Ce urmareste al Qaida in Siria?

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 23:52
2433 citiri
Ce urmareste al Qaida in Siria?
Foto: CNN

Prezenta francizei al Qaida, denumita Statul Islamic din Irak si Siria (ISI), pe frontul sirian de lupta, devine din ce in ce mai mult o problema privind securitatea regionala a Orientului Mijlociu.

In acest sens, intensificarea luptelor dintre rebelii sirieni si al Qaida scoate in evidenta intentiile gruparii jihadiste nu numai de a indeparta actualul regim de la Damasc, ci si de a instala un stat fundamentalist islamic pe actualul teritoriu al Siriei, se precizeaza intr-o analiza a celor de la New York Times.

"Teroristii aspira evident la ceva mai mult decat inlaturarea lui Assad, ei doresc sa fundamenteze un stat jihadist. Nu cred ca au capacitatea de a prelua controlul intregii tari, desi ar fi fericiti sa o faca", concluzioneaza si Bruce Hoffman, directorul Centrului de Studii pentru Securitate de la Universitatea Georgetown.

Desi initial rebelii sirieni au salutat alaturarea gruparii in cadrul luptei armate, promovarea ideologiei jihadiste de catre al Qaida, care printre altele a inlocuit crucile de pe biserici cu steagul negru islamist, predicand copiilor importanta luptei impotriva necredinciosilor, a condus catre ruperea relatiilor dintre cele doua factiuni.

In acest context, situatia din Siria devine mult mai periculoasa, instabilitatea si anomia sociala ridicand semne de intrebare privind atat evolutia conflictului, cat si gestionarea situatiei post-criza, cu atat mai mult cu cat se pare ca ideologia al Qaida nu este sprijinita in mare masura si de catre celelalte grupari rebele.

"Noi sustinem integritatea teritoriala a Siriei, sub forma libertatii si a egalitatii. In schimb al Qaida doreste sa formeze un stat fundamentalist, pe care cel mai probabil doreste sa il uneasca cu Irakul, ceea ce este de condamnat", a declarat liderul gruparii, Suqour al-Sham.

La randul sau, al Qaida a replicat prin vocea purtatorului de cuvant, Abu Mohammed, care, printr-o postare incarcata luni pe internet, neaga orice conflict cu fortele rebele, adaugand ca eforturile al Qaida privind inlaturarea lui Assad sunt subapreciate.

"Cei care doresc sa ne marginalizeze gresesc. Ei sunt lacomi, ghidati de dorinta de a obtine putere si alte avantaje lipsite de valoare ale acestei lumi", a afirmat Abu Mohammed.

ISI era initial formata din fostii combatanti care au luptat in Irak si care s-au retras in desert, dupa ce au pierdut lupta armata impotriva militiilor irakiene sprijinite de armata SUA.

Cu toate acestea, gruparea a reusit sa se regrupeze in Siria, in special in zonele controlate de fortele rebele, profitand de alimentarea logistica in zonele de granita cu Turcia si Irak.

In prezent ISI se afla sub conducerea irakianlui Abu Bakr al-Baghdadi si are in componenta sa sute de luptatori veniti nu numai din statele arabe, ci si din Cecenia si alte state europene.

Totodata, pe langa impunerea unor coduri si norme religioase pentru populatia autohtona, aceasta ramura al Qaida devine din ce in ce mai concentrata pentru controlarea in totalitate a zonelor ocupate de rebeli.

"Noi avansam pentru a elibera si alte localitati, lasand doar cativa luptatori in spate... In schimb teroristii raman in urma noastra, ne pandesc si ne ataca. Nu putem si lupta impotriva guvernului si mentine controlul impotriva al Qaida", a declarat, sub forma anonimatului, unul dintre rebeli.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#criza Siria, #fundamentalism islamic Orientul Mijlociu, #al Qaida Siria , #Siria