Chuck Hagel, confirmat secretar al Apararii, dupa o lupta in Senat

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 10:36
2999 citiri
Chuck Hagel, confirmat secretar al Apararii, dupa o lupta in Senat

Senatul american l-a confirmat pe Chuck Hagel in functia de secretar al Apararii, marti, dupa o lupta grea cu republicanii. In acelasi timp, candidatul nominalizat de presedintele Barack Obama pentru Trezorerie a facut un pas inainte spre confirmare, cu sprijin din ambele partide americane, ceea ce sugereaza ca blocada republicanilor incepe sa se relaxeze.

Hagel, fost republican, s-a confruntat cu o neasteptata amanare prin dezbatere din partea membrilor propriului partid. In cele din urma, insa, a reusit sa obtina confirmarea cu 58 de voturi pentru si 41 impotriva, cel mai mic avantaj obtinut de un secretar al Apararii de la crearea acestei functii, in 1947, informeaza New York Times.

Dintre voturile pentru, patru au apartinut republicanilor. Faptul ca a castigat cu o diferenta atat de mica a deschis o intreaga dezbatere pe marginea puterilor secretarului Apararii, care s-ar putea trezi ca are puteri diminuate in urma votului din Senat, tocmai intr-o perioada critica.

Vineri intra in vigoare taieri importante de cheltuieli de la Aparare, iar noul sef de la Pentagon are nevoie de cat mai multa sustinere.

In paralel cu confirmarea lui Hagel, in administratia americana se mai desfasoara si alte procese importante, acelea de numire a noului sef al Trezoreriei si a noului sef CIA. Comitetul pentru Finante din Senat a aprobat nominalizarea lui Jacob J. Lew la Trezorerie, cu 19 voturi pentru si 5 impotriva. Comitetul pentru Informatii din Senat urmeaza sa voteze pe marginea nominalizarii facute de presedintele Obama pentru CIA, John O. Brennan.

Observatorii sustin ca sansele lui Brennan raman consistente, desi nu se poate astepta la o confirmare fara mici obstacole, intrucat atat republicanii, cat si democratii s-au declarat impotriva utilizarii dronelor pentru a ucide cetatenii americani suspecti de terorism.

Unii senatori sustin ca o tergiversare a confirmarii forteaza Casa Alba sa dezvaluie mai multe despre programul CIA de utilizare a dronelor, asa ca acum este momentul sa foloseasca toate mijloacele procedurale disponibile pentru a amana confirmarea lui Brennan.

In ceea ce priveste nominalizarea lui Hagel, aceasta tactica a republicanilor a presupus o campanie de discreditare a fostului lor coleg, cautand prin dosarele financiare pentru a gasi dovezi ca este platit de grupuri anti-americane si prin vechile discursuri, pentru semne ca ar fi anti-Israel. Aceste eforturi s-au dovedit insa inutile, asa ca, dupa amanarea votului prin dezbateri si interpelari, republicanii au fost nevoiti sa cedeze.

Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#Chuck Hagel confirmare secretar Aparare, #Chuck Hagel confirmare Senat , #Pentagon