Oficial ONU: In Siria s-au folosit substante chimice

Miercuri, 28 August 2013, ora 15:39

   

Oficial ONU: In Siria s-au folosit substante chimice
Trimisul special ONU-Liga Araba in Siria, Lakhdar Brahimi, a declarat, miercuri, ca este limpede ca in atacul din 21 august din estul Damascului s-a utilizat o substanta chimica ce a ucis sute de persoane.

Vorbind la Geneva despre atacul din Damasc, Brahimi a afirmat ca "pare ca un fel de substanta a fost utilizata pentru a omori multe persoane. Sute. Clar peste 100, unii spun 300, altii 600, poate 1.000, poate peste 1000", scrie France24.

Declaratiile lui Brahimi vin in contextul in care o echipa de investigatori ONU se afla in Damasc, incercand sa elucideze circumstantele atacului de la 21 august, cand activistii sirieni spun ca regimul presedintelui Bashar al-Assad a utilizat arme chimice, omorand 1.300 de persoane. Rezultatele anchetei sunt asteptate de occident, care, potrivit unor rapoarte, face deja pregatiri pentru lovituri chirurgicale in Siria, pentru a pedepsi regimul ca si-a macelarit cetatenii.

Intr-o evolutie paralela, Israelul isi desfasoara toate sistemele de aparare antiracheta, ca precautie fata de posibile atacuri de razbunare ale Siriei, dupa ce Occidentul isi duce la indeplinire operatiunile militare.

Radioul Armatei Israeliene a anuntat, miercuri, ca Israelul este pregatit, fara a preciza insa locatia sau numarul bateriilor inetrceptoare. Se stie ca Israelul poseda sistemul antiracheta cu raza scurta de actiune Iron Dome, sistemul cu raza medie Patriot ci cel cu raza lunga de actiune, Arrow II.Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, declara, marti, ca doreste sa tina tara sa departe de criza siriana insa va "raspunde cu forta" oricarei incercari de atac.

In acelasi timp, Rusia se pregateste sa retraga personalul din portul Tartus, de pe coasta mediteraneana a Siriei. Personalul din baza rusa din Tartus s-ar fi urcat deja pe vasul de reparatii stationat aici, care va fi escortat de vasele de razboi ruse.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3176 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
grob
rank
Ai grija Relule ca intri in colimatorul lui Narses si
Alan Dala & Co. drept agitator si propagandist antioccidental. O sa ti se dea si tie o atentionare "politicoasa"...:)))

Aviz si celorlalti de pe pagina, care indraznesc sa chestioneze deciziile USA & co. si sa ceara dovezi ale atacului cu "arme chimice".
Comentariu inadecvat
conti
rank
Oficial ONU: In Siria s-au folosit substante chimice
Trebuie pedepsiti exemplar cei care au dat ordinul.Fara menajamente.
A.Cantemir
rank
Substante Chimice ?
Si gazele lacrimogene folosite oriunde sunt substante chimice.Se pornese dela 100 morti,si se ajunge la 1300.Cum ? Acolo oamenii nu stiu sa numere ? Ce sunt acei "activisti sirieni ? Dar cine a folosit armele oare nu conteaza pentru cei dela ONU ? Cum poate bombardarea depe vase a cladirilor a oamenilor pasnici sa fie numita "actiune chirurgicala de pedepsire a regimului ?Poate cineva lucid sa explice ?
rank
aceeași placă
Mai țineți minte la revoluție: 60000 de morți la Timisoara!
kvant
rank
Intrebarea mea a fos adresata lui Conti
Intrebarea mea (pe cine anume vrei sa pedepsesti?) a fos adresata lui Conti, ci nu lui Cantemir.
rank
Interesu poartă fesu !
Dacă și Franța o dă cotită și nu vrea ca mai tirziu să fie arătată cu degetu....atunci e clar că " ceva e putred in Danemarca " . Are dreptate Bengosu cu paralela Timișoara. De la citeva mii sa ajuns la sub 100,așazișii experți ONU in arme chimice au trecut de la Sarin la ceva....chimic,dar incă nu se știe CE sa folosit,DE CINE, și unde sunt mo.rții ! Cică au fost ingropați . Păi in țările arabe sunt in aceeași zi ingropați de rude și prieteni,nu pe ascuns ca să nu se știe. Se incearcă un fel de Srebrenița,dar nu au cadavre. Dacă aveau măcar unu......găseau automat la probele bio ce gaz sa folosit. Dacă e un amestec de chimicale,ce legătură are cu Armata Siriană care dispune de Sarin,Soman,Tabun,VX...?
Uite cum scaldă informația : " pare ca un fel de substanta a fost utilizata pentru a omori multe persoane. Sute. Clar peste 100, unii spun 300, altii 600, poate 1.000, poate peste 1000", scrie France24."
Dar asta e doar pentru pro.stit....pro.stimea. Cine puteau fi cei ce au combinat substanțe chimice intr-un Cocktail demn de chimiștii din Botswana ?
Ii enumăr pe unii cu un factor de probabilitate alături : Teroriști din Al Qaida infiltrați din Irak unde aveau posibilitatea de a-și procura diverse substanțe ( + 10 ). Insurgenți sirieni "ajutați" să și le procure de către....cei interesați să aibe motiv de intervenție ( +9 ).
Kurzii irakieni infiltrați in comunitatea kurdă din Siria. Motivu....distrugerea statului Sirian ca să-și facă o țară a lor ( +10 ).Iranienii ? ( +1 ),Libanejii ( +2 ),Comandou izraelian ( +5 ),Hezbolacii ( +3 ),comandou arab din Golf ( +5 ),Turcia ( + 9 )....și putem continua cu zecile de grupări infiltrate din lumea arabă.
Dar noutatea zilei nu e asta ci dezvăluirea unui fapt etonant....dar nu-l spun pină nu e oficios sau oficial că risc prea mult !
Oricum decizia intervenției este clară pentru toată lumea,țapu ispășitor va fi Assad iar pe final se intrevede același interes ca in Irak,adică PETROLU și GAZELE din platoul continental al Siriei din Mediterana. Ca BONUS....Izraelu scapă de un dușman incomod cel puțin.
kvant
rank
pe cine anume?
tu stii pe cine sa-i pedepsesti? Unul din expertoo Onu a declarat oficial ca sunt de vina rebelii. Hai, mai zi ceva.

Carla del Ponte, a member of the UN Independent International Commission of Inquiry on Syria, said there were "strong, concrete suspicions but not yet incontrovertible proof," that rebels had used sarin nerve gas in the Damascus suburb attack.
A.Cantemir
rank
Eu nu stiu.
stii TU,si cei depe vasele militare.Din moment ce nu stii vinovatul cum sa tragi aiurea in oameni.Eu am cerut raspunsul unui om lucid nu a oricarui care stie sa scrie.
Edu
rank
si ar trebui pedepsiti
si cei care mananca bors in presa aiurea fara sa se afle oficial rezultatele anchetei. "pare" nu da nici o siguranta.
"pare ca s-a uitat urat la mine si de aia i-am sfarmat capul."
vorbesc unii ca sa se afle in treaba ..........
rank
Pare
Ca unii critica cinstitii din USL. Deci sunt basisti si portocalii = sunt banditi.
qed
brumburak
rank
Minciuni americane si ale lacheilor lor
Intre 100 si 1000 de oamni este o mare diferenta.
Daca se folosea sarin, cum mint astia, nu mai scapa nimeni din zona.
Si ce tot dureaza atata?
Sa ia un cadavru si sa-i faca autopsia.
Dar nu pot pentru ca nu a fost nici o arma chimica.
Dureaza pentru ca spalarea creierelor si propaganda americana sa-si faca efectul.
rank
Gata, esti m.or.t !
Daca spune vestul ca Assad a fost, atunci Assad a fost, clar? Tot timpul va gasiti aici careva sa-mi destramati panza de paianjen. Nu mi-ajunge ca ma dau de ceasul m.or.tii sa o dreg cumva, ca sa pot lansa o chestie libiana, mai vii si tu si din acestia ca tine si-mi demolati castelul din carti de joc.
Hai silentium, ca altfel va torn la redactie sa va elimine la debaraua cu dizidenti.
Maracin
rank
las' ca apare Sputnik13
sa ne spuna ca e agitatie a iudeo-masonilor
dar sunt chiar ingrijorat... o fi luat pauza de masa
ce chestie...
credeam ca e angajat in conditii mai stricte
rank
Shalom aleichem, my brother!
Bine faci, baga-mare ca doar ii vezi ca nu au nicio alta posibilitate decat sa-si exprime liber ce le permitem noi! Totul va fi bine, da-i nainte ca e bine cum spui. Poti minti la obraz ca are grija redactia sa ii elimine daca cumva ne dau peste nas.
Tot inainte!..... pana la Himalaya
Comentariu inadecvat
rank
Te-au lasat aici singur! :-(
Rezista viteazule Leonidas, ca vin intariri!

Cateodata suntem nevoiti sa eliberam popoare si daca nu vor! Tipic goy, fug ca si c.aprele in parcul zoo cand vine veterinarul si vrea sa le vaccineze. Desi este clar ca o facem spre binele lor!
Domnule, sirienii sunt inconstienti ca viitorul lor depinde de noi.. de reusita actiunilor noastre, am vrut sa spun. Assad.... OK enerveaza un pic, dar nici nu ar avea haz sa castigam la "masa-verde", trebuie sa aratam un pic de musculatura.

Pe unde se invarte acest Dottore Strangator? Cand ai nevoie de el, sta ascuns in vreo ga.ura de marmota. Dar la salariu, este primul la ghiseu.
Maracin
rank
pardon, organizare a muncii
m'am grabit, sorry
kvant
rank
Declaratia lui e scoasa din context!!
Membru comisiei Onu d-na Carla del Ponte a declarat unui port TV sin Elvetia: rebelii au folosit arme chimice! (Carla del Ponte, a member of the UN Independent International Commission of Inquiry on Syria, said there were "strong, concrete suspicions but not yet incontrovertible proof," that rebels had used sarin nerve gas in the Damascus suburb attack. )

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22424188
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/uns-carla-del-ponte-says-there-is-evidence-rebels-may-have-used-sarin-in-syria-8604920.html
rank
Na, si? Ce daca au folosit freedomfightersii?
Tot civili sirieni au o.mo.rat, deci Assad e de vina. Ar fi trebuit sa mute civilii de acolo si sa plaseze in locul lor soldati.
Nu poate pisica sa lipseasca un pic de acasa -curs de perfectionare la Tel-Aviv!, ca deja dansati toti pe masa.
srelu
rank
Ana Ilie loveste din nou, tot cu copita
France24 a publicat un articol scurt. Primele doua paragrafe din articolul acesta. Restul articolului reprezinta "creatia" doamnei Ilie.

Articolul original nu spune nimic despre cine anume a folosit asemenea arme. Dar nu conteaza, doamna Ilie pune de la ea. Ca ea stie.

Ca s-au folosit arme chimice, mai precis sarin, se stia de mult. ONU a acuzat in trecut rebelii de folosirea lor. Turcia la randul ei a arestat pe teritoriul turc rebeli sirieni antiguvernamentali la care a gasit recipiente cu gaz sarin.

Dar toate acestea nu conteaza pentru Ana Ilie. Daca in cazul de fata ONU nu acuza pe cineva anume, nu conteaza, adauga ea din burta. Scrie cum a primit ordin sa scrie.
A.Cantemir
rank
RUSII ? O umbra a armatei
Ei oriunde au fost ca "aliati" militari au parasit baza tocmai cand era nevoie sa-si arate "Vitejia" cu care se lauda.Mai bine fara ei
kvant
rank
rusii au parasit baza? ai un link?
"Ei oriunde au fost ca "aliati" militari au parasit baza tocmai cand era nevoie sa-si arate "Vitejia" cu care se lauda"
de acest comportament americanilor - cunosc. Despre rusi nu prea. Poti sa ne dai un exemplu?
rank
Întrebare ?
Ți-ai ales ca nickname pe cel de " cuantic " intenționat sau par hazard ? " квант ". Oricum ...cu Cantemir nu o scoți la capăt că e vulpoi bătrin și mai e și anti-rus pe deasupra. Un efect al anilor 50 cind trăia cu..."domiciliu forțat ". Acum i-și tiriie "Bășeștii" pe la Toronto. Nu incerca să-l inveți ceva despre Armele Chimice de Luptă că nu e chimist . Tot ce e cu miros de obiele....ii pute. Cind se va descoperi ce Cocktail sa fost folosit......sper să nu miroase a votcă ....ci a Whisky !
rank
Moldovene, tot ce miroase a wisky este vodka
daca spun eu.
Si daca nu esti chimist, nu te amesteca. Daca te maritai in anii 50 cu Nicolae de la Bucuresti, aveai partial voie sa postezi ceva. Dar numai despre macromoleculare!

Sa-ti fie si tie clar, vad ca trebuie sa-i spun fiecaruia in parte: soarele nu mai rasare de la rasarit, pana nu va trimitem un neo-trotzki ce sa-l portocalizeze pe Putin. Ca sa-l parafrazez pe d-l Pappy:
ASSAD va pieri!

OK daca nu in cincinalul acesta, in cel urmator! Daca ti-e harapul asa de drag, retine-i o camera la sectia Oncologie de la Havana, unde l-am trimis si pe Chavez.
amenam
rank
Deci,
trimisul ONU spune doar ca s-au folosit arme chimice,nu se pronunta cine le-a folost,dar doamna asta ,ce se vrea ziarista,stie ca Assad e de vina si ca si-a macelarit poporul.Daca cercetarile inspectorilor arata ca el a fost de vina,sa fie judecat si condamnat.Auzi la ei " lovituri chirurgicale". La fel au facut si in Serbia,unde au atacat autobuze cu calatori si cartiere rezidentiale.
kvant
rank
Mandatul expertilor nu a fost pentru a stabili vinovatul...
Mandatul expertilor nu a fost pentru a stabili vinovatul ci doar sa confirme ca s-au folosit arme chimice. Sa-i lasam de uncle Sam sa ne spune cine e si il vom pedepsi! Cam asa suna. Culmea !
nicolae
rank
Da....
... ei vor spune doar ca a fost atac chimic. Politrucii vor stabili vinovatii. Oricum toate se lamuresc dupa ce americanii pun mana pe petrol. O sa se spuna ca din greseala a ajuns petrolul la americani
Comentariu inadecvat
rank
Vad ca-ti trebuie un exemplu concret ........
de cum trebuie sa te comporti pe pagina aceasta total devotata adevarului si echidistantei jurnalistice!
Ia amince ce i s-a intamplat colportorului OTTOman, cand a adoptat aceeasi atitudine defaimatoare fata de Is.. istoria scrisa de fortele democratice ale NATO! :-(
Take a look si invata din greselile altora!:
http://www.ziare.com/international/siria/siria-avioane-de-razboi-britanice-au-ajuns-in-cipru-1253715#comentarii

..Inadecvate. Are grija Hanna de voi! Plin tomberonul cu comentarii antisemite!

D-l Roy vad ca schiaza si vara, nu doar iarna la Garmisch. De doi ani il astept pe linia de finish si tot din copac in copac se misca, precum flipperul. Pare-se ca stie sa schieze doar pe teren plat, fara obstacole. In Libia au bombardat si palmierii, sa nu se paleasca de vreunul.
Assad TREBUIE sa dispara, ca altfel ne facem de ras. Si tu defetistule si antisemitule, tine-ti gura ca altfel trimit pe apachi Cody45 sa va scalpeze.
AdyR
rank
Adevarul
e ca westul vrea sa intervina pentru a securiza depozitele care contin tone de WMD.
ONU urmeaza sa stabileasca faptul ca a folosit gaze si apoi se va interveni.
ca va cadea si assad e altceva impotrant e sa nu ajunga gazele pe mainile nebunilor.
de aia si rusii dau inapoi acele gaze se pot folosi si impotriva lor.
e cel mai bine sa se intervina si asa se rezolva 2 probleme dintr-o lovitura.
rank
ca va cadea si assad e altceva impotrant e sa nu ajunga gazele pe ma
ASA ESTE, dragul meu AdyR! Perfect formulat!
"ca va cadea si assad e altceva impotrant e sa nu ajunga gazele pe mainile nebunilor. "

Noroc ca avem lista cu nebunii carora le-am dat armele chimice, putem sa le adunam repede-repede, pana nu se uita pe harta basshibuzucii FSA si constata ca Siria sta langa Eretz.
Acum nu mai poate spune nimeni ca nu sunt wmd-uri in Siria. Daca termina al-ciaida munitia, le aducem altele ca este plina Libia de chimicale- productie sovietica. Si atatea proiectile chimice le aducem vajnicilor nostri aliati, pana tace si antisemitul asta de Grob!
rank
@ Izraelianu perciunat sau Căldăraru reeșapat !
Vrei să ai umor dar i-ți lipsește cu desăvirșire. Reciclarea nu e reușită dar ....fiii fericit.....mai ai un Avatar și un nou Nickname.Te aștept la cotitura ziare.com ca in bărbi să ne duelăm și cirlionți să ne disputăm. Numai să nu sară Koko de oftică in sus ! și odată cu el USL-iștii năimiți pe gologani ungurești. La ei...Jobbik e noul Grof care le dă ordine prin Ponta năimitu. Vezi să nu faci un ghișăft
cu Gaze de Luptă că te bombardează sirienii rămași credincioși lui Assad ! Dar cred că tu poți comercializa doar Iperită , (Gazu Muștar ) rămas de la englezi și francezi ascuns pe linia Maginot.
rank
Jidanu
asa jidanu bago tare.poate le explodeaza pantaloni la astia de frica cind aud de mine.Cu toate ca nu esti din gasca mea meriti 5***** din partea mea. Azi ai avut humor.
nicolae
rank
Da.....
...intra ONU, le distruge armata, ii captureaza pe conducatori, ii judeca, ii spanzura, fortele democratice preiau puterea, societatile americane preiau resursele, in Romania se mai scumpeste odata benzina datorita crizei din Siria, si dupa trei ani se recunoaste ca nu a fost atac chimic, a fost o eroare dar ramane cum a picat.
Bursucul
rank
Asa e.
Sirienii astia de mult atacau cu armele chimice.Prin Regie si toate centrele universitare cand erau studenti atacau gagicile romanesti cu arme chimice disimulate in spray-iuri ca parfumuri Fa,Rexona sau altele.Alea,victimele, isi dadeau singure cu chimicala-n nas si cadeau cu picioarele-n sus prin camerele lor sau prin tufisuri si hoteluri mai ceva ca mustele improscate cu DTT.Macar bine ca au fost corecti,si-au luat victimele la ei sa le pazeasca camilele si sa le ofere ofranda din partea casei barbatilor din familie.Acum daca se da cu bombardeaua parca vad ca trebuie sa platesc eu ca si contribuabil repatrierea parasutelor intoxicate chimic incepand din timpul lui Dej si pana in zilele curente.
Eu nu sunt absolut deloc fan arabesc sau musulman in general.Singurul lucru pe care-l apreciez corect la ei este ca nimeni nu se supara ca au mai multe femei.Am incercat si eu sa mai intretin una asa pe sustache si am si acum nasul stramb dela tigaia luata de la aia oficiala.
Icspirienta,ca sa ma icsprim clasic,parca a mai fost cu Iraq,Libia,Liban,Afganistan,etc,si nimic nou decat ca aia democratizatii isi pun singuri bombe-n chiloti si democratizatorii asteapta sa-i plateasca statul lor pentru faptele de vitejie si ca au ramas schilozi.
Ca mai nou si in Romania mercenarii,in dex se spune clar ce e un mercenar,vor sa fie platiti de la stat si nu din asigurarile private proprii.
O sa mai vedem ce se intampla.Presupun ca o sa-i bombardeze de-a valma,buni sau rai ,ca e greu sa-i deosebesti ca toti au barbi si camasi de alea lungi la fel,si dupa ce-i lasa-n fundul gol furandu-le totul o sa le spuna descurcati-va ca v-am democratizat.Exact ca in Afganistan,Iraq si Libia ,in ordine cronologica.Si atunci,democratizatii,isi pun bombele-n chiloti si umbla prin lumea-ntreaga sa se razbune.Si eu personal nu am nici o vina.
srelu
rank
@grob
Nu e nevoie sa-mi porti de grija. In general ma straduiesc sa fiu cat mai rezervat, desi e cam greu, pe aici o intreaga cireada de boi. Dar daca-mi pun mintea cu careva ii pot oferi "politete" cata nu poate duce. Daca se iteste pe aici vreunul mai "talentat", de el e cazul sa-ti fie mila nu de mine.

Cu americanii n-am nimic, chiar ii admir pentru multe (calculatoare, internet, etc). Singurii care nu-mi plac la ei sunt derbedeii care fac politica lor externa. Astia si-au propus sa nu le scape nimic nejefuit.
rank
@srelu: "Cu americanii n-am nimic..."
Intr-utotul de acord, numai ca pe mine ma afecteaza direct...la vot!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor