Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Rusia considera o provocare serioasa baza NATO din Romania: Cum raspunde MAE

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 23:37
6530 citiri
Rusia considera o provocare serioasa baza NATO din Romania: Cum raspunde MAE
Foto: nato.int

Deciziile de la summitul NATO privind asigurarea unei prezente a Aliantei in statele din flancul estic, inclusiv Romania, sunt masuri de aparare in raspuns la actiunile agresive ale Rusiei impotriva Ucrainei, precizeaza MAE.

"Deciziile summit-ului NATO privind consolidarea apararii colective si asigurarea unei prezente NATO in statele Aliate situate in flancul estic, inclusiv Romania, reprezinta masuri de aparare in raspuns la actiunile agresive ale Rusiei impotriva Ucrainei, respectiv anexarea ilegala a peninsulei Crimeea si actiunile militare din estul Ucrainei", precizeaza MAE, dupa ce ambasadorul rus la Alianta, Aleksandr Grusko, a declarat ca amplasarea unei baze militare a Aliantei Nord-Atlantice in Romania reprezinta o "provocare grava" pentru securitatea Rusiei.

Potrivit MAE, "obiectivul principal al asigurarii unei prezente NATO pe baze rotationale pe teritoriul Aliatilor estici il reprezinta sporirea securitatii acestora si descurajarea oricaror actiuni agresive, in conditiile in care Federatia Rusa a aratat ca dispune de capacitatile necesare, manifesta vointa politica si chiar actioneaza prin incalcarea acordurilor, principiilor si a altor norme de drept international, inclusiv a principiilor din Actul Fondator NATO-Rusia, modificand prin forta frontierele recunoscute international".

Reprezentant rus la NATO: Baza din Romania, provocare serioasa pentru Rusia

In ceea ce priveste contextul de securitate regional, prin anexarea ilegala a peninsulei Crimeea si, ulterior, prin anunturile privind consolidarea prezentei militare ruse in aceasta regiune ucraineana, Federatia Rusa demonstreaza o conduita de natura a schimba fundamental echilibrul strategic in Marea Neagra.

"Prezenta pe baze rotationale a fortelor militare Aliate in Marea Neagra, care, spre deosebire de actiunile recente ale Federatiei Ruse, se desfasoara cu respectarea tuturor normelor internationale in vigoare, evidentiaza in fapt determinarea Aliantei Nord-Atlantice de a contribui la stabilitatea si securitatea regionale", mai precizeaza MAE.

Construirea unei baze militare a Aliantei Nord-Atlantice in Romania reprezinta o "provocare grava" pentru securitatea Rusiei, afirma ambasadorul rus Aleksandr Grusko, acuzand ca sporirea prezentei militare in Romania, Bulgaria si Polonia incalca prevederile Acordului NATO-Rusia.

Alianta Nord-Atlantica a incalcat, prin construirea de baze militare in Romania, Bulgaria si Polonia, prevederile Acordului fondator NATO-Rusia, a declarat Grusko, citat de RIA Novosti.

"Acordul fondator include o prevedere foarte clara conform careia statele membre NATO vor evita stationarea de forte combatante suplimentare cu statut permanent", a argumentat ambasadorul Rusiei la Alianta Nord-Atlantica.

"Baza militara care se construieste acum in Romania este, desigur, o provocare grava pentru securitatea Rusiei si noi consideram ca acest lucru constituie o incalcare semnificativa a angajamentelor", a insistat Grusko, subliniind ca Moscova este foarte preocupata privind activitatile NATO in Marea Neagra si in Marea Baltica.

Prezenta in Marea Neagra a fortelor militare ale unor state neriverane risca sa genereze "o modificare substantiala a echilibrului strategic si regional", iar Moscova analizeaza modalitatile prin care poate "contracara si neutraliza posibilele amenintari", a avertizat oficialul rus, precizand ca situatia este valabila si in ceea ce priveste Marea Baltica.

Reprezentantul Rusiei a subliniat ca Moscova urmeaza sa analizeze in detaliu deciziile de la summitul NATO cu privire la securitatea interna. "Totul va face obiectul unei analize atente a institutiilor abilitate din Rusia, in primul rand pentru stabilirea masurilor pe care trebuie sa le luam pentru a ne garanta securitatea", a explicat oficialul rus.

NATO revine la o logica de tip "Razboi Rece", a continuat Grusko, conform Itar-Tass, acuzand Alianta ca foloseste criza din Ucraina pentru atingerea propriilor obiective geopolitice.

Statele din Alianta Nord-Atlantica au promis la summitul de la Newport din Marea Britanie) sa mentina "o prezenta continua" in Europa de Est, pe fondul ingrijorarilor provocate de atitudinea Rusiei in contextul crizei din Ucraina.

Alianta Nord-Atlantica va continua misiunile de patrulare aeriana consolidate in spatiul aerian al tarilor baltice, va continua sa mobilizeze fregate in Marea Neagra si in Marea Baltica si va dubla exercitiile militare in est, a anuntat presedintele american Barack Obama la incheierea summitului NATO, amintind ca Statele Unite au promis in iunie un miliard de dolari "pentru reasigurarea Europei".

Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
#Romania Rusia NATO aparare, #MAE aparare actiuni Rusia, #MAE actiuni agresive Rusia , #NATO