul performantei. Vasul avea o viteza maxima de 17 noduri (28 km/h).

Indicatoarele de la bord aratau o incarcatura totala de 15.000 tone, desi vasul era capabil de 20.000 de tone. Seful echipajului i-a explicat ca existau peste 100 de containere cu macaroane si fidea, care sunt foarte usoare. Faptul ca vasul nu era incarcat la maximum insemna un plus in cazul intalnirii unui tsunami.

Foto: courier-journal.com

Pe puntea exterioara erau vreo 200 de containere cu fel de fel de alimente. Cele doua sectii de congelator, la nivelul 3, erau pline de carne de vita si de porc, cam vreo 1.000 de tone.

Vasul era inzestrat cu trei motoare Diesel, de cate 5.000 CP fiecare. Doua erau pentru propulsia celor doua elici si unul pentru a genera energia electrica pentru intregul vas. In cazuri extreme, oricare dintre motoare putea fi folosit pentru propulsie.

Pregatiri pentru tsunami

In prima zi de voiaj, Ronny a comandat dublarea tuturor cablurilor de otel cu care erau ancorate containerele pe punte, etansarea tuturor compartimentelor si a deschiderilor vasului, ca o masura de asigurare in caz de tsunami.

Miercuri seara am primit un e-mail de la Ronny in care ma intreba ce l-as sfatui sa faca pentru ca nu are cabluri suficiente pentru dublarea ancorelor marfii. I-am sugerat sa sacrifice cablurile macaralelor de la bord, care puteau fi inlocuite usor, odata ajunsi la destinatie.

Dupa doua zile, intregul personal la bord se simtea ca acasa pe aceasta "galeata plutitoare". Parcurgeau vreo 500 km pe zi.

Calatoria s-a desfasurat monoton, fara niciun fel de evenimente deosebite. Inainte de a ajunge la linia "datei" (longitudinea de 180 grade V), s-a trecut prin doua tsunami: unul de vreo opt metri si altul ceva mai mic. Totul s-a desfasurat bine, fara incidente.

Se schimba destinatia

Dupa sapte zile, au intrat in contact cu dispeceratul japonez, de unde au primit instructiuni sa schimbe cursul pentru portul Kashima (35 grade 58' N, 140 grade 40'E) pe coasta de est a Japoniei, pentru ca portul unde trebuia sa descarce fusese avariat serios.

Foto: citynewphotos.com

Cutremurul din Japonia a masurat aproape 9 grade pe scara Richter, declansand, cu fiecare tremur, cate un tsunami extrem de destructiv. Se estimeaza ca numarul mortilor va depasi 20.000 de persoane. Infrastructura a fost literalmente demolata in vreo 15 prefecturi.

Pilotul portului Kashima a luat comanda vasului si pe 21 martie, la orele 19:00, "Georgia" era in rada.

Nu rata, miercuri, cea de-a doua parte a materialului "Reportaj din Japonia", doar pe Ziare.com

Reportaj din Japonia: Ajutor de la marina civila americana - sectia "rezerve" (II)

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#mobilizare ajutoare SUA, #ajutoare mancare Japonia, #ofiteri marina civila rezerva , #Japonia