Cum incearca Moscova sa scape de sanctiunile impuse de Occident din 2015

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 21:05
4608 citiri
Cum incearca Moscova sa scape de sanctiunile impuse de Occident din 2015
Foto: Wikipedia

Moscova a inceput sa faca lobby pe langa statele membre ale UE pe care le considera apropiate cauzei sale (Ungaria, Cipru si Roma), pentru a impiedica reinoirea sanctiunilor impotriva Rusiei, anul viitor.

Prima transa a masurilor luate de UE, anume inghetarea activelor fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici si unui numar de 17 asociati, expira in martie. Urmatoarea transa, interzicerea calatoriilor si inghetarea conturilor oficialilor rusi ce au avut legatura cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, expira in aprilie, scrie EU Observer.

Cele mai dureroase sanctiuni, impuse bancilor si firmelor de energie din Rusia, dupa tragedia avionului Malaysia Airlines, expira in iulie. Statele membre UE trebuie sa convina prin consens asupra extinderii validitatii acestora. Daca un singur stat se impotriveste, sanctiunile sunt anulate.

O sursa din UE implicata in discutiile privind sanctiunile a detaliat ca Moscova vizeaza Budapesta, Nicosia si Roma.

"Rusii lucreaza intens prin mai multe capitale. In mod normal reinoirea acestor sanctiuni trebuia sa se petreaca fara dureri de cap. Insa acum nu mai pare atat de simplu, intrucat unele tari insista pentru o dezbatere privind sanctiunile aplicate Rusiei in martie", a declarat sursa europeana.

O a doua sursa europeana a confirmat: "Ar fi surprinzator daca Rusia nu ar face lobby la Budapesta, Nicosia sau Roma cu privire la sanctiuni. Dar si la Berlin".

Ambele surse au aratat ca Cipru si Ungaria se afla in fruntea initiativei privind revizuirea sanctiunilor. Grecia, Italia si Slovacia ar sprijini o relaxare partiala a sanctiunilor. Nici Cehia nu este ferma in pozitia sa fata de sanctiuni, in vreme ce Franta si Germania nu s-au manifestat. Cele mai dure pozitii le au Marea Britanie, Polonia si Suedia, care vor continuarea sanctiunilor.

SUA sunt convinse insa ca lobby-ul Moscovei nu va avea succes. In ultimele zece luni, Washingtonul si-a acordat cu grija regimul de sanctiuni cu cel al UE, asa ca o desprindere a Bruxellesului ar provoca tensiuni.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Rusia Bruxelles sanctiuni, #Rusia lobby sanctiuni anulate , #Rusia