Seful NATO: Rusia tot mai ataca Ucraina, in pofida planului de pace

Autor: Ana Ilie
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 15:50
2665 citiri
Seful NATO: Rusia tot mai ataca Ucraina, in pofida planului de pace

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, joi, ca Rusia ataca Ucraina. Rasmussen a avertizat cu privire la agresiunea Rusiei la inceputul summit-ului aliantei din Tara Galilor.

"Ne confruntam cu un mediu de securitate dramatic schimbat. La Est, Rusia ataca Ucraina", a spus acesta la sosirea pentru summit-ul NATO de la Newport, scrie scmp.com.

Intrebat de planurile prezentate de presedintele rus, Vladimir Putin, cu privire la o incetare a focului in estul Ucrainei, Rasmussen a raspuns ca alianta saluta eforturile de solutionare a crizei, insa ceea ce conteaza este ce se intampla pe teren. Moscova neaga ca ar avea trupe in Ucraina insa NATO stimeaza ca peste 1000 de soldati opereaza in aceasta tara.

Tot joi, seful diplomatiei ruse a avertizat ca eforturile reluate de Ucraina pentru aderarea la NATO risca sa distruga progresul facut in directia unui armistitiu si unui acord de pace.

"Tocmai cand se exploreaza abordarile pentru a incepe sa rezolvam problemele concrete dintre Kiev si rebeli, Kievul a cerut anularea statutului de neutralitate si inceperea procesului de aderare la NATO", a spus Serghei Lavrov.

"Este o incercare evidenta de a deranja eforturile de incepere a dialogului cu privire la asigurarea securitatii nationale", a continuat acesta,a daugand ca spera ca Kievul si rebelii sa adopte planul in sapte pasi al presedintelui Putin in cursul intalnirii de vineri de la Minsk, in Belarus.

Ucraina: Atacurile continua in ciuda armistitiului anuntat de Kiev

Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel ucrainean, Petro Porosenko, s-au inteles asupra necesitatii de a ajunge la pace in estul Ucrainei si miercuri dimineata in zona macinata de conflict a intrat in vigoare un armisititu permanent.

In urma discutiei telefonice dintre cei doi lideri, Porosenko a declarat armistitiu in estul Ucrainei.

Porosenko s-a inteles cu Putin: Armistitiu permanent in estul Ucrainei

Ulterior, Putin le-a cerut separatistilor sa opreasca varsarea de sange din estul Ucrainei si a precizat ca este necesar ca Guvernul de la Kiev sa retraga fortele armate din estul separatist.

Acesta a trasat un plan in sapte puncte pentru stabilizarea situatiei din Ucraina, care presupune ca Porosenko va negocia cu separatistii pe directiile trasate de Putin.

Rasturnare spectaculoasa in Ucraina: Putin, apel la separatisti si plan de actiune scris de mana

Ucraina si Occidentul acuza Rusia ca trimite arme si oameni in estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatistii pro-rusi. Acestia se lupta cu trupele Kievului de la jumatatea lunii aprilie. Luptele au produs mii de morti.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Rasmussen NATO Rusia agresiune Ucraina, #Rasmussen Rusia Ucraina , #NATO