UE va intari sanctiunile impotriva Crimeii

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 22:46
3254 citiri
UE va intari sanctiunile impotriva Crimeii

Uniunea Europeana isi va extinde interdictia privind investitiile in Crimeea, pentru a lovi in explorarile de gaze si petrol intreprinse de Rusia in Marea Neagra, au anuntat oficialii europeni miercuri.

La summitul de joi si miercuri din Bruxelles, liderii europeni reuniti in Consiliul European vor anunta masurile punitive. Este de asteptat ca aceste masuri sa fie luate in coordonare cu SUA, scrie Reuters.

Interdictia impusa investitiilor este cea mai recenta dintr-o serie de masuri luate incepand cu luna iulie. Aceasta are ca scop sa demonstreze ca, in pofida caderii rublei, sanctiunile impuse Moscovei nu vor fi ridicate pana cand rusii nu inceteaza sustinerea separatistilor din estul Ucrainei.

In urma deciziei politice de impunere a sanctiunilor pentru Crimeea, marti seara, un oficial a declarat, pentru sursa citata, ca "sunt consecintele incalcarii dreptului international".

Potrivit sanctiunilor, cetatenii UE nu vor putea cumpara sau finanta companii din Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Rusia in martie. UE nu recunoaste anexarea si sanctiunile sunt o manifestare a acestei politici.

Anterior, UE a interzis importurile din Crimeea si investitiile noi in proiecte de infrastructura in sectoarele energetic, de transport si de telecomunicatii, precum si investitiile in explorarile de petrol si gaze.

Acum, "furnizarea, livrarea, transferul si exportul de bunuri si tehnologie... vor fi interzise", potrivit proiectului de sanctiuni.

Europa incearca sa slabeasca capacitatea Rusiei de a dezvolta industria energetica, aflata in centrul economiei sale.

Anexarea Crimeii de catre Rusia a oferit acestei tari accesul la resursele de petrol si gaze din Marea Neagra. In schimb, Ucraina a pierdut accesul la aceste resurse.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...