Jurnalistii ucisi in Siria, asasinati la comanda lui Assad?

Autor: Ana Ilie
Joi, 23 Februarie 2012, ora 11:47
2639 citiri
Jurnalistii ucisi in Siria, asasinati la comanda lui Assad?

Moartea celor doi jurnalisti occidentali in Siria ar fi putut fi un asasinat "comandat" de regimul presedintelui Bashar al-Assad.

Bombardamentele fortelor de securitate siriene impotriva orasului Homs, reluate cu putere joi, sunt responsabile de moartea a peste 80 de persoane, miercuri, printre care si cei doi jurnalisti straini in cartierul Baba Amro, atacat continuu de 20 de zile.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a descris moartea celor doi ziaristi, fotograful francez Remi Ochlik si jurnalista americana Marie Colvin, drept o asasinare si a subliniat ca era Assad trebuie sa ia sfarsit, scrie Reuters.

"E suficient. Acest regim trebuie sa plece si nu este niciun motiv pentru care sirienii nu au dreptul sa-si traiasca viata si sa-si aleaga destinul liber. Daca jurnalistii n-ar fi fost acolo, masacrul ar fi fost mai mare", s-a indignat acesta.

Franta si Marea Britanie au cerut ca ceilalti trei jurnalisti occidentali raniti in acelasi atac in Homs sa primeasca de urgenta ingrijiri medicale.

Cei doi jurnalisti ucisi, ca si cei raniti, stateau intr-o locuinta din Homs care a fost bombardata intens miercuri. Editorul Sunday Times John Witherow, coleg cu Colvin si, la randul sau, corespondent de razboi, sustine ca jurnalistii au fost vizati in mod expres de bombardament.

"Stiau ca ea se afla acolo, din reportajele si transmisiunile ei. Si intrebarea este - puteau sa foloseasca tehnologia si alte mijloace pentru a identifica unde ea si ceilalti jurnalisti se ascundeau? Mie mi se pare perfect logic sa presupunem ca i-au vizat", a declarat acesta pentru BBC.

Sunt si alte semne de intrebare cu privire la moartea celor doi reputati jurnalisti. Jean-Pierre Perrin, reporter al cotidianului francez Liberation, se afla impreuna cu Colvin in Homs saptamana trecuta. Acesta sustine ca li s-a spus ca armata siriana incearca in mod deliberat sa le distruga centrul de presa improvizat. Au primit si relatari despre transmisiunile radio intre ofiterii armatei siriene, care contineau amenintari cu asasinarea jurnalistilor din Homs.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Siria, #jurnalisti ucisi Siria, #jurnalisti morti Siria, #atac Homs, #Homs Siria , #Siria